Uzman SühaN
Administrator
Folik asit nedir ? Folik asit hangi besinlerde bulunur ?
folat, folik asit, folik asit içeren yiyecekler,folik asit içeren besinler, hangi besinlerde folik asit bulunur,folik asit faydaları,
Folat olarak da bilinen folik asit, bir B vitamindir. Çok az vitamin, kanser, kalp hastalığı, nörolojik ve nöropsikolojik bozukluklar , erken doğum ve inme gibi geniş bir sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır . Bu vitamin, doğum kusurlarını önleyebileceğinden , hamile kadınlar için yeterince folat alması özellikle önemlidir . B9 vitamini olarak da bilinen folik asit, günlük diyetinizden çıkarılmaması gereken bir maddedir. Sayısız faydaları vardır ve çalışmalar sağlıklı bir diyet için gerekli olduğunu sürekli olarak kanıtlamıştır. Sadece depresyon veya doğum kusurları olasılığını engellemekle kalmaz, aynı zamanda vücudu Alzheimer hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı da korur. Folat, vücudun yeni hücreler oluşturmasına yardımcı olan bir B vitamini; özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar için veya hamile olan veya hamile kalmaya çalışan kadınlar için çok önemlidir, çünkü yeterli alım büyük doğum kusurlarını önleyebilir. Ayrıca folatın faydaları hamileliğin ötesine geçer. Mide kanseri , kolon kanseri gibi kanserleri önler ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Makalemizin devamında folik asitin faydalarına tüm detayları ile değineceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..
Yeterli miktarda folik asit elde edilmesinin önemli olmasının birçok nedeni vardır. Belki de en önemlisi hücresel büyüme ve yenilenme. B9 vitamini olarak da bilinen folik asit, vücudun nükleotid biyosentezi, DNA sentezi ve onarımı, kırmızı kan hücresi oluşumu ve aneminin önlenmesi gibi birçok temel işlevi yerine getirmesine yardımcı olur. Folik asit de normal fetal gelişmeyi destekler. Folat, B9 vitamininin doğal bir formudur ve çeşitli bitki ve hayvan besin kaynaklarında bulunur. Folik asit, hamile kadınlar için son derece önemlidir. Hamilelik boyunca devam eden folik asit tüketimi hem annenin hem de bebeğin sağlığını sağlayacaktır. Çalışmalar, kadınların gebeliğin öncesinde ve sırasında folik asitin günlük olarak önerilen dozunu tüketirse, nöral tüp defektlerinin yaklaşık % 70'inin önlenebileceğini göstermiştir. Doğal folat formunu içeren yiyeceklere folat gıda denir. Vücudumuz folik asit takviyeleri ve takviye edilmiş gıdalar kadar folat gıdaları ememez. Bununla birlikte, doğal folat kaynakları, vücuttaki folik asit seviyelerini arttırmaya kesinlikle yardımcı olabilir.
Yaşamın her aşamasında folat kesinlikle gereklidir. Diyetinizde yeterince folat ve folik asit yiyecekleri almak kalbinizi ve kemiklerinizi sağlıklı tutabilir, doğum kusurlarını önleyebilir ve hatta bazı kanser türlerinin riskini azaltabilir.Çeşitli meyveler, sebzeler ve baklagiller bol miktarda folat içerir.B9 vitamini olarak da bilinen folat, sağlığın birçok yönüyle önemli rol oynayan önemli suda çözünen bir vitamindir. Hücre bölünmesine yardımcı olur ve DNA kopyalayarak ve oluştururken yeni hücreler oluşturmaya yardımcı olur. Aynı zamanda vücudun B12 vitamini ve bazı amino asitleri de kullanmasına yardımcı olur. Folik asit, herkesin ihtiyaç duyduğu bir folat formudur (B vitamini). Hamileyseniz veya hamile kalırsanız, folik asit özellikle önemlidir. Folik asit, doğmamış bebekleri ciddi doğum kusurlarına karşı korur. Folat, ıspanak, fındık ve fasulyeler dahil olmak üzere bazı gıdalarda doğal olarak bulunur .
Folik asit, fetal gelişimdeki önemi nedeniyle iyi bilinmektedir. Düşük doğum ağırlığı, gelişimsel öğrenme sorunları ve preterm doğum da dahil olmak üzere çeşitli riskleri azaltır.Folik asit, birçok gıdada bulunabilen suda çözünebilen bir B vitamindir. Folik asit, RNA ve DNA'nın replikasyonu ve sürdürülmesinde rol oynar. Hamileliğin ilk haftalarında, sağlıklı bir fetüse sahip olmak için uygun DNA replikasyonu gereklidir. Folik asit eksikliği olan ya da folik asitte düşük diyete sahip kadınlar, belirli doğum kusurları olan bebekleri doğurma riski daha yüksektir. Bu kusurlar arasında Spina Bifida, Yarık Dudak, Yarık Damak ve uzuv kusurları dahil olmak üzere nöral tüp bozuklukları bulunmaktadır. Folik asit, vücudunuza yeni hücreler üretmeye yardımcı olan bir B vitamindir. Bu vitamini kuru fasulye, bezelye, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler gibi yiyeceklerde bulabilirsiniz.
Aşağıdaki gıdalar tavsiye edilen folik asit miktarını elde etmenize yardımcı olabilir:
Büyük ıspanak salatası gibi yeşil yapraklı sebzeler
Portakal suyu gibi turunçgiller
Fasulyeler
ekmekler
Hububat
Pirinç
Makarnalar
Bir fincan pişmiş mercimek, önerilen günlük folat miktarının neredeyse % 90'ını içerir. Mercimek sağladığı vitamin ve minerallerin çeşitliliği nedeniyle bir süper besin olarak adlandırılır. Mercimekte ayrıca magnezyum, fosfor ve diyet lifi de yüksektir. Koyu yapraklı yeşillikler (pişmemiş) diyetinize folat eklemenin harika bir yoludur. Ispanak, lahana, isviçre pazı, hardal yeşillikleri ve brokoli'nin hepsi folat bakımından zengindir, ayrıca yüksek seviyelerde demir, kalsiyum, lif ve C Vitamini sunar. Portakal suyu iyi bir folat kaynağıdır. Günde bir bardak portakal suyu tüketin.Fasulye çok yönlü, sağlıklı ve son derece ekonomiktir. Her çeşit fasulye, bebeğin gelişimini desteklemek için kadınlara bol miktarda folik asit sağlar.Kabak, susam, ayçiçeği ve keten tohumu gibi tohumlar size sağlıklı bir folik asit dozu verecektir. Tohumlar ayrıca A vitamini, E, Omega 3 yağ asitleri ve lignaları önleyen kanser gibi yararlı yağlar ve gerekli besinleri sağlar.
Kuşkunmaz iyi bir folat kaynağıdır ayrıca A vitamini, C vitamini ve K vitamini bakımından zengindir.Avokado, günlük folik asit ihtiyacınızı karşılayacak en iyi yiyeceklerden biridir. Avokado sadece iyi bir folik asit kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda potasyum, C vitamini, yağ asitleri, fosfor ve antioksidanlar sağlar. Sığır kara ciğeride iyi bir folat kaynağıdır.Muz vücuda protein ve potasyum sağlar ve iyi bir folat kaynağıdır. Ayrıca papaya, domates suyuda folatın en iyi kaynaklarındandır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, gezegendeki en sağlıklı besinlerdir. Folik asit seviyenizdeki hızlı bir artış için, diyetinize ıspanak, lahana, roka, lahana, marul ilave edin. Brüksel lahanası bol miktarda besin içerir. C vitamini, K, A, potasyum, demir ve manganezde yüksektir. Brüksel lahanası sindirim sistemi için mükemmeldir. Karnabahar, en iyi C vitamini gıdalarından biridir ve büyük bir folik asit kaynağıdır.
Pancar karaciğeri temizleyen gıdalardan biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ayrıca işyi bir folat kaynağıdır. Kavun A vitamini, C ve folat kaynağıdır. Bir dilim kavun bile folat ihtiyacınızı karşılayabilir.Düşük düzeydeki folat, B12 vitamini gibi diğer B vitaminleri ile birlikte bilişsel gerileme ve bunama ile ilişkilendirilmiştir . Bu nedenle sadece gebe kadınlar, gebelik planı olanlar dışında herkesin folat içeren besinleri tüketmesi gerekiyor. Huzursuz bacak sendromu , özellikle geceleri geceleri bacakları hareket ettirme dürtüsüyle karakterize bir durumdur. Huzursuz bacak sendromundan herkes etkilenebilse de, gebe kadınlar bu durumu geliştirmeye özellikle eğilimlidir.Çalışmalar, düşük folat düzeylerinin özellikle hamilelik sırasında huzursuz bacak sendromunun gelişmesi ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Gebe veya doğurganlık çağındaki kadınlar, alkol bağımlılığı olan kişiler folat eksikliği için en büyük risk altındadır. Folat, büyümeyi ve gelişmeyi desteklemek için kesinlikle çok önemlidir ve folat eksikliği, spina bifida ve anensefali gibi birçok doğum kusuruna büyük katkıda bulunur.
Folat eksikliği, zayıflık, yorgunluk, baş ağrısı ve sinirlilik gibi birçok olumsuz belirtiye katkıda bulunabilir. Folatınızı meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi tüm yiyeceklerden almanız folat ihtiyaçlarınızı karşılamanızın olumsuz yan etkileri olmadan karşılamanın en iyi yoludur. Karaciğer, yeşil sebzeler ve baklagiller iyi folat kaynağıdır. Folik asit, pirinç, makarna ve ekmek gibi zenginleştirilmiş tahıl tanelerinde bulunur.Folik asit yararları arasında, sağlıklı bir gebeliği teşvik etmek, kalp sağlığını desteklemek, bilişsel işlevi iyileştirmek, potansiyel olarak kanser riskini azaltmak, daha güçlü kemikler oluşturmak ve huzursuz bacak sendromu semptomlarını azaltmak bulunmaktadır.Folat eksikliği, anemi, halsizlik, baş ağrısı, sinirlilik ve yorgunluk gibi belirtilere neden olabilir.Doğal besin kaynaklarından folat elde etmek tamamen güvenlidir.
Mısır bol miktarda folat içeren eğlenceli ve popüler bir sebzedir. Sadece bir fincan pişmiş mısır, günlük ihtiyacınızın yaklaşık % 9'unu karşılayan yaklaşık 34 mcg folik asit sağlayacaktır. Konserve sebzelerden kaçınmanızı ve taze ve organik yiyecekler tercih etmenizi tavsiye ederiz. Kereviz genellikle böbrek taşlarına yardımcı olmak için harika bir besin olarak kabul edilir, ama aynı zamanda folik asit için de büyük bir kaynak olduğunu biliyor muydunuz? Sadece bir fincan çiğ kereviz, günlük ihtiyacınızın yaklaşık% 9'unu oluşturan yaklaşık 36 mcg folat sağlar. DNA sentezi ve onarımı, hücre bölünmesi ve hücre büyümesi dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonu için B9 vitamini (folat) gereklidir.Folat eksikliği, yetişkinlerde anemiye ve çocuklarda daha yavaş gelişime neden olabilir. Hamile kadınlar için folat özellikle fetal gelişim için önemlidir.Yüksek folatlı yiyecekler arasında fasulye, mercimek, kuşkonmaz, ıspanak, brokoli, avokado, mango, marul, tatlı mısır ve portakal ve kepekli ekmek bulunur. Diyette yeterli miktarda folik asit elde etmek, hem fiziksel hem de zihinsel olmak üzere çeşitli sağlık nedenlerinden ötürü, çoğunlukla hücresel büyüme ve rejenerasyon için önemlidir.Folat ve demir, vücudunuzdaki önemli işlevler için gerekli olan, sırasıyla bir vitamin ve mineraldir. Bu besin maddelerindeki eksiklikler anemi, doğum kusurları, halsizlik ve enfeksiyona karşı direncin azalması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu besin maddelerinde yeterli miktarda meyve, sebze, tahıl ve diğer gıdaların tüketilmesi eksiklikleri önler ve daha iyi bir sağlığı teşvik eder.
Folat olarak da bilinen folik asit, bir B vitamindir. Çok az vitamin, kanser, kalp hastalığı, nörolojik ve nöropsikolojik bozukluklar , erken doğum ve inme gibi geniş bir sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır . Bu vitamin, doğum kusurlarını önleyebileceğinden , hamile kadınlar için yeterince folat alması özellikle önemlidir . B9 vitamini olarak da bilinen folik asit, günlük diyetinizden çıkarılmaması gereken bir maddedir. Sayısız faydaları vardır ve çalışmalar sağlıklı bir diyet için gerekli olduğunu sürekli olarak kanıtlamıştır. Sadece depresyon veya doğum kusurları olasılığını engellemekle kalmaz, aynı zamanda vücudu Alzheimer hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı da korur. Folat, vücudun yeni hücreler oluşturmasına yardımcı olan bir B vitamini; özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar için veya hamile olan veya hamile kalmaya çalışan kadınlar için çok önemlidir, çünkü yeterli alım büyük doğum kusurlarını önleyebilir. Ayrıca folatın faydaları hamileliğin ötesine geçer. Mide kanseri , kolon kanseri gibi kanserleri önler ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Makalemizin devamında folik asitin faydalarına tüm detayları ile değineceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..
Yeterli miktarda folik asit elde edilmesinin önemli olmasının birçok nedeni vardır. Belki de en önemlisi hücresel büyüme ve yenilenme. B9 vitamini olarak da bilinen folik asit, vücudun nükleotid biyosentezi, DNA sentezi ve onarımı, kırmızı kan hücresi oluşumu ve aneminin önlenmesi gibi birçok temel işlevi yerine getirmesine yardımcı olur. Folik asit de normal fetal gelişmeyi destekler. Folat, B9 vitamininin doğal bir formudur ve çeşitli bitki ve hayvan besin kaynaklarında bulunur. Folik asit, hamile kadınlar için son derece önemlidir. Hamilelik boyunca devam eden folik asit tüketimi hem annenin hem de bebeğin sağlığını sağlayacaktır. Çalışmalar, kadınların gebeliğin öncesinde ve sırasında folik asitin günlük olarak önerilen dozunu tüketirse, nöral tüp defektlerinin yaklaşık % 70'inin önlenebileceğini göstermiştir. Doğal folat formunu içeren yiyeceklere folat gıda denir. Vücudumuz folik asit takviyeleri ve takviye edilmiş gıdalar kadar folat gıdaları ememez. Bununla birlikte, doğal folat kaynakları, vücuttaki folik asit seviyelerini arttırmaya kesinlikle yardımcı olabilir.
Yaşamın her aşamasında folat kesinlikle gereklidir. Diyetinizde yeterince folat ve folik asit yiyecekleri almak kalbinizi ve kemiklerinizi sağlıklı tutabilir, doğum kusurlarını önleyebilir ve hatta bazı kanser türlerinin riskini azaltabilir.Çeşitli meyveler, sebzeler ve baklagiller bol miktarda folat içerir.B9 vitamini olarak da bilinen folat, sağlığın birçok yönüyle önemli rol oynayan önemli suda çözünen bir vitamindir. Hücre bölünmesine yardımcı olur ve DNA kopyalayarak ve oluştururken yeni hücreler oluşturmaya yardımcı olur. Aynı zamanda vücudun B12 vitamini ve bazı amino asitleri de kullanmasına yardımcı olur. Folik asit, herkesin ihtiyaç duyduğu bir folat formudur (B vitamini). Hamileyseniz veya hamile kalırsanız, folik asit özellikle önemlidir. Folik asit, doğmamış bebekleri ciddi doğum kusurlarına karşı korur. Folat, ıspanak, fındık ve fasulyeler dahil olmak üzere bazı gıdalarda doğal olarak bulunur .
Folik asit, fetal gelişimdeki önemi nedeniyle iyi bilinmektedir. Düşük doğum ağırlığı, gelişimsel öğrenme sorunları ve preterm doğum da dahil olmak üzere çeşitli riskleri azaltır.Folik asit, birçok gıdada bulunabilen suda çözünebilen bir B vitamindir. Folik asit, RNA ve DNA'nın replikasyonu ve sürdürülmesinde rol oynar. Hamileliğin ilk haftalarında, sağlıklı bir fetüse sahip olmak için uygun DNA replikasyonu gereklidir. Folik asit eksikliği olan ya da folik asitte düşük diyete sahip kadınlar, belirli doğum kusurları olan bebekleri doğurma riski daha yüksektir. Bu kusurlar arasında Spina Bifida, Yarık Dudak, Yarık Damak ve uzuv kusurları dahil olmak üzere nöral tüp bozuklukları bulunmaktadır. Folik asit, vücudunuza yeni hücreler üretmeye yardımcı olan bir B vitamindir. Bu vitamini kuru fasulye, bezelye, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler gibi yiyeceklerde bulabilirsiniz.
Aşağıdaki gıdalar tavsiye edilen folik asit miktarını elde etmenize yardımcı olabilir:
Büyük ıspanak salatası gibi yeşil yapraklı sebzeler
Portakal suyu gibi turunçgiller
Fasulyeler
ekmekler
Hububat
Pirinç
Makarnalar
Bir fincan pişmiş mercimek, önerilen günlük folat miktarının neredeyse % 90'ını içerir. Mercimek sağladığı vitamin ve minerallerin çeşitliliği nedeniyle bir süper besin olarak adlandırılır. Mercimekte ayrıca magnezyum, fosfor ve diyet lifi de yüksektir. Koyu yapraklı yeşillikler (pişmemiş) diyetinize folat eklemenin harika bir yoludur. Ispanak, lahana, isviçre pazı, hardal yeşillikleri ve brokoli'nin hepsi folat bakımından zengindir, ayrıca yüksek seviyelerde demir, kalsiyum, lif ve C Vitamini sunar. Portakal suyu iyi bir folat kaynağıdır. Günde bir bardak portakal suyu tüketin.Fasulye çok yönlü, sağlıklı ve son derece ekonomiktir. Her çeşit fasulye, bebeğin gelişimini desteklemek için kadınlara bol miktarda folik asit sağlar.Kabak, susam, ayçiçeği ve keten tohumu gibi tohumlar size sağlıklı bir folik asit dozu verecektir. Tohumlar ayrıca A vitamini, E, Omega 3 yağ asitleri ve lignaları önleyen kanser gibi yararlı yağlar ve gerekli besinleri sağlar.
Kuşkunmaz iyi bir folat kaynağıdır ayrıca A vitamini, C vitamini ve K vitamini bakımından zengindir.Avokado, günlük folik asit ihtiyacınızı karşılayacak en iyi yiyeceklerden biridir. Avokado sadece iyi bir folik asit kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda potasyum, C vitamini, yağ asitleri, fosfor ve antioksidanlar sağlar. Sığır kara ciğeride iyi bir folat kaynağıdır.Muz vücuda protein ve potasyum sağlar ve iyi bir folat kaynağıdır. Ayrıca papaya, domates suyuda folatın en iyi kaynaklarındandır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, gezegendeki en sağlıklı besinlerdir. Folik asit seviyenizdeki hızlı bir artış için, diyetinize ıspanak, lahana, roka, lahana, marul ilave edin. Brüksel lahanası bol miktarda besin içerir. C vitamini, K, A, potasyum, demir ve manganezde yüksektir. Brüksel lahanası sindirim sistemi için mükemmeldir. Karnabahar, en iyi C vitamini gıdalarından biridir ve büyük bir folik asit kaynağıdır.
Pancar karaciğeri temizleyen gıdalardan biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ayrıca işyi bir folat kaynağıdır. Kavun A vitamini, C ve folat kaynağıdır. Bir dilim kavun bile folat ihtiyacınızı karşılayabilir.Düşük düzeydeki folat, B12 vitamini gibi diğer B vitaminleri ile birlikte bilişsel gerileme ve bunama ile ilişkilendirilmiştir . Bu nedenle sadece gebe kadınlar, gebelik planı olanlar dışında herkesin folat içeren besinleri tüketmesi gerekiyor. Huzursuz bacak sendromu , özellikle geceleri geceleri bacakları hareket ettirme dürtüsüyle karakterize bir durumdur. Huzursuz bacak sendromundan herkes etkilenebilse de, gebe kadınlar bu durumu geliştirmeye özellikle eğilimlidir.Çalışmalar, düşük folat düzeylerinin özellikle hamilelik sırasında huzursuz bacak sendromunun gelişmesi ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Gebe veya doğurganlık çağındaki kadınlar, alkol bağımlılığı olan kişiler folat eksikliği için en büyük risk altındadır. Folat, büyümeyi ve gelişmeyi desteklemek için kesinlikle çok önemlidir ve folat eksikliği, spina bifida ve anensefali gibi birçok doğum kusuruna büyük katkıda bulunur.
Folat eksikliği, zayıflık, yorgunluk, baş ağrısı ve sinirlilik gibi birçok olumsuz belirtiye katkıda bulunabilir. Folatınızı meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi tüm yiyeceklerden almanız folat ihtiyaçlarınızı karşılamanızın olumsuz yan etkileri olmadan karşılamanın en iyi yoludur. Karaciğer, yeşil sebzeler ve baklagiller iyi folat kaynağıdır. Folik asit, pirinç, makarna ve ekmek gibi zenginleştirilmiş tahıl tanelerinde bulunur.Folik asit yararları arasında, sağlıklı bir gebeliği teşvik etmek, kalp sağlığını desteklemek, bilişsel işlevi iyileştirmek, potansiyel olarak kanser riskini azaltmak, daha güçlü kemikler oluşturmak ve huzursuz bacak sendromu semptomlarını azaltmak bulunmaktadır.Folat eksikliği, anemi, halsizlik, baş ağrısı, sinirlilik ve yorgunluk gibi belirtilere neden olabilir.Doğal besin kaynaklarından folat elde etmek tamamen güvenlidir.
Mısır bol miktarda folat içeren eğlenceli ve popüler bir sebzedir. Sadece bir fincan pişmiş mısır, günlük ihtiyacınızın yaklaşık % 9'unu karşılayan yaklaşık 34 mcg folik asit sağlayacaktır. Konserve sebzelerden kaçınmanızı ve taze ve organik yiyecekler tercih etmenizi tavsiye ederiz. Kereviz genellikle böbrek taşlarına yardımcı olmak için harika bir besin olarak kabul edilir, ama aynı zamanda folik asit için de büyük bir kaynak olduğunu biliyor muydunuz? Sadece bir fincan çiğ kereviz, günlük ihtiyacınızın yaklaşık% 9'unu oluşturan yaklaşık 36 mcg folat sağlar. DNA sentezi ve onarımı, hücre bölünmesi ve hücre büyümesi dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonu için B9 vitamini (folat) gereklidir.Folat eksikliği, yetişkinlerde anemiye ve çocuklarda daha yavaş gelişime neden olabilir. Hamile kadınlar için folat özellikle fetal gelişim için önemlidir.Yüksek folatlı yiyecekler arasında fasulye, mercimek, kuşkonmaz, ıspanak, brokoli, avokado, mango, marul, tatlı mısır ve portakal ve kepekli ekmek bulunur. Diyette yeterli miktarda folik asit elde etmek, hem fiziksel hem de zihinsel olmak üzere çeşitli sağlık nedenlerinden ötürü, çoğunlukla hücresel büyüme ve rejenerasyon için önemlidir.Folat ve demir, vücudunuzdaki önemli işlevler için gerekli olan, sırasıyla bir vitamin ve mineraldir. Bu besin maddelerindeki eksiklikler anemi, doğum kusurları, halsizlik ve enfeksiyona karşı direncin azalması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu besin maddelerinde yeterli miktarda meyve, sebze, tahıl ve diğer gıdaların tüketilmesi eksiklikleri önler ve daha iyi bir sağlığı teşvik eder.