Gaz sorunu olanlar için bitki çayları

Uzman SühaN

Administrator
Gaz sorunu olanlar için bitki çayları
Gün içinde hızla tüketilen yağlı gıdalar, gazlı içecekler ve yüksek sodyum içeren yemekler sonrasında yaşanan gaz ve şişkinlik oldukça normaldir. Gaz sindirim sırasında tolere edilemeyen gıdaların oluşturduğu hava baloncukları, şişkinlik ise kabızlık, vücudun su tutması ve hormonal nedenlerle oluşmaktadır. Ağır yemeklerden uzak durmak, şekeri ve tuzu kararında tüketmek sizi gaz oluşumuna karşı koruyacaktır ancak hali hazırda gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız gaz giderici bitki çayları ile rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz.











Nane Çayı: Bilimsel adı “Mentha piperita” olan, kurutulmuş veya taze nane yapraklarından hazırlanan çay sindirim sistemi sorunlarının tedavisine yardımcı olarak kullanılabilir. Sindirime dahil olan kasları yumuşatarak gazın vücuttan daha çabuk atılmasını sağlar. Nane çayı hazırlamak için 1 çay kaşığı kuru nane yapraklarını 1 bardak kaynamış suya koyup 5-10 dakika demlenmesini beklemeniz yeterli. Reflüsü olanlara mide asidinin yemek borusuna çıkışını kolaylaştırdığı için nane çayı içmeleri tavsiye edilmez.


Melisa Çayı: Nane ailesinden gelen ve rahatlatıcı etkisiyle uykusuzluk, anksiyete, sindirim rahatsızlıkları ve iştah arttırıcı olarak kullanılan melisa çayı mide kramplarını hafifletir ve gazın atılmasını hızlandırır. Melisa çayının rahatlatıcı etkisinden faydalanmak için 1 tatlı kaşığı kuru melisa yaprağını 1 bardak kaynamış suya atıp 10 dakika demleyin ve süzdükten sonra için. Antidepresan gibi yatıştırıcı ilaç kullananların melisa çayı içmesi ilacın etkisini tehlikeli boyutlarda arttırabileceğinden tavsiye edilmemektedir.


Rezene Tohumu Çayı: Rezene tohumu gaz oluşumunu engeller ve gaz geçişini kolaylaştırır. Rezene tohumu çayını tek başına ya da etkisini arttırmak için anason tohumu ve dereotuyla karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Geleneksel olarak kolik ve gaz tedavisinde kullanılan rezene, epilepsisi olan kişilere tavsiye edilmez. Nadir durumlarda alerjik reaksiyona neden olabilir.


Karahindiba Kökü Çayı: Karahindiba çayı, gazdan daha çok vücudun hormonal değişimler, fazla sodyum tüketimi nedeniyle tuttuğu fazla suyun atılması için diüretik olarak kullanılabilir. A vitamini, B kompleks vitaminleri, C ve D vitaminleri bakımından zengin olan karahindiba aynı zamanda magnezyum, kalsiyum ve demir minerallerini içerir.


Ara sıra yemeklerden sonra gaz sorunu yaşıyorsanız yukarıdaki bitki çayları ile gazın oluşumunu azaltabilir ve hızlı atılmasını sağlayabilirsiniz. Ancak yediğiniz öğünün hafif ya da ağır olması fark etmeksizin gaz ve şişkinlik problemi yaşıyorsanız bu sindirim sistemini etkileyen başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Sık yaşanan gaz ve şişkinliğin nedeninin belirlenmesi için doktora görünmelisiniz.