Gebelikte 12. Hafta Gelişmeleri Nelerdir?

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 12. Hafta Gelişmeleri Nelerdir?
Gebelikte 12. Hafta- Minik meleğiniz artık her hafta bir adım daha size yaklaşıyor. Bu hafta tam bir mürdüm eriği kadar oldu diyebiliriz. Bebeğinizin ilk müjdesini aldınız ardından kesesini gördünüz ve ardından kalp atışlarını duyduğunuz o heyecanlı ana tanık oldunuz. Şimdi de anne baba olarak cinsiyeti bir merak konusu. Evet aslında bebeğiniz tüm genel gelişimlerini tamamladığı gibi genital bölge gelişimini de tamamlamış sayılır ama hala sizin cinsiyeti görmeniz çok güçtür. Anne ve baba adayları bunun için biraz daha sabır. Ama zaten bebeğinizin sağlıklı olması sanırım cinsiyetinden daha önemlidir değil mi? Evet gelelim şimdi bebeğinizin bu haftaki durumuna. Bakalım bebeğiniz ne gibi değişimler ve gelişimler yaşıyor?

gebelikte 12. hafta bebek.jpg


11+0 ve 11+6 günlerini kapsar 12. hafta. Yani artık bebeğiniz 3. ayının son haftasında. Bebeğinizin bu hafta bir mürdüm eriği kadar olduğunu söylemiştik. Ortalama olarak 8-15 gr ağırlığında 6-8 cm uzunluğundadır. Artık bebeğiniz genel olarak organ gelişimlerini tamamladı. Bu hafta artık tırnakları da oluştu alışverişe çıkıyorsanız şimdiden tırnak makası almayı unutmayın. Geçen hafta bebeğiniz nefes alma vermeye başlamıştı artık onu sık sık ultrasonda ağzını açıp kapatırken hıçkırırken görebilirsiniz. Henüz nefes almayı çok iyi bilmediğinden hıçkırık tutabilir. Yine geçen hafta bebeğinizin refleksleri gelişmeye başlamıştı bu hafta parmağını da emmeye başlayacaktır. Sık sık hareket ediyor yer değiştiriyor bu bebeğinizin bulunduğu ortamı daha iyi tanımasına da olanak sağlıyor. Demiştik ya hani bebeğin gelişimi için ilk trimester dönemi olan bu ilk 3 aylık süreç çok önemlidir. Gelişiminin büyük bir bölümünü bu kısımda tamamlar.

Bebeğinizin bu hafta genel anlamda gelişen organlarından midesi ve bağırsağı yani sindirim sistemi çalışmaya başlar. Yine troid ve pankreas ta görevlerini yerine getirmeye başlar. Pankreastan insülin üretimi de başlar. Daha önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi 11-14 haftaları arasında ense kalınlığı ölçümü yapılır. Ense kalınlığı ölçümünde kromozom anomalileri durumunun tespit edilmesinde rolü büyüktür. Bunun yanında da ikili tarama testi de bu durum hakkında detaylı bilgi veren testlerden biridir. Bebeğinizi ultrasonda çok değişik şekillerde görebilmeniz mümkündür. Amuda kalkar, başının üzerinde dönebilir, takla atabilir ve daha neler neler🙂 Ayrıca kalp atışının dinlenme sırasında kalbinin ne kadar hızla attığını da duyabilirsiniz. Anne karnındaki bebeklerin kalp atışları dakikada 120-160 arasında değişir.

Özellikle ikiz gebelik yaşayan biri olarak benim çok dikkatimi çeken bir durum olmuştu. Anne karnındaki ikizler daha bu haftadan itibaren birbirlerinin farkında oldukları kanıtlanmış. Ayrıca ileri ki haftalarda da birbirlerine dokunmak gibi çabaları olduğu da gözlemlenmiş.

Bu hafta anne adaylarındaki değişimler nelerdir? Anne adayları artık o 3 aylık riskli dönemi bitiriyorlar ama bu demek değildir ki risk tamamen bitti. Yine kendinize çok dikkat etmeli beslenmenize dikkat göstermelisiniz. Bu hafta artık rahminiz daha yukarı çıkarak mesane üzerindeki baskısı da gitmiş oldu böylece sık idrara çıkma şikayetiniz oldukça azalmış olmalı. Rahmin yukarı karın bölgesine çıkması ile karnınız artık büyümeye başlayacak. Bu da artık dışarıdan farkedilmeye başlanabilecektir. Yine sabah bulantıları da epey azalmış olduğunu söylemek mümkün. Bu haftalarda anne adaylarının sık şikayetleri arasında olan cilt problemleri gelmektedir. Kimisinde cilt sorunu yaşanmazken kimilerinde çatlak leke sivilce yaşanabilir. Bu gebelik cilt lekelerinden nasıl korunursunuz yazımızdan inceleyebilirsiniz.

12 haftalik anne adayi.jpg


Gebelikte bu haftada artık sık yemeye gereksinim duyabilirsiniz. Özellikle bu hafta artık mide bulantılarının azalması ile yemeğe karşı aşırı istek duyabilirsiniz. Hamilelikte buna aşerme diyoruz🙂 Yemeklerden önce mutlaka su için ki bu sizin çok yemenize bir engel oluşturur. Ayrıca çok yemek değil gerektiği kadar ve sağlıklı beslenmek hem sizin hem bebeğiniz için iyi olacaktır. Aşırı yemek ileri ki haftalarda başa çıkamayacağınız kilolar ve buna bağlı olarak zor doğum nefes almakta güçlük çekmek kabızlık, şişlik daha birçok sorunu da beraberinde getirir. Hatta doğumdan sonra bu kiloları vermekte bir hayli güç olur. Anne adayı bu ilk 3 aylık trimester ı bitirdiğinde 3-5 kilo almış olması normal kabul edilir. Dikkat edin gebeliğin son trimester döneminde daha fazla kilo almaya müsait olursunuz kontrollü beslenin egzersiz yapın. Dayanamadığınız bir durum var bu da bebeğin alışverişi her gördüğünüz bebek kıyafetini almak isteyebilirsiniz ama cinsiyetini öğrenmek için bir kaç hafta daha beklemeniz gerekecek.
 
Geri
Üst