Gebelik var ama kese yok neden?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelik var ama kese yok neden?
Sayfamıza bir çok anne adayı tarafından yöneltilen sorulardan biride usg incelemesinde kesenin görülüp bebeğin neden görülmediği ..Bu sorulardan birini yayınlamak istiyorum.
Merhaba hocam 8 haftalık gebeyim usg incelemesinde kese var ama bebek yok doktorum 1 hafta daha beklememizi ve sonuca göre kürtaj olabileceğini söyledi ne yapmalıyım?
8 haftalık gebelikte boş kese tanısı vajinal ultrasonla kesinlik kazanır.8 haftaya ulaşmış ve bebek oluşumu izlenmeyen bir gebelikte küretaj olmanız en doğrusudur, küretaj işlemi uygun sterilite koşullarında ve doğru teknikle yapılırsa bir problem çıkma ihtimali çok azdır.Yalnız sonuca göre mutlaka başka bir kadın doğum uzmanına daha görünmenizi öneriyorum.Kesenin oluşmasına rağmen yeterince zaman geçmesine rağmen bebeğin oluşmadığı gebeliklere boş gebelik diyoruz..Halk arasında su gebeliği olarak da adlandırılan bu durumda gebelik kesesini oluşturan zar ve plasenta oluşurken bu yapıların içinde bebek bulunmaz.Boş gebeliğin sebebi oluşan gebelikteki kromozomal anormalliklerdir. Boş gebelik hastalarında her zaman olmasa da bazen hafif lekelenme, kanama olabilir ve bu şekilde doktora başvurduklarında boş gebelik kesesi ultrasonla görülerek tanı konur ve küretaj gerekir.Kürtaj ile gebelik kesesi alınmaz ise kese daha fazla büyüyebilir ve ilerleyen günlerde aşırı kanamaya neden olabilir. Gebelik kesesi rahimin içerisinde kendi kendine yok olamaz.Boş gebelik için yapılan kürtaj işlemi aynen diğer nedenlerle yapılan kürtaj işlemi gibidir ve çopunlukla daha kısa sürer.Tüm anne adaylarına sağlıklı gebelik geçirmeleri temennisiyle..


k.jpg



Gebelik kesesinin görülemediği diğer yaygın bir durum gebeliğin çok küçük olmasıdır. Genellikle adet gecikmesinin olduğu ilk günlerde gebelik kesesi çok küçük olduğu için ultrasonda görünmez ancak bir kaç gün sonra kese büyüdüğünde ultrasonda görülebilir. Ancak bu durum genellikle B-HCG değerinin 2000'den az olduğu gebelikler için geçerlidir. Kese büyüdükçe b-hcg değeri de arttığı için b-hcg 2000'in üzerinde olduğunda hemen hemen her zaman gebelik kesesi görülebilmektedir.

Gebelik kesesinin görülemediği en sık durumlardan üçüncüsü de düşüktür. Hasta düşük yapmışsa doğal olarak gebelik kesesi rahim içerisinde görülemez. Düşük yapan hastalarda kanama olur. Düşük yapan hastalarda b-hcg değeri günler geçtikçe düşer ancak dış gebelik hastalarında b-hcg değeri genellikle artarak seyreder veya yatay seyreder nadiren düşerek de seyredebilir.
 
Geri
Üst