Gebelik döneminde günde kaç bardak su içilmelidir ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelik döneminde günde kaç bardak su içilmelidir ?

Hamilelikte Günde Kaç Bardak Litre Su İçmeliyim ? Hamilelikte su içmeyenlerin bilmesi gerekenler melek kadınlar kulübü forum'da


Su vücudumuz için oksijenden sonra gelen en önemli yaşam öğesidir. Vücudumuzun yarısından fazlasının sudan oluştuğunu düşünürsek suyun ne kadar önemli olduğu anlaşılır. Su besinlerin emilimi, sindirimi, besin öğelerinin taşınmasını , zararlı toksit maddelerin vücuttan uzaklaştırılması ve vücut ısısının ayarlanması için gereklidir. Bunların yanında su metabolizmanın düzgün çalışması için de önemlidir.

Gebelik döneminde vücudun suya olan ihtiyacı daha da artar. Bebeğe besinlerin taşınması , atıkların uzaklaştırılması için suya ihtiyaç vardır.Bunun için hamilelerin günde en az 8-10 bardak su içmeleri gerekir. Bunu taze meyve suyu , maden suyu , ayran , çorba gibi sıvılarla destekleyerek 2-2,5 litreye çıkarmaya çalışın. Su tüketimi sadece hamile bayanlar için değil bütün insanlar için önemlidir.






s.jpg


Hamilelikte Çok Fazla Su içemiyorum ?


Hamilelik süresince çok fazla tüketemeyen, hatta su hiç aklıma gelmiyor diyen kadınlarımız için ayrı bir çözüm daha var. Uzmanların önerdiği hem bebeğinize yarar sağlayacak hem de ciltlerinizi güzelleştirecek maden suyu soda tüketmeye özen gösterin.

Sağlıklı ve dengeli bir metabolizma için her gün bol miktarda su tüketilmesi önemlidir. Gebelikte vücudun su ihtiyacı daha da artar ve su tüketimi anne ve bebeğin durumunu bir çok açıdan etkiler. Bu denenle hamile bayanlara günde en az 10 bardak su tüketimi önerilmektedir. Yaz aylarında bunu biraz daha arttırmak gerekir. Bu su ihtiyacını normal içme suyu olarak almak en iyisidir. Çay, kahve, kola v.b içecekler de su içerir ancak kafein içermelerinden dolayı zaten gebelikte fazla miktarda içilmesi önerilmez, ayrıca fazla kalori içerirler ve idrar yapımını arttırarak aldığınız suyun tekrar atılmasını sağlarlar.

Gebelikte bol su tüketiminin faydaları:

  • Rahim kasılmalarını engeller, erken doğumu önler
  • İdrar yolu enfeksiyonu olmasını engeller
  • Cİldin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar
  • Kabızlığı ve hemoroidleri önler
  • Bebeğin suyunun azalmasını önler
  • Özellikle sıcak yaz aylarında rahat ve serin kalmanızı sağlar
  • Bulantı, mide yanması gibi şikayetleri azaltır
  • Bol su içmek vücuttaki şişlikleri (ödemi) arttırmaz tersine azaltır. Bu nedenle şişliklerim var diye su içmekten kaçınmamak gerekir.

Gebelikte Su içemiyorum Hamilelikte Su İçmemenin zararı olur mu?


Tersine su tüketiminin az olması dehidratasyona (susuz kalma) neden olur. Bu da rahimde kasılmalar, sancı, karın ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kramp gibi sıkıntılara neden olur.

Hamilelikte Susuz Kaldığımım az su tükettiğimi nasıl anlayacağım ?


Yeterinde su alıp almadığınızı anlamanın bir yolu da idrar renginize bakmaktır. Eğer idrarınızın rengi koyu ise az su içtiğiniz manasına gelir, idrarınızın rengi açıksa bol su tüketmişsinizdir. Normal insanlar bile bazen su içmeye gitmek için üşenirken gebelikte hareket etmenin zorlaşmasından dolayı su içmek için kalkmak istemeyebilirsiniz bu nedenle gebelik sırasında kendinize bir su şişesi ayarlayarak sürekli yakınınızda bulundurmanız önerilir, bu sayede her aklınıza geldiğinde su içebilirsiniz.
 
Hamilelik süresince günde kaç bardak su içilmesi gerektiği konusunda genel bir kural bulunmamaktadır. Ancak, hamilelikte su tüketiminin artırılması önerilmektedir. Özellikle sıcak havalarda veya fiziksel aktivite sırasında daha fazla su tüketmeniz gerekebilir. Ayrıca, hamilelikte su tüketiminin artırılması, bebeğinizin doğum ağırlığının düşük olmasını engelleyebilir. Bunun yanı sıra, su tüketimi, hamilelikte sıkça görülen şişkinlik ve kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, hamilelik süresince günde ortalama 2-2.5 litre su tüketmenizi öneririm. Ancak, doktorunuzla konuşarak kendinize uygun bir su tüketim programı oluşturabilirsiniz.
 
Geri
Üst