Folat testinin normal aralıkları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Folat testinin normal aralıkları nelerdir ?
Folat ya da folik asit testi, kan dolaşımında bulunan folik asit vitamininin miktarını ölçen bir testtir. Bu test, kansızlık veya sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıkların sebebinin belirlenmesi beslenme durumunun ortaya konması veya vitamin eksikliği tedavisinin izlenmesi gibi sebeplerle istenir. Alyuvarların yapımı, doku ve hücrelerin onarımı, DNA sentezi gibi işlemlerde kullanılan bu vitamin, vücutta sentezlenemediği için besinlerle alınması gereken vitaminlerden biridir. Yeşil yapraklı sebzeler, narenciye, kuru fasulye, bezelye ve karaciğer gibi besinlerle beslenenlerde genellikle eksikliği görülmez. Folat testi genellikle B 12 vitamini testi ile birlikte istenerek değerlendirilir.

Folat eksikliğinde görülen belirtiler nelerdir ?

Aşağıdaki belirtilerin çoğu kansızlık durumunda görülen belirtilerdir. Folat eksikliği, kansızlığa sebep olduğu için bu belirtiler görülür. Bunlara ek olarak, folat eksikliğinde sinir sistemine ait aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkabilir.


01.jpg





GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/




folik-asit

İshal,

Baş dönmesi,

Yorgunluk,

Kas zayıflığı,

Solgun cilt,

Çarpıntı,

Unutkanlık,

Paranoya,

El, kol, ayak veya bacaklarda uyuşma, karıncalanma.

Folat testi için gerekli örnek nedir ?

Test için genellikle koldan aç karnına alınan kan örneği yeterlidir. Açlık süresi en az 8-10 saat olmalıdır.

Folat testinin normal aralıkları nelerdir ?

Folat testi sonucu 3-20 nanogram (ng)/mililitre (mL) arasında bulunur. Sonucun normal çıkması kanda folat düzeyinin eksik olmadığını ortaya koyar.



Düşük folat düzeyinin sebepleri nelerdir ?

Besinlerle folat alımının azlığı veya yokluğu,

Bağırsaklardan emilim bozukluğu yaratan iltihabi bağırsak hastalıkları gibi nedenler;

Ameliyat ile mide veya bağırsakların bir kısmının alınmış olması,

Kronik alkolizm,

Metformin, omeprazol, metotreksat veya fenitoin gibi ilaçların kullanılması,

Hamilelikte olduğu gibi ihtiyacın artması durumunda folat düzeyi düşük çıkar.

Düşük folat düzeyinin sonuçları nelerdir ?

B12 vitamininde olduğu gibi, folat eksikliğinde de kansızlık gelişir. Bu kansızlık alyuvarların normale göre daha büyük olduğu “makrositer anemi” adı verilen tiptedir. Bu tip kansızlıkta üretilen alyuvar sayısı düşüktür ancak alyuvarların boyutları büyüktür.

Hücre bölünmesinde yer almasından dolayı anne karnında büyüyen bebek için oldukça gereklidir. Hamilelerde eksik olması durumunda bebekte “nöral tüp defekti” adı verilen durum ortaya çıkar.

Kadınlar folat testini ne zaman yaptırmalıdır ?

Hamile kalmayı planlayan kadınlar, hamilelik öncesinde folat testi yaptırılmalıdır. Herhangi bir eksiklik durumunda folik asit hapları kullanılmaya başlanmalıdır. Doktorunuz, folik asit dozu ve ne kadar süreyle folik asit kullanmanız gerektiğini size söyleyecektir.
 
Geri
Üst