Gastroenterit nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Gastroenterit nedenleri ve tedavisi
Genellikle mide gribi olarak anılan gastroenterit, mide ve barsakların (gastrointestinal sistem) tahrişe ve iltihaba neden olan bir durumdur . Belirtiler ishal, kusma ve karın ağrısı içerir. Tedavide esas olarak semptomların hafifletilmesi ve sıvı replasmanı yapılır. Sık görülen bir durumdur, zira gastroenterit oluşturabilen mikroplar kontamine yiyecek veya su yoluyla kolayca bulaşır ve kişiden kişiye temas yoluyla yayılır. Enfeksiyon, sindirim sisteminin tahriş olmasına neden olur; bu da diyare ve kusma, karın ağrısı ve kramp gibi başka semptomlarla sonuçlanır.







Nedenler

Gastroenteritin en yaygın nedeni viral veya bakteriyel enfeksiyon ve daha az parazitik enfeksiyontur. Viral gastroenteritin en yaygın nedenleri norovirüs ve rotavirendir . Viral gastroenterit, gastroenterit salgınlarının en sık görülen nedeni olup, gruplar aynı anda ve yerde etkilendiklerinde ortaya çıkar. Mide gribi (gastroenterit) hemen her zaman bir enfeksiyon nedeniyle oluşur. Enfeksiyon vücuda farklı şekillerde girebilir. Kirli su içmek yaygın bir neden ve bazen enfeksiyon, kişisel hijyen zayıflığından dolayı vücuda girebilir

En çok gastroenterit riski altında olan insanlar:

Düşük bağışıklık sistemine sahip bebekler ve küçük çocuklar
Daha az etkili bağışıklık sistemine sahip olan yaşlılar ve özellikle huzurevlerinde yaşayanlar
Kreşte yaşayan çocuklar, okul çocukları ve yurtlarda yaşayan öğrenciler
Zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan, örneğin HIV / AIDS li veya kemoterapi alan kişiler
Gezginler

Belirti ve bulgular

Gastroenteritin ana belirtisi, dışkının sulu olması ve sık sık ve tuvalete gitmenizdir. İshal, gastroenteritin başlıca semptomu olmasına rağmen, birçok neden vardır. Sebeplere bağlı olarak, belirtiler enfeksiyondan bir ila üç gün sonra ortaya çıkabilir ve hafif ila şiddetli olabilir. Belirtiler genellikle bir veya iki gün sürerEk semptomlar ve gastroenterit bulguları aşağıdakileri içerebilir:

Mide bulantısı ve kusma
Karın ağrısı ve kramp
Hafif ateş ve titreme
İştah kaybı
Baş ağrısı ve kas ağrıları
Yorgunluk ve genel vücut zayıflığı
İdrar kaçırma
Bebeklerde zayıf beslenme

Tanı ve tedavi

Doktorlar belirtilerinizi gözden geçirip fizik muayene yaparak gastroenterit teşhis edebilirler . Doktorunuz, diğer sağlık problemlerini ekarte etmek için bir dışkı ya da dışkı testi isteyebilir.

İshal ve kusma yüzünden dehidratasyon olabilirsiniz. Kuru ciltler ve ağız kuruluğu gibi susuzluk belirtileri için dikkat edin, başınızı kırık hissetmek ve gerçekten susuz olmak gibi. Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuzu arayın.


Gastroenteritin en yaygın nedeni bir virüstür. Gastroenterit virüsüne çeşitli virüs türleri neden olabilir. Ana tipler rotavirüs ve norovirüsdür .Rotavirüs, bebeklerde ve küçük çocuklarda ishale neden olan dünyanın en yaygın sebebidir. Reçeteli ilaç bazı bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebilir. Viral enfeksiyonları tedavi edemez.

Evde kalmalı ve bol dinlenmeliyiz. Yetişkinler ateş ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için aspirin veya ibuprofen gibi tezgah üstü ilaçları alabilir. Dehidrasyonu önlemek için ek sıvılar içmek de önemlidir . Vitamin içeren besin takviyelerini mutlaka tüketin.Kafein ve alkolden kaçının.
 
Gastroenterit, genellikle iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, kramplar ve karında rahatsızlık hissi eşlik eden hafif-şiddetli ishallerden oluşur . En yaygın gastroenterit nedenleri şunlardır

Virüsler (en yaygın)
Bakteriler
Parazitler
Diğer nedenler arasında
Kimyasal toksinler
İlaçlar

Enfeksiyonlarbu, gastroenteritin insanlardan kişiye bulaşmasına neden olabilir, özellikle ishal olan kişiler bağırsak hareketinden sonra ellerini iyice yıkamazlarsa.akteriyel gastroenterit, viral gastroenteritten daha az yaygındır. Bakteriler çeşitli yollardan gastroenterite neden olurlar.Belirtilerin türü ve şiddeti, yutulan mikroorganizma veya toksinin türüne ve miktarına bağlıdır. Belirtiler aynı zamanda kişinin direncine göre değişir. Belirtiler genellikle iştah kaybı, mide bulantısı veya kusma ile aniden başlar . Genellikle gastroenterit için gereken t tedavi, yatak istirahati edinmek ve yeterli miktarda sıvı içmektir ancak ilaç tedavisi de gerekli olabilir.
 
Bakteriyel gastronitin birçok nedeni vardır, hafif ila şiddetli olabilir ve tipik olarak kusma, diyare ve karın rahatsızlığı semptomları ile kendini gösterir. Genellikle kendi kendine sınırlıdır, ancak akut bir enfeksiyonun yanlış yönetimi, uzun süren bir rotaya neden olabilir.Genellikle bir mikroorganizma ile enfeksiyon neden olur, ancak aynı zamanda kimyasal toksinlerin veya ilaçların yenmesi de neden olabilir.Tipik olarak, insanlar ishal, bulantı, kusma ve karın ağrısı geçirir. Tanı, bir kişinin kontamine olmuş gıda, su ya da belirli mikroorganizmalarla enfekte olmuş insanlarla yakın temasta bulunduğu geçmişe dayanır. Bir bağırsak hareketinden sonra elleri iyice yıkamak veya dışkı ile temas etmek ve az pişmiş gıdalardan kaçmak enfeksiyonu önlemenin en iyi yoludur.