Ce: Gebelİk (obstetrİ)
HAMİLELİK İÇİN ÖNERİLER
Gebelik anne olma yönünde ilk adım olduğu için son derece ehemmiyet gerektirecek biçimde planlanmış ve hazırlanılmış olması gereken bir durumdur. Öncelikle kadının gebeliğe kendisini hazır hissetmesi ve doğacak olan çocuğu istemesi bu konudaki kilit noktasıdır. Kadın gebe kalmaya karar verdikten ve psikolojik olarak kendisini buna hazır hissettikten sonra bir kadın doğum uzmanına görünmesi ve vücudunun fizyolojik olarak gebeliğe hazır olup olmadığını kontrol ettirmesi gerekli tetkikleri yaptırması çok mühim bir noktadır.
Jinekologlarca hamileliği düşünen bir kadına gebe kalmadan önce; kan grubu, pelvik ultrasonografi, tam idrar tahlili, tam kan sayımı, rutin biyokimya (Açlık kan şekeri, üre, kreatinin, SGOT, SGPT), kanama profili (Kanama ve pıhtılaşma zamanları, APTT, PTT, fibrinojen) TORCH testleri (Toxoplasma, Kızamıkçık, Sitomegalovirüs, Herpes) ve şayet ihtiyaç duyulursa serum B12 ve folik asit düzeyleri tetkikleri yaptırması önemle tavsiye edilir.
Riskli gebelikler durumları ise ailesinde öncelikle görülmüş bir takım ırsi veya sistematik rahatsızlıklar bulunan ve hamilelik süreçleri kesinlikle bir jinekolog tarafından takip edilmesi gereken kadınların oluşturduğu gruptur.
Hamilelik öncesi diş, hemoroid, anal fissür (ya da bu gibi makadla ilgili problemleriniz varsa bunları hamilelik sürecinden önce tedavi ettirmenizde fayda vardır. Çünkü bu sıkıntıların hamilelik öncesinde giderilmesi gebeliğiniz süresince size rahatlık sağlayacaktır.
Hamile kalmadan yaklaşık 3 ay önce başlayıp gebeliğin en az ilk 4 ayı boyunca kullanılan folik asit hapları " nöral tüp defektleri" adı altındaki bir grup rahatsızlıktan bebeğinizi koruyacaktır. Bu yüzden gebelik öncesi folik asit içeren hapları kullanmanızda fayda var. Kullanım şekli ve dozları konusunda hekiminize danışınız.
Unutmamak gerekir ki gebelik yalnızca rahim ve içinde büyüyen bir bebekten ibaret olmadığı gibi vücudunuzdaki tüm sistemler ile birlikte sizin ruhsal durumunuzu da etkileyecek uzun bir süreçtir. Gebelikte vücudunuzca salgılanan hormonlar sizi daha alıngan, gergin ve sıkıntı hale getirebileceği için gebeliğe hazır olmanız ve kendinizi psikolojik açıdan yeterli hissetmeniz sağlıklı bir hamilelik süreci için son derecede önemlidir.
Uzun süreli bir (1 Yıl) düzenli ilişkiye rağmen gebelik hali gözlenmiyorsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Kısırlık probleminiz olabilir.
Kadın için özel bir süreç olan gebeliğin karar verildiği andan bitimine kadar izleyen bir bir kadın doğum uzmanının varlığı korkularınızı ve özellikle son aylarınızdaki doğumunuzla ilgili endişelerinizi azaltacaktır.