Gebelikte 18. Hafta Gelişmelerinde hangi değişmler var?

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 18. Hafta Gelişmelerinde hangi değişmler var?
Gebelikte 18. Hafta- Bebeğiniz gün gün size yaklaşıyor. Artık avucunuzu dolduracak kadar büyüdü diyebiliriz. Bu hafta artık tam bir tatlı patates büyüklüğüne de ulaştı bebeğiniz. 14-18 cm yaklaşık 200 gr ağırlığında bebeğiniz doğduğunda muhtemelen 3.5 kg civarında olacak. Kilo artımı şuan yavaş olabilir ama yine de boyuna oranla hızla kilo alma çabasında bebeğiniz ama son ayda özellikle kilo alımı daha da artacak. Kilosunun belki de yarısından fazlasını doğuma yakın son ayda alacak bebeğiniz. Muhtemelen artık bebeğinizin cinsiyeti hakkında haberdarsınız. Bu ne kadar büyük bir heyecan öyle değil mi? Belki kızınız belki de oğlunuz olacak ona uygun eşyalar almak için en uygun zamanlar. Hamileliğiniz ilerledikçe yürümekte ve alışverişi düşünmekte zorlanacaksınız.

Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Görüntüleri





Hafta hafta bebeğiniz daha fazla büyüyor genel gelişimleri ilk 3 ayda tamamlanan bebeğinizin artık tüm organlarının işlevleri tamamlanmaya çalışmaya başlıyor. Bebek bu hafta 17+0 ve 17+6 günlerini yaşıyor olacak. Büyüyüp geliştikçe kemikleri kasları gelişiyor ve tekmelerini artık size rahatlıkla hissettiriyor minik bebeğiniz. Bebeğinizin artık bu hafta itibariyle yüz hatları iyice belirginleşti. Yüz hareketlerini de rahatlıkla yapabiliyor. Gözler biliyorsunuz ki ilk zamanlar yanlardaydı ama artık iyice önlere yani olması gereken yerlerine geldi. Bebeğinizin el ve ayaklarındaki kıvrımlar da iyice belirginleşmiştir. Bebeğinizin iç organları ise gelişimini tamamlarken işlevlerini de sürdürmektedirler. Örneğin bebeğinizin ilk dışkısı bu hafta oluşmuştur. Bağırsaklarda amniyotik sıvıda ve sindirim sistemindeki maddeler ilk dışkı olan mekonyumu oluşturur. Bu hafta bebeğinizin biraz daha gelişmesine bağlı hareketleri hissedebilmeniz olası. Artık o ilk tekmeleri siz de hissediyorsunuz bebeğinizle daha kolay iletişim kurabileceksiniz. Ayrıca sizin sesinize karşı tepki verebilir ona hikayeler anlatın onunla konuşun sık sık.

Akciğerler oluşmuştur ama gelişimi 35. haftaya kadar bu gelişim sürecektir. Erken doğum riskine karşı doktorunuz ciğer geliştirici olarak iğne yapmanızı isteyebilir. Bu dediğim gibi erken doğum riski olanlarda özellikle de benim gibi ikiz çoğul gebelik yaşayanlarda olan bir durumdur. 24-34. haftalar arasında erken doğum riskine karşı bazı ciğer geliştirici ilaç tedavisi uygulanabilir. Bunu tabii ki doktorunuzun tavsiyeleri olduğunda kullanacaksınız. Bebeğin akciğer gelişimi için ciğer geliştirici iğne kullanımı için bu yazımızı daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Bu haftada artık üçlü dörtlü tarama testlerini yaptırmış olmanız gerekiyordu. Sonucunda anomali durumu çıkmış olsa bile endişelenmeyin bu durumda çoğu hamilelik için bilinen gerçek bu şüpheli durumların sonu sonunda doğan tüm bebekler sağlıklı bir şekilde doğup sağlıklı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Bu testlerde down sendromu olasılığı yüksek çıksa dahi amniyosentez yapıldığında bebeğin sağlıklı olduğu ortaya çıkmaktadır. Unutmayın ki sadece bu testler ihtimal olarak düşünülmektedir.

Bu hafta sizde olan değişimlere göz atacak olursak. Artık biraz daha kilo almış olabilirsiniz bu hafta. Anne adaylarında doğuma yaklaştıkça endişeler kaygılar beraberinde gelir. Bebeğim sağlıklı doğacak mı doğum nasıl olacak? gibi. Bunları sanırım her anne adayı kendine sormaktadır. Ama endişelenecek bir durum yok. Doğum zor olsa bu kadar dünyada hiç kimse ikinci üçüncü hatta beşinci çocuğu doğurmazdı değil mi? Üstelik kendinizi pozitif şeylere yöneltin ki daha olumlu güzel şeyler düşünmeye sevkedin kendinizi. Tansiyon konusunu dikkate almanızı istiyorum. Yüksek tansiyon hamilelikte birden ortaya çıkabilir. Bu normalde tansiyonunuzun normal seyir ettiğini bilseniz bile birden yükselme durumu olabilir. Onun için belli aralıklarla tansiyon ölçümü yapın ya da yaptırın. Tansiyon düşmesi durumunda da tuzlu bir ayran içmek yerine bir yere uzanarak ayaklarınızı yüksek bir yere uzatmanız iyi gelecektir. Bu durum genelde oturduğunuz ya da yattığınız yerden aniden kalkma sonucunda olabilir.



Artık gebeliğinizin ilk yarısını tamamladınız diyebiliriz ilk aylarda olan şikayetler azalmış olsa da bu haftalarda iştah artımı durumu olabilir. Gereksiz kilo aldıran yiyeceklerden uzak durun. Sağlıklı beslenin ve bol su için. Yine bebeğinizin kemik ve kas dokularının hızla gelişmesi ile kalsiyuma olan ihtiyacınız artacaktır. Gebelikte kalsiyum önemi yazımızı inceleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bu hafta fazla ayakta kalmamaya dikkat edin. Yine bel sırt ağrıları olabilir bunun için kendinizi yormadan hafif egzersizler bu ağrılar için iyi gelebilir. Karnınızın büyümesi ile bu ağrıların olması normaldir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi: