Konuya cevap cer

fransadan turkiyeye nasil gidilir paris istanbul yol haritasi fransadan turkiyeye yol haritasi fransa turkiye fransaya nasıl gidilir

Kaynak:

T.C Dışişleri Bakanlığı       

                

            İngiltere’nin Schengen ülkeleri vize mevzuatına dahil olmaması nedeniyle, bu ülkede mukim vatandaşlarımızın Fransa’dan transit olarak geçebilmeleri için İngiltere’deki Fransız Konsolosluklarından transit vizesi almaları gerekmektedir.                           İngiltere’nin Schengen ülkeleri vize mevzuatına dahil olmaması nedeniyle, bu ülkede mukim vatandaşlarımızın Fransa’dan transit olarak geçebilmeleri için İngiltere’deki Fransız Konsolosluklarından transit vizesi almaları gerekmektedir. Sınırlarda transit vizesi verilmemektedir. Tek ve çift transit vize harcı 60 Euro'dur.

Bulgaristan'ın 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren transit vize itası uygulamasına son vermesi nedeniyle, vatandaşlarımızın Bulgaristan'ın dış temsilciliklerinden transit vize almaları gerekmektedir. Tek transit vize harcı 40 Euro, çift transit vize harcı ise 60 Euro'dur.



[ATTACH=full]67097[/ATTACH]





YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI 


İngiltere’de mukim vatandaşlarımızın karayoluyla ülkemize gitmeleri durumunda Fransa’nın Calais şehrinden giriş yaparak İtalya’ya gitmeleri halinde Fransa’dan transit olarak geçmeleri gerekmektedir. Bu konuda izlenecek yollar şunlardır:

1) İtalya’dan feribot ile ülkemize gidilecekse: 

1) İtalya’dan feribot ile ülkemize gidilecekse:

A26 otoyolu devamında A1 otoyolu ile Paris istikametine, oradan da A6 otoyolu ile Lyon istikametine gidilmelidir. Calais ile Lyon şehri arası yaklaşık 850 km. dir. Lyon ve çevresinden otomobille Türkiye’ye gitmek için İtalya’ya Mont-Blanc veya Fréjus tünellerinden geçilebilir. Yolu biraz uzatmak kaydıyla, A7 otoyoluyla Marsilya, daha sonra da Monaco istikametine gidilerek sahilden İtalya’ya ulaşılabilir. İtalya’dan sonra Venedik, Ancona, Bari ve Brindisi gibi limanlardan doğrudan Türkiye’ye veya Yunanistan’a feribotlarla geçiş yapılabilir. Yaz aylarında gemilerde yer bulunması güç olduğundan Fransa’daki seyahat acentalarından bilet temin edilmesi önem arzetmektedir Lorraine ile Alsace Bölgelerinden yola çıkacak vatandaşlarımız Strazburg’dan Almanya’ya geçerek A5 otoyolundan Basel üzerinden İtalya’ya ulaşabilirler. Franche-Comté Bölgesi’nden yola çıkacak vatandaşlarımız ise Lozan üzerinden İtalya’ya ulaşabileceklerdir.

2) Karayolu tercih edildiği takdirde: 

Manş denizinden Fransa’ya geçip, kıyı şeridi üzerinden Belçika’ya giriş yapıldıktan sonra, Belçika’daki vatandaşlarımızın izlediği Avrupa karayolu kullanılabilir.

Fransa’dan hareketle Almanya üzerinden Viyana’ya gidilmek suretiyle arabalı tren yolculuğu da son yıllarda tercih edilen bir seyahattir. Bunun yanı sıra, Kuzey İtalya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Bulgaristan/Yunanistan güzergahını kullanarak karayolu ile ülkemize gidilebilmektedir.

Lorraine ve Alsace Bölgelerinden yola çıkacak vatandaşlarımız Almanya üzerinden Avusturya, Franche-Comté Bölgesinden yola çıkacak vatandaşlarımız ise İsviçre üzerinden Avusturya istikametini kullanabilirler.

Ayrıca vatandaşlarımızın, Strazburg, Mulhouse ve Lyon’daki havaalanlarından ülkemize uçakla seyahat edebilmeleri mümkündür.






GÜMRÜK 


1. Genel:

  Fransa’ya girişte 7600 Avro ve üzerindeki para, çek (seyahat ve posta çekleri dahil) ve buna mukabil değerdeki altın ve gümüşün gümrük geçişlerinde bildirim zorunluluğu vardır.

Öte yandan her yolcu için beraberindeki kişisel eşyayı sınırlayan bir tavan miktar belirlenmiştir. Buna göre 15 yaş ve üzerindeki yolcular 175 Avro, 15 yaşından küçük yolcular ise 90 Avro tutarında kişisel eşya bulundurabileceklerdir.

Bu miktarın üzerinde değere sahip eşya için KDV ve tabi oldukları gümrük tarifesi üzerinden gümrük vergisi ödemek gerekmektedir.

Sözkonusu eşya şunlardır:

a) elektronik malzemeler (taşınabilir bilgisayar, cep telefonu, sayısal fotoğraf makinesi, video kamerası, elektronik oyunlar),

b) Müzik aletleri (keman, piyano, gitar vs.),

c) Saat ve mücevherat (kol saati, mücevherat veya diğer takı ürünleri),

d) Halı ve yer örtüleri,

e) Giyecekler (manto, kaban, anorak, bluz ve benzerleri ile örgü işleri).

2. Yolcu Beraberinde belirli sınırlar dahilinde getirilebilecek ürünler:

Tütün ve tütün ürünleri, alkollü içecekler, kahve, kahve özlü içecekler, çay, çay özlü içecekler, parfüm ve nevileri ile ilaç ve yakıt Fransa’ya belirli sınırlamalarla sokulabilmektedir.

Belirlenen sınırın aşılması durumunda yüksek miktarda para cezası ödenmesi gerekmektedir.

Fransa gümrük konularında AB mevzuatını uygulamaktadır. Bu bakımdan, yolcu beraberinde getirilebilecek alkollü içecek, tütün ürünleri ile kahve ve çay açısından şöyle bir ayrım yapmakta fayda bulunmaktadır.

a) AB üyesi olmayan ülkelerden gelirken yolcu beraberinde getirilebilecek ürünlere ilişkin sınırlamalar: AB ülkesi olmayan ülkeler ile Anglo-Norman Adaları ve Kanarya Adaları’ndan gelen yolcular bu uygulamaya tabidir. 17 yaşından küçüklerin beraberlerinde alkollü içki ve sigara getirme hakkı yoktur. Bu uygulama çerçevesinde, Her yolcu beraberinde;

  • 200 adet sigara (1 karton) veya 100 adet cigarillo veya 250 gr. tütün veya 50 adet puro;
  • 22 dereceyi geçen içkilerden 1 litre, 22 derece altındaki içkilerden 2 litre;
  • 500 gr. kahve veya kahve özlü veya kokulu içeceklerden 200 gr;
  • 100 gr çay veya çay özlü ve kokulu içeceklerden 40 gr;
  • 50 gr. parfüm ve 25 cl kolonya;
  • Yolcunun ihtiyacı kadar kullandığı ilaç;
  • Karayoluyla yolculuklarda, araç deposu hariç azami 10 ltlik bir taşıma kabında yakıt,

getirebilecektir. Karayoluyla yolculuklarda yukarıda belirtilen miktarlar her bir araç için geçerlidir. Sürücü dahil 9 kişiden fazla yolcu bulunan toplu taşıma araçlarında ise 17 yaşından büyük olmak kaydıyla her yolcu beraberinde bu miktarda ürün getirebilmektedir.

Bir ürün için belirlenen sınırların doldurulmaması durumunda, doldurulmayan miktar kadar kısmı aynı gruptan başka bir ürünle doldurulabilmektedir. Örneğin beraberinde 100 sigara getiren bir yolcu bu ürün için kullanamadığı %50’lik kısmı cigarillo, puro veya tütün için kullanabilecek ve böylece kalan 100 adet sigara yerine kendi kotalarına ilave olarak 50 adet cigarillo veya 25 adet puro veya 125 gr. tütün daha getirilebilecektir.

b) AB üyesi olan ülkelerden gelirken yolcu beraberinde getirilebilecek ürünlere ilişkin sınırlamalar: AB üyesi ülkelerden satın alınmış olmak kaydıyla aşağıdaki ürünler karşılarında belirtilen miktarlarda yolcu beraberinde Fransa’ya getirilebilmektedir:

Sigara : 5 karton (1000 adet). Bu miktar 1 kg. tütüne eşittir. 5 kartondan 10 kartona kadar yolcu beraberindeki sigaralar için gümrük noktasından alınacak DSA belgesi doldurulmalıdır. Her hal ve karda 10 karton sigaradan fazla miktar Fransa’ya sokulamaz.

Viski, cin, votka ve eşdeğer düzeyde alkollü içecek : 10 litre

Vermut, porto, madere ve eşdeğer düzeyde alkollü içecek : 20 litre

Şarap (azami 60 litresi köpüklü) : 90 litre (azami 60 litresi köpüklü)

Bira : 110 litre

3. Gümrük işlemlerine ilişkin diğer hususlar: - AB üyesi olmayan bir ülkeden getirilen süt ve süt mamulleri ile et ve et mamulleri sınır girişlerinde veteriner denetimine sunulmalıdır. Ancak uygulamada, bu tür ürünler ülkeye girişte gümrük yetkililerince alıkonmaktadır.

Bununla birlikte, mama olarak kullanılan süt tozları, mamalar ve tıbbi amaçlı olarak kullanılmaları gereken besinler; ilk kullanımlarından önce buzdolabında tutulmaları gerekmemesi, muhafaza kurallarına uyulması, tescilli bir marka tarafından son kullanıcıya yönelik üretilmesi halinde 1 kg ile sınırlı olmak şartıyla yolcu beraberinde Fransa’ya getirilebilmektedir.

  • Bir malın Fransa’ya sokulması hakkında tereddüt olması durumunda, bulunulan ülkdeki Fransız temsilciliğiyle temasa geçilmesinde fayda bulunmaktadır. Zira bazı maddelerin Fransa’ya sokulması yasaktır veya özel usullere tabidir. Bu maddelerden bazıları sivil ve askeri kullanımı olan maddeler, uyuşturucular, psikotroplar, radyoaktifler dahil olmak üzere atıklardır.
  • Kuş gribinin yaygınlaşması nedeniyle, AB düzenlemeleri doğrultusunda, kafes kuşlarının Fransa’ya girişi belirli kurallara bağlanmıştır. Bu çerçevede, AB üyesi olmayan bir ülkeden yolcu beraberinde getirilen kafes kuşları, ilgili ülkenin yetkili makamlarınca izin verilen bir veterinerden alınacak sertifika ile Fransa’ya girebilmektedir. Ayrıca, yolcu yola çıkmadan önce, kuşlarının sağlık durumunu tespit etmek için konulmuş kurallara (yola çıkmadan veya çıktıktan sonra 30 gün karantinaya alınması, gerekli aşı ve ilaçları kullanmış olması) uyacağına dair bir taahhütname imzalamalıdır.
  • Kedi, köpek ve gelincik türü hayvanların Fransa’ya girişleri de benzer kurallara tabiidir.

Kurallara uyulmadan Fransa’ya getirilecek hayvanlar, masrafları sahibine ait olmak üzere, geldiği ülkeye gönderilmekte veya karantinaya alınmakta ya da itlaf edilmektedir.

Kurallara uyulmaması nedeniyle Fransa’ya getirilen hayvanların istem dışı olarak herhangi bir hayvan türünde salgın hastalığa yol açması durumunda ise salgına yol açan hayvanın sahibi 15.000 Avro para ve 2 yıl hapis cezasına çarptırılmaktadır.

- Fransa'ya yolcu beraberinde 1 karton sigara, 100 küçük puro, 50 puro, 25 gr tütün, 2 litre şarap, 22 dereceyi geçen içkilerden 1 litre, 50 gr parfüm sokulmasına izin verilmektedir. Bunun üzerindeki miktara yüksek para cezası kesilmektedir. Vatandaşlarımızın Türkiye'den gelirken beraberlerinde taze yiyecek, özellikle süt ve süt mamulleri ile et ve et mamulleri getirmemeleri, bunların Fransa'ya sokulmasının yasak olmasından dolayı tavsiye edilir.

-Fransa’dan kişi başına en fazla 6.700 Euro nakit para çıkarılabilir. Fransa ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından ortak gümrük kuralları uygulanmaktadır. -Fransa’ya İngiltere’den yapılacak girişlerde vatandaşlarımızın beyana tabi eşyası olduğu takdirde gümrük memurlarına bilgi vermeleri gerekmektedir.

  • Tatil dönüşlerinde diğer ülkeler üzerinden Fransa’ya girişte özellikle dikkat edilmesi gereken husus marka taklidi eşya bulundurulmamasına özen gösterilmesidir. Titizlikle yapılan gümrük kontrolleri sırasında tespit edilen taklit markalı eşyalar için o malın gerçek marka fiyatı ödetildiği gibi ayrıca ağır para cezası da uygulanmaktadır.
  • Araçlarda herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Araçların teknik kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Geçerli bir sigorta belgesi (Carte verte) bulundurulması mecburidir.


KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK 



Yol güvenliği konusunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Gerek otoyollarda, gerekse devlet yollarında trafik işaretlerine ve hız limitlerine uyulduğu takdirde güvenli bir yolculuk yapılması mümkündür. Son aylarda Fransız hükümeti hız limitleri konusunda bazı yollara sabit radarlar koymuştur. Hız sınırlarına uymayanlara ağır para cezaları uygulanmaktadır. Otoyollar ücrete tabidir.Otoyol ücretleri yol üzerinde kurulu gişelerde ödenmektedir. Ayrıca, her 20 kilometrede bir dinlenme alanları, yaklaşık her 50 kilometrede bir de benzin istasyonları ve diğer ihtiyaçların karşılanabileceği tesisler mevcuttur.

Herhangi bir arıza halinde, otoyollarda kısa mesafelerle imdat telefonları bulunmaktadır. Bu telefonların ahizesi kaldırıldığında arızanın meydana geldiği bölgeye bağlı otomobil arıza servisi ile temas kurulmakta ve gereken yardıma ulaşılabilmektedir.

TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Ölümle sonuçlanmayan trafik kazalarında hapis cezası uygulanmamaktadır. Ancak, kırmızı ışıkta geçilmesi, alkollü araç kullanılması, ters yönde gidilmesi, hız sınırının aşılması araç sahiplerinin sulh ceza hakiminin önüne çıkmasını gerektirdiği gibi, sürücülerin ağır trafik cezaları (1.500 Euro’ya kadar para cezası veya ehliyetin iptali gibi hak mahrumiyetleri) da ödemeleri sözkonusu olabilir. Fransa’da döner kavşaklarda geçiş hakkı kavşak içindeki araçlara aittir. Dolayısıyla kavşağa girilmeden durularak, kavşak içerisinde soldan gelen araç varsa bu araçlara yol verilmesi gerekmektedir. Ölümle sonuçlanan trafik suçlarına hapis cezası verilmektedir.

Kazaya sebebiyet verme durumunda, özellikle ölüm ve yaralanma durumlarında uygulanan mevzuat:

Bu gibi durumlarda olay yerine gelen polis durumu tespit eder. Savcı olay yerine gelip incelemesini yaptıktan sonra kazaya sebebiyet vereni tutuklamak üzere mahkemeye sevk eder.

Fransa’da polis trafik kontrolünün yakın takipçisidir. Ön ve arka koltuklarda kemer takma mecburiyeti vardır. 12 yaşından küçük çocukların ön koltukta oturmaları yasaktır. Otoyol, devlet yolu ve şehir içinde trafik kurallarına uyulmadığı takdirde ağır trafik para cezaları uygulanmaktadır.

Şehirlerarası yollarda azami hız 90 km., otoyollarda 130 km.dir. Tehlike arzeden bazı yerlerde, 500 metre önceden uyarı tabelasıyla haber verilen sabit radarlar hız sınırının aşılması durumunda otomatik olarak devreye girmektedir.




TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR 


Paris Büyükelçiliği

16 Av. Lamballe 75016 Paris

Tel : 53 92 71 12

Paris Başkonsolosluğu

184 Bd. Malesherbes 75017 Paris

Tel :01 56 33 33 33

Lyon Başkonsolosluğu

87 rue de seze 69006 Lyon

Tel: 0 72 83 98 49

Marsilya Başkonsolosluğu

363, Avenue de Prado 13008 Marseille

Tel: 0491 29 00 20 - 0491 29 01 63

Strazburg Başkonsolosluğu

10 Rue Auguste Lames 67000 Strazbourg

Tel: 03 88 36 10 09

Web: www.strazburgbk.org

Monako Fahri Konsolosluğumuz.

Tel:33-377 99 99 90 90

Faks:33-377 99 99 85 85

THY Paris Bürosu:

Tel:01 56 69 33 50

THY Nice Bürosu:

Tel:33-493 21 44 79

THY Strazburg Bürosu:

Tel: 03 88 52 14 13

THY Lyon Bürosu:

59 Bd Marius Vivier Merle Bât

Gemellyon Sud 69429 LYON CEDEX 03

Tel: 04 37 91 66 70

Faks: 04 72 35 08 79

  Ayrıca, ülkede sağlık, polis ve itfaiye hizmetleri için kısaltılmış telefon numaraları bulunmakta olup, bunlar:

Polis: 17

İtfaiye:18

Ambulans: 15 tir

Bütün Fransa’dan aranabilecek SOS Doktor numarası : 08 2033 24 24 Seyahat için ise; Tren danışma : 36 35 Paris havaalanları : 01 49 75 15 15 Strazburg Havaalanı : 03 88 64 67 67 Deniz yolları : 01 46 25 70 00 Yol bilgi merkezi : 08 26 02 20 22





AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR 


Yol üzerinde konaklama imkanları:

Otoyollarda her 20 km’de bir her türlü imkanı sunan konaklama yerleri ile her 50 km’de benzin ve diğer ihtiyaçların karşılanacağı tesisler mevcuttur. Fransa sınırları içinde mevcut trafik kurallarına ve Avrupa Birliği standartlarına uyulduğu takdirde sorunsuz bir seyahat yapmak mümkündür.


Geri
Üst