Gebelİk (obstetrİ)

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Gebelİk (obstetrİ)
Hamile Olunmadan Önce;

JİNEKOLOG SEÇİMİNDE ÖNEMLİ UNSURLAR


Günümüzde bir kadının temel ihtiyaçlarından birisi de şüphesiz her zaman ve her konuda güvenebileceği, her aradığında rahatlıkla ulaşıp; her türlü sağlık problemini paylaşabileceği veya rehberlik hizmeti alabileceği, herhangi bir sağlık problemi olmasa bile rutin olarak kontrollere kolaylıkla gidebileceği bir jinekologun varlığıdır. Tıpta özellikle kadın sağlığı her yönü ile mahremiyet gerektiren bir konu olduğundan genellikle kadınlarımız kendileri ile ilgili pek çok sorunlarını anne-babaları ve hatta eşleri ile bile paylaşmaktan çekinmektedirler. Bu bize açıkça göstermektedir ki; jinekoloğa başvurabilmenin öncü ve temel kaidesi güven unsurudur.

Ülkemizde bir genç kız veya kadın ilk defa jinekolojik bir rahatsızlığı sezinlediğinde toplum içersinde önceden tanınan ve muhtemelen eş-dost vasıtası ile tavsiye olunan bir jinekoloğu seçer. Bu tür bir davranış ilk bakışta mantıken doğruymuş gibi görünse bile bir takım özel durumlarda yanlış olabilir. Örneğin, her kadın doğum uzmanının kendisini daha iyi geliştirdiği (mesleki açıdan mütehassısı olduğu) bir alan vardır. Varsayalım tüp bebek (IVF) konusunda oldukça deneyimli bir jinekolog yüksek riskli gebelikler ve gebelik takibi (Perinataloji) konularında eşit bilgi birikimine ve aynı mesleki deneyime sahip olamayabilir. Yine kadın hastalıkları ve doğum uzmanında bir hastanın araması gereken önemli bir özellik de iletişim kurabilme yeteneğidir. Bir jinekolog her şeyden önce hastasının problemlerini iyi anlamalı ve mesleki eğitiminin kendisine katmış olduğu ışık doğrultusunda tüm şartlarda hastasına bir çözüm yolu sunabilmelidir.
 
Ce: Gebelİk (obstetrİ)

HAMİLELİK İÇİN ÖNERİLER


Gebelik anne olma yönünde ilk adım olduğu için son derece ehemmiyet gerektirecek biçimde planlanmış ve hazırlanılmış olması gereken bir durumdur. Öncelikle kadının gebeliğe kendisini hazır hissetmesi ve doğacak olan çocuğu istemesi bu konudaki kilit noktasıdır. Kadın gebe kalmaya karar verdikten ve psikolojik olarak kendisini buna hazır hissettikten sonra bir kadın doğum uzmanına görünmesi ve vücudunun fizyolojik olarak gebeliğe hazır olup olmadığını kontrol ettirmesi gerekli tetkikleri yaptırması çok mühim bir noktadır.


Jinekologlarca hamileliği düşünen bir kadına gebe kalmadan önce; kan grubu, pelvik ultrasonografi, tam idrar tahlili, tam kan sayımı, rutin biyokimya (Açlık kan şekeri, üre, kreatinin, SGOT, SGPT), kanama profili (Kanama ve pıhtılaşma zamanları, APTT, PTT, fibrinojen) TORCH testleri (Toxoplasma, Kızamıkçık, Sitomegalovirüs, Herpes) ve şayet ihtiyaç duyulursa serum B12 ve folik asit düzeyleri tetkikleri yaptırması önemle tavsiye edilir.

Riskli gebelikler durumları ise ailesinde öncelikle görülmüş bir takım ırsi veya sistematik rahatsızlıklar bulunan ve hamilelik süreçleri kesinlikle bir jinekolog tarafından takip edilmesi gereken kadınların oluşturduğu gruptur.

Hamilelik öncesi diş, hemoroid, anal fissür (ya da bu gibi makadla ilgili problemleriniz varsa bunları hamilelik sürecinden önce tedavi ettirmenizde fayda vardır. Çünkü bu sıkıntıların hamilelik öncesinde giderilmesi gebeliğiniz süresince size rahatlık sağlayacaktır.


Hamile kalmadan yaklaşık 3 ay önce başlayıp gebeliğin en az ilk 4 ayı boyunca kullanılan folik asit hapları " nöral tüp defektleri" adı altındaki bir grup rahatsızlıktan bebeğinizi koruyacaktır. Bu yüzden gebelik öncesi folik asit içeren hapları kullanmanızda fayda var. Kullanım şekli ve dozları konusunda hekiminize danışınız.

Unutmamak gerekir ki gebelik yalnızca rahim ve içinde büyüyen bir bebekten ibaret olmadığı gibi vücudunuzdaki tüm sistemler ile birlikte sizin ruhsal durumunuzu da etkileyecek uzun bir süreçtir. Gebelikte vücudunuzca salgılanan hormonlar sizi daha alıngan, gergin ve sıkıntı hale getirebileceği için gebeliğe hazır olmanız ve kendinizi psikolojik açıdan yeterli hissetmeniz sağlıklı bir hamilelik süreci için son derecede önemlidir.

Uzun süreli bir (1 Yıl) düzenli ilişkiye rağmen gebelik hali gözlenmiyorsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Kısırlık probleminiz olabilir.

Kadın için özel bir süreç olan gebeliğin karar verildiği andan bitimine kadar izleyen bir bir kadın doğum uzmanının varlığı korkularınızı ve özellikle son aylarınızdaki doğumunuzla ilgili endişelerinizi azaltacaktır.
 
Ce: Gebelİk (obstetrİ)

LAMAZE YÖNTEMİ

Tıpkı gebelikte olduğu gibi bir gebe için doğum da aslında psikolojik olarak kendisini hazır etmesi ile başlar. Lamaze Yöntemi bu açıdan büyük önem taşır. Bu yöntem sayesinde gebe yapması gerekenleri bilir ve doğum artık onun için korkulacak bir olay değil aksine son derece kolay ve mutlulukla sonuçlanacak bir operasyondur.


Yöntemde orjin kişinin refleksilerini eğiterek belli uyarılara mantıklı refleksler vermesini sağlamak ve bu yöntemle gebeyi psikolojik olarak doğuma hazır hale getirmektir. Ünlü bilim adamı Pavlov'un şartlı refleksini esas alan bu yöntemde kişinin beyni, belli bir uyarıyı kabul edip, analiz etmek ve doğru olan cevabı vermeye karşı eğitilebilir anafikrinden yola çıkılmıştır. Bu yöntemi isim babasından önce uygulayan Rus bilim adamları yönteme Psikoprofilaksi adını vermişlerdir.

Yöntem esaslarına göre bir gebe kadın doğru eğitilirse rahim kasılmalarına amaca yönelik akılcı cevap verecektir. Eğitilmiş gebeler her rahim kasılmasında korku ve kendini sıkmak yerine, gevşeme ve bilinçli nefes almayla cevap vermiş, bu kadınların doğumları son derece kısa sürmüş ve kolay olmuştur.

Yöntemin doğruluğunu ve pratikliğini keşfeden Paris'li bir kadın doğum uzmanı Dr Lamaze bu uygulamayı kliniğinde geliştirmek usülüyle zamanla kendi ismiyle anılacak olan eğitimin temellerini güçlendirmiştir. Her ne kadar bazı kişiler Lamaze yöntemi ile hazırlandıktan sonra doğum sırasında hiç ağrı çekmediklerini söyleyecek kadar ileri gitmişlerse de; bu hiç bir zaman yöntemin uygulandığı her gebenin ağrı çekmeyeceği anlamına gelmemektedir. Ağrının daha az olacağı bir gerçektir ve duyulacak ağrı dayanılabilir boyuttadır. Yine de bazen ağrı kesicilere ihtiyaç olabilir.

Lamaze yöntemi ile hazırlanmış gebelerde sezaryen ve müdahaleli doğum, hazırlanmamış kadınlara göre çok daha az olacaktır. Bu durum asla doktor müdahalesi olmadan doğum olacak anlamına gelmez. Bazen doktor müdahalesine rağmen sezaryen gerekebilir. Ama bilinçli hazırlanmış bir kadın müdahalenin niye yapıldığını bilerek doğum ekibine yardımcı olacaktır.

Doğum normal olsa da bazı faktörleri ağrıların daha çok olmasına yol açabilir. Gebe kadının fizik yapısı, ağrı eşiği, bebeğin büyük veya küçük olması, kasılmaların şiddeti, doğum sırasında olabilecek komplikasyonlar, ağrıların algılanmasında önemli faktörlerdir. Eğitilmiş bir gebe bu anormallikleri hekimden önce fark eder ve doktorunu bu konuda uyarır. Durumu önce hekim fark ederse paniğe kapılmaz, anlayışla karşılar ve gerekli önlemleri de alır.

Şayet doğum olayının gerçekleşmesi için sezaryen gerekiyorsa buna da hazır olunmalıdır. Bazen kadın doğum uzmanı hissedilen ağrıları azaltmak amaçlı ağrı kesici ilaçlar tavsiye edebilir ki bazı durumlarda ne kadar eğitilmiş olursa olsun gerekli önlemler alınmazsa gebe kadın ağrı duyabilir. Bu da anne adayının Lamaze yöntemi hakkındaki olumlu düşüncelerini negatif olarak etkileyebilir.


Lamaze yöntemi doğal doğum şekli olarak düşünülmemelidir. Bu yöntem yalnızca refleskleri eğitmek ve şartlı refleks prensibiyle doğuma kendisini hazır hissetmek amaçlı bir uygulamadır. Gebe belli bir eğitim sonunda doğuma bilinçli olarak yaklaşır. Buna karşın eğitilmemiş gebeler doğum esnasında pasif, çaresiz ve doğum ağrıları sonucunda asabidirler.

Lamaze Yöntemi'nin Faydaları;

1) Bu yöntemle gebenin doğumda çalışması ve aktif rol alması sağlanır.

2) Bilgi ve eğitimle doğumda korkunun, kasılmanın ve dolayısıyla ağrının azalmasını sağlar.

3) Anne ve baba doğum ve doğumun gerçekleri konusunda eğitildiklerinden neyle karşılaşacaklarını bilirler, doğum onlar için sürpriz olmaz.

4) Doğum süresini belirgin ölçüde kısaltır.

5) Bebekle anne arasındaki ilk duygusal bağın daha güçlü olmasını sağlar.

6) Eş eğitimi ile aile kavramını güçlendirir.

7) Babaların da eğitimi ile baba-çocuk ilişkisi erken başlar.

8) Bebeği için şimdiden çaba gösteren iyi bir anne olmanın gururunu yaşatır.

9) İçinizdeki doğal doğum duygularını fark etmenizi ve kullanmanızı sağlar.

10) Ekip çalışması ile sağlıklı ve huzurlu mucizevi doğum duygusunu tattırır.
 
Ce: Gebelİk (obstetrİ)

DOĞUMA HAZIRLIK AŞAMASI

Hamilelik esnasında gerekli bilgiyi ve bir jinekolog tarafından aktarılması gereken tıbbi telkini almış olan gebeler doğumun nasıl olması gerektiği konusunda yeterince bilinçlenmiş ve artık bu duruma kendisini hazır hissetmektedirler. Gebe kadın özel nefes alma tekniklerini doğru tatbik ederek oksijen kontrolünü sağlayacak ve kasılmaları takip ederek mümkün olduğunda az ağrı hissedecektir.


Hamilelik bilincini kazanmış bir gebe ağrının başlangıcını, en şiddetli anını, bitişini bilinçli bir şekilde ayıracak ve her iki ağrı arasındaki zamanda doğru bir şekilde istirahat etmeyi ve adalelerini dinlendirmeyi öğrenecektir. Yine doğum sırasında bilincini koruyarak, güçlü ve enerjik kalacaktır.

Gebeliği yaşanır bir hale getiren düşünce sistemi bunun bir an önce kurtulması gereken bir süreç değil her anı ile mutlu sona doğru ilerlenen yeni bir hayatın sizin hayatınızdaki izdüşümü olarak düşünmektir.

Aynı çerçevede düşünüldüğünde yardımcı ve anlayışlı bir eşin, gebe olan kadının psikolojisi ve kendisini güçlü hissetmesi açısından katkısı da gözardı edilemez. Hatta tercih eden erkekler doğum esnasında da eşlerinin yanında bulunabilmekte ve bu büyük heyecanı onlarla birlikte paylaşmaktadırlar.