Gebelikte 21. Hafta Neler Oluyor

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 21. Hafta Neler Oluyor
Gebelikte 21. Hafta- Düzenli bir şekilde gebeliğin hafta hafta gelişimlerine dair önemli bilgiler paylaştık sizlerle meleklerim. Hamile anne adayları artık çok şanslılar neden mi? Herkesin elinin altında internet ve her şeyden haberiniz olabiliyor artık. Özellikle internet iyi yönde kullanıldığında çok faydası olduğunu düşünüyorum. Eskiden nerde ninelerimiz doktor bile bulamıyor hatta tarlanın ortasında kendi imkanları ile doğum yapıyorlarmış. Şimdi artık sürekli kontrole giden anne adayları daha bilinçli ve bebeği ile ilgili detayı sık sık takip ediyor. Bu hafta itibari ile sizlere yazımızda bu hafta anne bebek neler yaşıyor neler gelişiyor sizlere aktaracağım.

Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Görüntüleri



21 haftalik gebe anne adayi.jpg


21. hafta itibari ile 20+0 ve 20+6 günlerini yaşıyor olacaksınız. Bebeğiniz artık büyük bir muz kadar ya da büyük boy bir nar kadar boyutlandırabiliriz. Bu hafta itibari ile yaklaşık olarak 350-370 gr 25-27 cm boyutuna ulaşmıştır. Hızla kilo almaya devam ediyor. Artık bebeğiniz dışarıdaki seslere daha tepkili özellikle sizin sesinize sık sık tepki verebilir. Onunla konuşmaya devam edin. Hareketleri ise daha bir hissedilir halde. Bu haftaya kadar hareket hissetmeyen anne adayları bu hafta artık bebeğinin hareketlenmelerini hissedebilir. Bu arada bu hareketler tutarsız olabilir hareket etmediğinde endişe duyabilirsiniz ama ileriki haftalara doğru hareketler daha tutarlı düzenli olacak. Bu hareketler sizi daha da mutlu edecek daha önceki haftalarda bu hareketleri hissedemiyordunuz ve bu anı merakla heyecanla bekliyordunuz bunu doyasıya yaşayın ve onu sürekli dinleyin konuşun tadını çıkarın. Özellikle her konuştuğunuzda her yemek yediğinizde özellikle bebeğinizin hoşuna gidecek şeyler yediğinizde hareketlenmeler başlayacaktır.

Bebeğiniz kendini dış dünyaya hazırlamaya devam ediyor. Nefes alma verme hareketleri sürekli halde el kol ayak vücut hareketleri onun dünyaya alışabilmesi için gerekli olan aktiviteler. Aslında orada şuan çok rahat hatta en rahat bulunabileceği yer sizin rahminiz içindeki yer. Bebeğiniz içinde bulunduğu sıvıyı sürekli yutma hareketleri yapar bunu yeni öğrendiği için sık sık hıçkırığa kapıldığını hissedebilirsiniz. Bu yuttuğu sıvı önce kana karışır buradan böbreklere gider böbreklere gelen bu sıvı idrar olarak boşaltılır böylece devir daim sağlanır. Bebeğinizin kalp kasları bu hafta daha hızlı kan pompalamaya başlar. Hala sizinkinden iki kat daha fazla atış yapar kalbi. Bebeğiniz karnınızda uyar uyanır duruma geçebilir. Hala gözleri kapalı ama 5 duyu organı da çalışıyor. Bebeğinize henüz isim bulmadıysanız bu yazımızdan hem kız hem erkek isimlerini harf harf sıralanışını ve anlamlarını da görebilirsiniz.

Bebeğinizde durumlar böyle peki ya siz de ne gibi değişimler yaşanıyor bu hafta? Anne adayları bu hafta kendini biraz daha gergin hissedebilir. Karnınız biraz daha büyüdü belki biraz daha kilo aldınız. Rahat uyku uyumak için hamile yastığı ya da bacaklarınızın arasına yastık koyarak sol yanınıza yatarak rahat uyuyabilirsiniz. Düzenli dengeli beslenmeye dikkat. Her zamanki gibi bol su tüketmek çok önemli. Vücut lekeleri çatlaklar oluşabilir bunlar için doktorunuza danışın uygun nemlendirici konusunda sizi yönlendirecektir. Dinlenirken mutlaka ayaklar yukarıda olmasına dikkat edin. Ayaklarınızı çok aşağı sarkıtarak oturmayın. Ödemler şişlikler için vücut dengesi için en az 1.5 litre su için. Özellikle eğer evde evcil kedi köpeğiniz varsa bir süre uzak durun özellikle kumunu yemeğini siz vermeyin. Toksoplazma hastalığı kedi köpek dışkısından geçebilen bir hastalıktır yine çiğ besinlerden iyi yıkanmamış sebze meyveden geçebilmektedir.

hamilelikte sicak basmasi.jpg


Özellikle bu haftalarda iştahınız açılabilir aşerme durumu bu haftalarda yoğun bir şekilde hissedilebilir. Şekerli şeylere tatlılara daha istek duyabilirsiniz. Bu hafta hafif burun kanamaları olağandır ama yine de doktorunuza danışmakta fayda var. Diş etleri şişeceğinden fırçalarken sert besinler yerken kanamalar olabilir. Bu haftalarda menapoza girmiş gibi sıcak basmaları yaşayabilirsiniz. Yine gerginlikten dolayı özellikle rahminizin büyümesinden dolayı karında kasık bölgesinde hafif ağrılar gerilmeler hissedebilirsiniz. Sıcak basmaları ya da gerilme yaşadığınız anlarda ılık bir duş almanız sizi rahatlatacaktır. Bu arada vajinal duş yapmaktan kaçının bu enfeksiyonlara davetiye çıkarabilir. En ufacık kanama durumunda bile doktorunuza hemen başvurmanız gerektiğini unutmayın. Ağır işler yapmaktan kaçınmanız gerekir. Bırakın kendi rahatınıza hamileliğinizin tadını çıkarmaya bakın. Bu anlar bir daha gelmeyebilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hamilelik hormonları sadece büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda vücut yapınızı da değiştirir. Tüm kemik eklemlerinizi gevşetmek, kan hacmini arttırmak, ağırlık merkezinizi değiştirmek veya tansiyonunuzla oynamak gibi. Büyüyen karnınız, uyku pozisyonlarınızı sıkıntılarınız için rahatsız edici hale getirir.Hamileliğinizin ikinci yarısında olduğunuza göre, vücudunuzda ve bebeğinizde inanılmaz değişiklikler fark edeceksiniz. 21. hafta hamilelik döneminde vücudunuzda meydana gelen değişiklikler şunlardır:Şimdi göbek deliğinin görünüşünde değişiklikler göreceksiniz. Yakında büyüyen bebeğiniz dışarı doğru itecektir.Göğüsleriniz, ayaklarınız veya elleriniz de şişmiş görünebilir.Vücudunuzdaki değişiklikler bacaklarınızda popüler olmayan ağrılara ve kramplara neden olur.Hamileliğinizin ikinci yarısı bir huzur ve güvenlik duygusu getirecektir.



Önemli bir dönüm noktasını aştığınızı bilmek, ruh halinize çok olumlu yansıyacaktır.Braxton-Hicks kasılmaları sıklıkta artmaya devam edecektir. Mide ekşimesi hazımsızlık görülecektir. Gebeliğin bu haftasında cildinizde kahverengi lekelenmeler olabilir. Hamilelik maskesi dediğimiz bu durum normaldir fakat mutlaka önlemini alın.Bu, vücudunuzdaki hormonal değişikliklerin neden olduğu artmış cilt pigmentasyonuna bağlıdır. Güneşe çıktığınızda mutlaka koruyucu sürün.Hamileliğiniz sırasında iştahınızın artması doğaldır; Bu nedenle, susuzluğunuzda hafif bir artış beklenir. İdrarınız koyu sarı bir renk alırsa su alımınızı artırın.Herhangi bir formun vajinal kanaması göz ardı edilmemelidir. Doktora bildirilmelidir. Dinmeyen kasık ve karın ağrılarınız varsa bu duruma kanama eşlik ediyorsa mutlaka hekme görünün.

Vajinal kanama bir işaret olabilir:

Preeklampsi

Ektopik gebelik

Düşük

Plasental abruption

Plasenta praevia (plasentanın düşük olduğu bir durum)

Prematüre doğum


Bebeğiniz büyümeye ve içinizde gelişmeye devam ediyor.Bebeğiniz artık plasentanız kadar büyüdü. . Hamileliğinizin ikinci yarısında olduğunuza göre, bedeninizde ve bebeğinizde inanılmaz değişiklikler göreceksiniz . Karnınızdaki küçük, tekrarlayan hareketlere dikkat edin. Bu, onun ilk hıçkırık davası olabilir! Genellikle, bu hareketler bir seferde birkaç dakika sürer. Bebeğiniz büyüdükçe bu hareketler daha güçlü hissedilecektir.Bu aşamada, bazı kadınlar sigara, kömür, kül veya bira için tuhaf veya sağlıksız istekleri yaşarlar. Bunların hepsi hamileyken yasak ve zararlıdır.Hamileliğin 21. haftasında bebeğiniz duygularını geliştirirken, duyuları da oluşmaya başlar. Bebeğin işitmesi sesinizi tanımak için yeterince gelişmiştir.Bebeğinizin sindirim sistemi işe koyulur. Muhtemelen amniyotik sıvıyı yutmaya ve az miktarda şeker emmeye başlamıştır. Şekerler onun gelişmiş sindirim sisteminden geçerek bu organlara önemli bir uygulama kazandırır. Gebeliğin 21. haftası Bebeğiniz, yediğiniz şeyin tadına bakar, çünkü yediğiniz şey amniyotik sıvınıza geçer.Bebeğinizin kemik iliği, kırmızı kan hücrelerini yapma işini devralır.Kollar ve bacaklar şimdi orantılıdır.Kaslar güçlenir ve beynine bağlı nöronlar gelişmeye devam ederken hareketler daha koordineli hale gelir.


Vajinanızdan sızan herhangi bir sıvıyı göz ardı etmeyin.Hamileliğiniz sırasında cinsel arzularınızda değişiklikler olacaktır. Ve henüz daha sayamadığımız bir çok değişim gebeliğin bu haftasında olmaktadır. Gebeliğin her döneminde olduğu gibi hekim kontrolü önemlidir . Bu gebeliğinizin seyri hakkında bilgi verdiği gibi olumsuz bir duruma müdahaleyi kolaylaştıracaktır.
 
Geri
Üst