Gebelik şikayetleri ne zaman başlar?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelik şikayetleri ne zaman başlar?
gebelik belirtileri,en erken gebelik belirtileri,hamilelik belirtileri,hamile olduğumu nasıl anlarım,hamile olduğunuzu nasıl anladınız,hamilelik hakkında bilgiler


ha.jpg

Hamileliğe ait belirtilerin başlayabilemesi için gebeliğin en erken 4-5 hafta civarında olması gerekir. Yani adet gecikmesi yaşandıktan sonra ancak hamilelik belirtileri başlar. Bazen halk arasında sanıldığı gibi yumurtlama gününden bir kaç gün sonra veya ilişkiye girildikten bir kaç gün sonra heme gebelik belirtileri başlamaz.

Bir çok anne adayında gebelik belirtilerinin başlaması biraz daha ileri zamanda yaklaşık gebelik 6-7 haftalık olduğunda olur. Bir çok kadın adeti geçtiğinde henüz hiçbir belirti olmadığından gebe olduğunu farketmemiştir, adet gecikmesi ilk uyarı olmuştur. Her insana göre de belirtilerin başlama zamanı ve belirtilerin şiddeti değişebilir.

Bir çok kadın hamile olduğunu keşfettikten sonra, hamilelik belirtilerinin ne zaman başlayacağı hakkında bilgi sahibi olmak ister. Bu konu hakkında arkadaşlarınızdan ya da aile büyüklerinizden faklı hikayeler duymanıza rağmen istisna bir durum olmadığı sürece kısa süreli ve hafif gebelik belirtileri yaşarsınız.

Farklı kadınlarda farklı hamilelik dönemleri görüldüğü gibi aynı kadının ayrı hamilelik dönemlerinde farklı belirtilere rastlamak olasıdır. Bazı kadınların rahatsızlıkları bir kaç ay sürebilir ama genellikle bir kaç haftada rahatsızlık döneminizi atlatırsınız. Hamileliğinizin erken belirtileri hakkında bilinçlenmek için doktorunuza başvurmaktan asla kaçınmayın.

Döllenmiş yumurtanın sonucunda meydana gelen hormon değişiklikleri gebelik belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu erken belirtiler arasında en yaygın olarak görülenleri meme büyümesi ve hassasiyetidir. Bir çok kadın ilk iki haftadan başlayarak 6. haftaya bazen de 12. haftaya kadar mide bulantısı yaşayabilir. 12. haftadan sonra yaşanan mide bulantısı şikayetleri istatistiklere göre az sayıda hamile kadında görülmüştür. Hamilelik belirtileri genellikle progesteron, östrojen ve HCG kaynaklı hormonlardandır Hamileliği ilk kez yaşayan bayanlar bu belirtilerin farkında olmayabilirken deneyimi olanlarda belirtilerin farkındalık oranı daha yüksektir.

Mide bulantısının görülme sıklığı sabah saatlerinde az iken gün içerisinde ve gece daha çok hissedilir. Hamile bayan bu belirtileri 2 hafta içerisinde yaşamaya başlayabilir. Bu rahatsız edici bir belirti olmakla beraber genellikle 14. hafta içerisinde kaybolur. Mide bulantısı şikayetinden kurtulmanız için öğünlerini sık sık ve küçük porsiyonlar haline dönüştürebilirsiniz ve pratik bir çözüm olarak da tuzlu kraker yiyebilirsiniz.

Adet zamanınıza yakın hafif pembelikte kanamanız olabilir. Bu kanama implatasyon kanaması olarak adlandırılır. Embriyonun rahim duvarında verdiği bu kanama yaklaşık olarak gebelikten sonra 8 -10 günler arasında gerçekleşir. Bu hafif kanamanız 12 güne kadar devam etmesi sizi endişelendirecek bir durum değildir.

Büyüyen rahimin mesaneye yapmış olduğu baskının neticesinde sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Hatta idrara çıkma ihtiyacınız varmış gibi hissedersiniz ama gerçekten gerekli olmayabilir. Bu belirtiler bebeğin büyümesi ile doğru orantılı olarak hamilelikte 3. döneme denk gelir.

Bir diğer şikayet ise hamilelik dönemi boyunca anne adaylarının yorgunluk hissi şikayetleridir. Hafif atıştırmalıklar ile birlikte rutin olarak hafif egzersizlikler yaparak sağlıklı ve enerjik olabilirsiniz.

Rahim büyüdükçe damarlarınıza baskılar artacağından sersemlik ve baş dönmesi şikayetleriniz başlayabilir.

Hamilelik hormonları nedeniyle sindirim sisteminde yavaşlama söz konusu olur ve bu da mide yanması ya da kabızlık şikayetlerini ortaya çıkarır. Bol su içerek ve lif bakımından zengin besinler tüketerek bu şikayetlerinizin önüne geçebilirsiniz.

İlk üç aylık dönem boyunca ruh hali, kilo artışı, burun kanaması, sinirlilik ve baş ağrısı gibi diğer hamilelik belirtileri de olabilir. Ancak bu belirtiler genellikle 12 hafta içinde kaybolur. Her zaman her türlü sağlık problemleriniz için doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst