Gebelikte 22. Hafta da olan anne ve bebekte değişiklikler

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 22. Hafta da olan anne ve bebekte değişiklikler
Gebelikte 22. Hafta Bebek Gelişimi- Bebeğiniz gelişmeye tüm hızı ile devam ederken 21. haftayı geride bıraktınız artık. Büyük bir bölümü geçti aslında gebeliğinizin hatırlayınsana ilk aylarda ne sorunlar yaşadınız ne mide bulantıları ne karın ağrıları uykusuzluk çektiniz. Gebelik kadınlara bahşedilen harika bir mucizedir zor yanları da olsa harika bir duygudur hele kucağınıza meleğinizi aldığınız o gün bütün o zor yaşanan şeyler unutulup gitmez mi işte anne olduğunuzu tam anlamıyla o zaman hissetmeye başlarsınız. Artık dediğim gibi büyük bir yol katettiniz 22. haftaya geldiniz. Bu hafta sizde ve bebekte neler yaşanıyor bunları hep birlikte inceleyelim. Tüm gebelik haftalarına dair gelişmeleri bu yazımızdan takip edebilirsiniz. Şimdi 22. haftaya dair tüm ayrıntılar yazımızın içeriğinde olacak incelemenizi öneririm.

Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Görüntüleri



22 haftalik anne adayi.jpg


22. haftada bebeğiniz 21+0 ve 21+6 günlerini yaşıyor olacak. Bu hafta tam bir papaya büyüklüğüne erişti yavrunuz. Artık daha iyi hareket ediyor siz de bu hareketleri tam anlamıyla hissediyorsunuz. Artık gebeliğin 5.5 aylık kısmını tamamladınız diyebiliriz. Minik fetus artık 26-30 cm boyunda ve 450-500 gr kadar oldu. Şuan bebeğiniz doğsa tam bir bebek görünümündedir ama bunun için henüz vakit var. Bu haftaya kadar bütün gelişimleri tamam olmuştur aslında ama daha gelişmesi büyümesi gerekiyor. Göz kapakları hala kapalı ama gözlerini altından hareket ettirebiliyor. Nefes alma verme hareketleri oldukça iyidir bu dışarıdaki hayata alışması için gerekli egzersizlerdir. Bebeğinizin yüz hatları oldukça iyi şekillenmiştir. Bebeğinizin artık cinsiyetini biliyorsunuz önceki haftalarda kız bebeklerin yumurtalıkları gelişti erkek bebeklerin de testisleri tamamen gelişti ve çalışır durumda artık. Artık karın boşluğundan torbalara doğru inmeye başlar testisler. Bebek artık dışarıdaki seslere oldukça iyi tepkili hatta uyurken dışarıdan bir ses duyduğunda aniden uyanabilir. Bebeğiniz bu haftada da vücuduna yağ toplamaya devam ediyor.

Bebeğinizin artık kaşları tamamen gelişti parmaklarını örtecek kadar tırnakları da uzadı doğumdan sonra kendini incitmemesi için minik tırnakları kesmeniz gerekebilir. Bebeğiniz ilk olarak doğduktan sonra siyah ve beyaz renkleri ayırt edebilir onun için daha çok siyah beyaz kıyafetler beyaz ağırlıklı oda hazırlayabilirsiniz diğer renkleri daha sonradan seçmeye başlayacaktır. Artık bebeğiniz bu haftadan itibaren daha hızlı kilo almaya başlayacak. Özellikle doğuma son 1 ay kala çok hızlı bir şekilde kilo alımı yaşayacak. Bebeğiniz hala bulunduğu yeri tanımaya algılamaya çalışır. Bebeğin plasentası da bebek kadar büyümüştür ama en fazla 1 kg boyuta ulaşır.

Anne adayı 22. hafta itibari ile biraz daha karnı büyümüş belki kilo almıştır. Karnınız büyüdükçe sıkıntılar da çıkabilir ama bunlara dikkat etmek yine sizin elinizde. Özellikle mide yanması hamilelikte çok sık yaşanan bir problemdir. Mide yanmasına karşı en az 1.5 lt su içmelisiniz. Özellikle yemeklerden sonra hemen uzanmak ta mide ekşimesi yanması yapar. Gece yatmadan en az 2 saat önce bir şey yeyip içmemeye de özen gösterin. Bebeğiniz büyüyor doğal olarak bu da demek oluyor ki rahminiz ve buna bağlı olarak karnınız da büyüyüp geriliyor bu duruma alışkın olmadığınız için gerilip ağrılar sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu haftalarda çok sıkıntı yaşamadığınız için bu aralar bebeğinizin odasının eksiklerini tamamlayabilirsiniz. İleri ki haftalarda buna pek mümkün olmayabilir. Eğer çoğul gebelik yaşıyorsanız benim gibi erken doğum riskini göz önünde bulundurarak mutlaka daha önceden bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamalısınız hatta hastane çantanızı da hazırlayıp bir kenara koymakta fayda var. Eşinizin de bu çantanın yerini bilmesi iyi olur. Doğum çantası nasıl hazırlanır bu yazımız gerekli detayları size sunacaktır. Bebeğinize güzel bir oda hazırlamayı düşünüyorsanız mutlaka bu modelleri de incelemenizi öneriyorum.

hamile cizimler.jpg


Bebeğiniz büyüdükçe son haftalara doğru akciğerlerinize fazla yer kalamayacağı için nefes alıp vermekte bile zorlanabilirsiniz. Hamilelikte yaşanabilecek büyük sorunlardan biri de kabızlık. Allah kimseye yaşatmasın ben de şükür yaşamadım ama bu günlük bol sıvı almamla alakalıydı. Sıvı tüketimi lifli gıdalarla beslenmek çok önemli. Yine hamileliğin ilerleyen zamanlarında demir eksikliğine dikkat. Demir eksikliği yaşadığınız tırnak kırılmaları saç dökülmeleri yorgunluklarınızdan anlayabilirsiniz. Ama doktorunuz eğer kansızlık demir eksikliğiniz varsa size uygun ilaç vitamin önerisinde bulunacaktır. Demir eksikliğine karşı doğal olarak kırmızı et bakliyat sebze yeşil bitkilerle beslenmelisiniz. Kalsiyuma da doktorunuz devam edin dediği sürece devam etmelisiniz. Bu haftada herhangi bir test ya da tahlil yoktur normal şekilde doktor kontrollerinize devam edebilirsiniz. Bebeğinizin kalp ve beyin gelişimine katkı amaçlı sık sık balık yemenizde de fayda var. Özellikle ben hamileyken türkiyedeki balıklarda omega 3 olmadığını duymuştum ne kadar doğru bilemem ama alabiliyorsanız somon balığı tüketin hem tadı güzel hem omega 3 bulunuyor. Ayrıca omega 3 için her gün ceviz tüketmeye de özen gösterin ayrıca semiz otunda da omega 3 bulunuyor. Bu yazımızdan 23. hafta gebelik gelişimlerini takip edebilirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Şimdi gebeliğinizin ilk yarısı geçti. Bebeğin hareket edeceğini hissedebilir ve uyku sırasında rahatsızlık duyarak sık sık konumunuzu değiştirebilirsiniz. Yaşam biçiminizi değiştirmeyi ciddi olarak düşünmenin zamanı! Gebeliğin 5. ayında en canlı izlenim bebeğin karnınızdaki hareketidir. Annenin görünümünde değişiklikler olabilir. Karnı büyür kilo alabilir, cilt renginde değişimler yada lekelenmeler olabilir.


Beşinci Aylık Gebelik Belirtileri


Ruh halinde değişimler

Bel ağrısı

Yorgunluk

Diş etinde kanama

İştahta artış

vajinal akıntı

Kabızlık

Mide ekşimesi

Baş dönmesi

Sıcak basmaları



Özellikle cilt üzerindeki değişimler sıklıkla görülür. Hormonal değişiklikler vizyonun keskinliğini etkiler. Ancak endişelenmeyin - bu değişiklikler geçici. Bu küçük kusurlar doğumdan sonra kaybolacaktır. Hoş değişiklikler hakkında: Göğüsleriniz şişecektir. Bu dönemde rahat sütyen kullanmanızı öneriyoruz.



Gebeliğin 5. ayında karnınız büyüyeceğinden uyku pozisyonunuz sizi rahatsız edebilir. Bacaklarınızın arasına yastık kullanmanız konforlu bir uykuyu sağlayacaktır. Bu ay aşırı iştahlı olabilirsiniz. Bu nedenle yediklerinize dikkat edin kilo almamaya özen gösterin. Daha fazla balık ve sebze yiyin, sebzeleri ve buharda pişirin. Çok fazla kızarmış ve ağır yiyecek yemeyin.



Hamileliğin Beşinci Ayında Muhtemel Sorunlar

Bel ağrısı

Hızlı nabız

Kolostrumun göğüslerden dışarı atılması olasılığı

Vajinal akıntıda artış

Bacaklarda şişme ve spazmlar

Variköz damar damarları

Hemoroid


Sıklıkla baygınlıklar ve baş dönmesi muzdaripseniz: bu, anemi veya başka ciddi bir hastalık sonucu olabilir. Bu nedenle hekim kontrollerinizi aksatmayın. Hamileliğin beşinci ayında bebek doğum öncesi varoluşa öncülük eder. Gebeliğin bu haftasın da ; Bebek Gözlerini biraz açar, kırpar , baş parmağını emer, küçük tekmeler atabilir.Bebeğin endokrin ve sinirsel sistemleri vücudunun durumunu kontrol eder ve gelişmesine yardımcı olur.( Beyin gelişiyor ) Bebeğin vücudu hala kırmızı, buruşuk ve belirli bir madde ile kaplıdır (Verniks) Beşinci aydaki gebeliğinizde bebeğiniz önemli bir büyüme hızına giriyor. Artan ekstra ağırlık, sırtını zorlayabilir. Göbeğin çevresindeki cilt gerginleşecek ve cildiniz bu gerginlikten dolayı kaşınacaktır. Eczaneden kaşıntıyı önlemek için krem tedarik edin.Ancak herhangi bir ürünü kullanmadan önce doktorunuzla görüşün.
 
Geri
Üst