Gebelikte 15. Hafta Bebek Gelişimi Sizde Oluşan Değişimler

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 15. Hafta Bebek Gelişimi Sizde Oluşan Değişimler
Gebelikte 15. Hafta- Bu hafta biraz daha büyüyen bebeğiniz artık bir portakal büyüklüğüne ulaştı. Bebeğinizi toplu bir şekilde düşünürseniz tam portakal büyüklüğünde. Artık rahatça nefes alıp verebilen minicik kalbi dakikada 120-160 arası hızlı vuruşlarla atmaktadır. Hareketleri çok yoğundur yani kendini rahatça hareket ettirebilmektedir rahimde bebeğiniz. İlerleyen haftalarda özellikle doğuma yakın artık hareket alanı sınırlanacaktır. Bebeğinizin yüz hatları iyice bu haftalarda belirginleşmeye çalışmaktadır. Yavrunuz artık 50-70 gr ağırlığında boyu ise yaklaşık 10 cm kadardır.

15 haftalik bebek.jpg


15. hafta 14+0 ve 14+6 günlerini kapsar. Bu haftada biraz daha bebeğinizin gelişimi duraklasa da hala gelişimine devam etmekte. Özellikle artık bebeğiniz çoğu vaktini uyuyarak geçirmekte. Bu hafta karnınıza dokunduğunuzda yumuşak bir topa dokunuyor hissi yaşayabilirsiniz. Bebeğiniz bu hafta derisi üzerinde minik laguno adlı yumuşak tüyler belirmeye hatta saçları çıkmaya başladı. Ama tabii bu demek değildir ki bebeğiniz doğduğunda saçları olacak. Bu lanugo denilen tüyler bebeğinizin narin cildini amniyotik sıvısı içinde korumaya alır. Bebeğinizin mimik hareketleri yüz hatları geliştikçe daha fazla hareket yeteneği de ortaya çıkar. 15. hafta itibari ile bebeğinizin iç kulak yapısı da oluşmaya başladı. Ayrıca sesleri duyabiliyor ama bu hala uğultulu şekilde sizin sesiniz de aynı şekilde. Tam anlamıyla 34. haftadan itibaren sesler netleşecek.

Normal ultrasonda bebeğinizi daha sınırlı şekilde görebilirsiniz ama özel merkezlerde yer alan renkli ultrason ile de bebeğinizi 3 boyutlu şekilde görebilir net bir şekilde hareketlerini gözlemleyebilirsiniz. Bebeğinizin hareketleri ultrasonda net bir şekilde izlenebiliyor ama siz hala hissedemeyebilirsiniz belki de ufak ufak artık kıpırtıları hissetmeye başlayabilirsiniz. Normalde hareketlerin net hissedilmesi için 18-20. haftaları beklemeniz gerekecek bu cinsiyet için de geçerli hanımlar. Ben ikizlerimin cinsiyetini 15. haftada öğrendim ama bu doktorumun da söylediği kadar net değildi bir tahmindi. Bunun en net şekilde öğrenilebilmesi için 18. haftayı bekleyeceksiniz. Bazı inanışlara göre yediğinizden içtiğinizden karnınızın şeklinden filan cinsiyet belirleme yöntemleri var ama bunlar da sadece tahminle kalmaktadır. Tutması da şansınıza kalmış. Aslında bilimsel bir niteliği yok ama son yıllarda oldukça popüler olan nub teorisine göre cinsiyet belirleme konumuzu buradan inceleyerek siz de cinsiyet belirleme yapabilir tahminde bulunabilirsiniz.

Gebeliğin 15. haftası siz de oluşan değişimlere gelecek olursak. Bir önceki hafta ile rahat bir hamilelik dönemine girdiğiniz doğrudur. Hamileliğinizin tadını çıkarma vakti. Belki bir daha başınıza gelmeyecek gebeliği çok iyi değerlendirmelisiniz bence. Hatta bazen eşinize naz bile yapabilirsiniz 🙂Bu hafta biraz daha karnınız büyüdü artık dışarıdan görenler hamile olduğunuzu anlayabiliyor. Gebeliğinizin bu haftalarda ayaklarda bacaklarda ödem şişliği yaşayabilirsiniz ama bu normaldir endişelenmeyin. Bol su tüketmeye devam edin. Beslenmenize de gerekli özeni gösterin. Ayaklardaki şişlikler için uzanırken her zaman ayaklarınızı yüksek bir yere uzatıp uzanın. Vücuttaki kan miktarının artması nedeniyle bazı anne adaylarında burun kanamaları yaşanabilir bu endişelenecek bir durum değildir. Hamileliğinizin ilerleyen haftalarında karnınızın büyümesi ile uyumakta yatakta dönmekte bile zorlanabilirsiniz. Bu durumda doktorların da önerisi sol yana doğru yatmak en doğru pozisyon. Bu şekilde yatmak hem siz daha rahat edecek hem bebeğinize daha çok oksijen sağlanacak. Ayrıca hamile uyku yastıkları ile ilerleyen haftalarda uyku problemlerinizi en aza indirebilirsiniz. Ya da bacağınızın arasına yastık koyarak uyku sağlayabilirsiniz.

15 haftalik anne adayi.jpg


Hamile anne adayları bu haftalarda duygu değişkenliği yaşamanız olası size tavsiyem üzücü durumlardan stres ortamlarından uzak durun. Ayrıca ağır işlerden yorucu işlerden kaçının. Eşlere de bu konuda çok iş düşüyor. Hamile bir eşiniz var bu konuda eşinizin yanında olduğunuzu hissettirmek ona en büyük destek olacaktır. Mide ekşime ve yanmalar hamileliğin kabuslarından biridir. Ne yiyeceğinizi şaşırırsınız. Bu durumda sebze ağırlıklı bol sıvı tüketmeye özen gösterin. Kafeini bir süre çıkarmalısınız hayatınızdan yine kızartma türü yiyecekler de mide yanmasına sebep olabilir. Ayrıca önemli olan akşam belli bir saatten sonra yemek yememek olmalı. Bol sıvı tüketme olayını da gün içinde halledin sık idrara çıkma durumu gece uyku bölünmesine neden olabilir. Hamilelikte ilaç kullanımı durumu da doktorunuzun önerdiği her ilacı kullanabilirsiniz doktorunuza bu konuda güvenin. Doktorunuzun önerdiği ilaçlar zaten hamileler üzerinde zararlı etkisi olmayan ilaçlardır. Özellikle vitaminler yanında ekstra tıbbi bir sorun yüzünden kullanmanız gereken bir ilaç olursa da doktorunuzun önerdiği ilaçları güvenle kullanabilirsiniz.
 
Geri
Üst