Uzman SühaN
Administrator
Flavonoid nedir ? Flavonoidler'in faydaları nelerdir ?
Flavonoidler geniş bir polifenolik bitki bileşikleri ailesidir . Vitamin ve minerallere ek olarak, bitki besinleri Flavonoid olarak adlandırılan bileşikler sağlar. Bitkilerde bulunan flavonoidler, polifenolik bileşikler, önemli sağlık yararları sağlayabilecek antioksidan güçlere sahiptir. Flavonoidler açısından zengin diyetler, çeşitli hastalıkların azaltılmış riski ile ilişkilendirilmiştir.Flavonoidler, hemen hemen tüm meyve ve sebzelerde bulunan çeşitli bitkisel maddeler (bitki kimyasalları) grubudur. Karotenoidlerle birlikte, meyve ve sebzelerdeki canlı renklerden sorumludurlar. Flavonoid açısından zengin gıdalar arasında kakao, elma, soğan, kızılcık, çay ve kırmızı şarap bulunur.Kakao ve çikolata, atardamarlarda tehlikeli iltihaplanmayı azaltan flavonol adı verilen bir tür flavonoid içerir.Kakaodaki flavonoller kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kakao ve bitter çikolata da kan pıhtılaşması, koroner arter fonksiyonu ve insülin duyarlılığı üzerinde olumlu etkileri olabilir. Flavonoidlerin kemik sağlığı, kanser önleme ve özellikle kardiyovasküler hastalıkların korunması ile olan ilgisi, son zamanlarda yapılan araştırmaların odak noktası olmuştur. Makalemizin devamında ; Flavonoid, Flavonoidler , Flavonoidler nedir, Flavonoidlerin faydaları ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Flavonoidler, bitki besinlerinde bulunan çeşitli polifenolik bileşiklerdir .Çoğunlukla kakao, kırmızı şarap ve çayın sağlık yararlarını duyuyoruz. Bu faydaların birçoğu içerdikleri flavonoidlere atfedilebilir.Bitki besinlerinin çoğu bu bileşikleri içerir ve bazıları diğerlerinden daha fazladır; Kakao tozu, kırmızı şarap ve kahve özellikle bunlardan yüksek.Serbest radikalleri nötralize etmek için flavonoidlerin potansiyelini açıklamak için, öncelikle serbest radikallerin gerçekte ne olduğunu anlayabilmeliyiz . Basitçe söylemek gerekirse - bunlar eşleştirilmemiş elektronlar içeren moleküllerdir. Flavonoidlerin antioksidan özellikleri, serbest radikallerin oluşumunda rol oynayan enzimlerin aktivitesini ve aktif serbest radikallerin eliminasyonunu engellemeye dayanır . Flavonoidler, oksidatif süreçleri başlatan metallerin kenetleyicileridir . örneğin ; Hemoglobin, bir demir kesesidir); ek olarak flavonoidler, C vitamininin oksidasyonunu ve aktif oksijenin neden olduğu diğer zararlı reaksiyonları önler. Serbest radikallerin oluşumunun önlenmesi flavonoidlerin tek yararı değildir. Bu bileşikler bir dizi başka sağlık yararları sergiler. Flavonoidler, çok yönlü biyolojik aktivite ile karakterizedir ve özellikle dolaşım sistemi dahil olmak üzere tüm vücut üzerinde olumlu etki gösterir . Kardiyovasküler sistemin korunmasında çok önemli bir rol oynarlar: kan basıncını düşürürler, kan damarlarının esnekliğini arttırırlar, kan damarı duvarlarındaki kolesterol birikimini yavaşlatırlar, trombosit agregasyonunu engellerler.
Flavonoidler, hücre sinyal yolları ve antioksidan etkileri ile sağlığa yarar sağlayacağı düşünülen bir grup bitki metabolitidir. Bu moleküller çeşitli meyve ve sebzelerde bulunur.Diğer bitki bileşimlerine göre düşük toksisiteleri ile birleştiğinde flavonoidlerin bolluğu, insanlar dahil olmak üzere hayvanlar tarafından büyük miktarlarda alınabilecekleri anlamına gelir. Flavonoidler açısından zengin olan yiyeceklere örnek olarak soğan, maydanoz, yaban mersini, muz, bitter çikolata ve kırmızı şarap dahildir.Flavonoidler önemli antioksidanlardır ve çeşitli sağlık etkilerini teşvik ederler. Antioksidan aktivitesinin yanı sıra, bu moleküller aşağıdaki yararlı etkileri sağlar:
Anti-viral
Anti-kanser
Antienflamatuvar
Anti-alerjik
Hemen hemen tüm meyveler, sebzeler ve otlar belirli miktarda flavonoid içerir. Kuru baklagiller, tahıllar, kırmızı şarap ve yeşil ve siyah çaylar da dahil olmak üzere diğer gıda kaynaklarında bulunabilirler. Genel kural, daha renkli olan bir gıda maddesinin, flavonoidlerde daha zengin olması gerektiğidir. Portakallar, bu kuralın bir istisnasıdır. Flavonoidlerin iyi bir şekilde alınmasını sağlamanın en iyi yolu, günlük olarak bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmektir. Antosiyaninler olarak adlandırılan flavonoid bir alt sınıf, meyveler, sebzeler ve çiçeklere mavi, mor veya koyu kırmızı bir renk verir. Antosiyaninler ayrıca kan damarlarını gevşetmeye ve sağlıklı kan akışını desteklemeye yardımcı olarak antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Antosiyaninlerin bir çok sağlık özelliği sizi kanser ve kardiyovasküler hastalık gibi kronik durumlardan korumanıza yardımcı olabilir.
Flavonoid Türleri
Flavonoidlerin ana alt sınıfları;
Antosiyanidinler ve antosiyaninler
flavonlar
flavonoller
flavanonlar
Flavanonols
Flavan-3-ol
isoflavonoidler
Bu sınıfların her biri binlerce farklı polifenolik bileşik içerir. Flavonoidler, insan sağlığı için yararlı etkilere sahip olabilen bir polifenol türüdür.
Antosiyaninler ve antosiyanidinler oldukça benzerdir; Bunlar mavi, kırmızı veya mor renkli bir pigmente sahip suda çözünür bileşiklerdir.Renklerinde belirleyici faktör hem genel yapıları hem de gıdaların PH seviyesidir. Çoğu durumda, güçlü asidik yiyecekler kırmızı bir renk gösterirken, düşük asitli yiyecekler mavi görünecektir. Antosiyanidinler şekersiz bileşiklerdir ve vücuttaki bir şekere bağlandıklarında antosiyaninler oluştururlar .Bu bileşikler, birçok farklı gıdada doğal olarak bulunur, ancak öncelikle meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler ve baharatlardır.Önemli sayıda gıda, çeşitli konsantrasyonlarda flavonlar içerir ve bunları ağırlıklı olarak meyve, sebze ve baharatlarda bulabiliriz.Ne yazık ki, flavonların emilim oranı insan vücudunda çok zayıftır ve biz bunları idrarda hızla salgılarız.Sonuç olarak, flavonların sağlığımız için önemli yararları yoktur.Belirtildiği gibi, meyveler, sebzeler ve çeşitli baharatlarda flavonlar sıklıkla bulunur.
Flavonoller meyve ve sebzelerde yaygındır.Bu bileşikler oldukça etkili olabilir ve bazılarında reçeteli ilaçlara müdahale edebilecekleri için ilaç etkileşimi uyarıları vardır. Ayrıca, bazı klinik çalışmalar flavonollerin insan sağlığı üzerinde yararlı etkileri olabileceğini göstermektedir.Kaempferol, myricetin ve quercetin en önemli flavonollerdir. Flavonoller, flavonlar bölümünde yer alan yiyeceklerin bir çoğu da dahil yüzlerce meyve ve sebzede bulunur. Flavanonlar, çoğunlukla narenciye, fındık ve bitkilerde bulabildiğimiz bir flavonoid türüdür.Bu bileşikler renksizdir ve insan sağlığı için bazı potansiyel faydalara sahip olabilir.Araştırmacılara göre, flavanonların antiinflamatuar ve antiviral özellikleri vardır. Flavanonoller dihidroflavonoller olarak bilinir ve bunları çeşitli bitkisel gıdalarda bulabiliriz . Flavan-3-ol'lar muhtemelen en çok araştırılan flavonoid sınıfıdır . Kakao, çay ve şarap, zengin kateçin kaynaklarıdır ve araştırmacılar, bu bileşiklerin çok sayıda pozitif sağlık etkisine sahip olduğuna inanırlar.Flavan-3-yağları birçok meyve ve sebzede ve diğer bitkisel gıdalarda bulunur.
İzoflavonoidler birçok gıdada doğal olarak bulunmazlar ve esas olarak bunları baklagillerde bulabiliriz.Bu makalede gösterildiği gibi, tüm flavonoidler aynı değildir.Klinik çalışmalar, bazı bileşiklerin potansiyel olarak belirli sağlık belirteçleri üzerinde önemli etkileri olabileceğini göstermektedir.Bununla birlikte, diğer bileşiklerin zayıf bir emilim oranına sahip oldukları ve vücudumuzu etkileme olasılıklarının düşük olduğu görülmektedir.Flavonoidler, meyveler, sebzeler ve bitkilerde bol miktarda bulunan polifenollerdir (örneğin çay, zencefil kökü). Flavonoidler sadece bitkilerde sentezlenir. Onlar sayıca dört bini aşan farklı bir grup fitokimyasallardır. İnsan beslenme perspektifinden flavonoidler, antioksidan aktiviteleri nedeniyle sağlıklı beslenmenin önemli bileşenleridir . Bununla birlikte, flavonoidlerin insan sağlığını geliştirmedeki antioksidan gücü ve spesifik etkisi flavonoid tipine (kimyasal, fiziksel ve yapısal özellikler) bağlı olarak değişir. Güçlü antioksidan flavonoid türleri arasında kersetin, kateşinler ve ksantohumol bulunur.
Çay: Yeşil, beyaz veya siyah çay , flavonoidlerin, özellikle flavonollerin (kateşin, epikateşin, epigallokateşin, epikateşin gallat) zengin bir kaynağıdır. Çay, iyi bir quecertin kaynağıdır.Soğandaki başlıca flavonoid, quercetin'dir. Soğandaki diğer flavonoidler, kaempferol ve myrikertindir.Arıların beslendiği çiçek türüne bağlı olarak bal, myricertin ve quercetin içerir.Diğer diyet flavonoid kaynakları fasulye, ıspanak, karabuğday, çilek, yabanmersini dir.Bitkilerdeki flavonoidlerin konsantrasyonu ve bileşimi, büyüme durumuna, olgunluğa, bitki kısmına ve çeşidine bağlı olarak değişebilir.Flavonoidlerin insan sağlığı üzerindeki yararlı etkileri, antioksidan aktiviteleri ile kısmen açıklanmaktadır. Antioksidatif özellik nedeniyle, flavonoidlerin serbest radikallerin neden olduğu hastalıkların (kanser gibi) başlangıcını geciktirebileceği veya önleyebildiği öne sürülmektedir . Aynı zamanda serbest radikallerle düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) oksidasyonunu da inhibe ederler . Flavonoidlerin, koroner kalp hastalığı insidansı ile negatif korelasyon gösterdiği bildirilmiştir. Ayrıca, flavonoidler anti-bakteriyel, anti-viral, anti-tümör, anti-enflamatuar, antialerjenik ve vazodilatatör etkiye sahiptir. Bitki flavonoidleri, insan beslenmesi üzerindeki etkileri nedeniyle diyetin önemli bir parçasıdır.
Flavonoidler optimal sağlık ve kronik hastalık önleme katkıda bulunur.Günlük yaşam sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Vücudunuz enerjiyi gıdaya dönüştürmek için oksijen kullandığında serbest radikaller üretilir. Oksidatif stres vücudunuzdaki hücrelere zarar verebilir, inflamasyona neden olabilir ve hastalık ve yaşlanma riskinizi artırabilir. Flavonoidler, bağışıklık sistemi yararlarına sahip güçlü antioksidanlardır. Vücudunuza, dokuya zarar veren kimyasalları detoks ederek inflamasyon ve oksidatif stresle başa çıkmalarında yardımcı olurlar. Flavonoidlerin kardiyovasküler hastalık, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesi ile ilişkili olduğu vurgulanıyor.Çoğu meyve, sebze ve şifalı bitki, sağlığı destekleyen vitamin P veya flavonoid içerir. Tipik olarak, daha renkli yiyecekler, daha zengin olan çeşitli flavonoidlerde bulunur.Flavonoidler , sebzeler, meyveler, otlar ve baharatlarda yaygın olarak bulunan polifenolik bitki pigmentleridir. C vitamini ve E'den daha az bilinen, bunlar son zamanlarda sağlık yararları için çok dikkat çeken bir antioksidanlar grubudur .Flavonoid açısından zengin gıdalar yemek diyabet, kalp hastalığı, erektil disfonksiyon, kemik problemleri ve daha fazla riskini azaltabilir.
Flavonoidler geniş bir polifenolik bitki bileşikleri ailesidir . Vitamin ve minerallere ek olarak, bitki besinleri Flavonoid olarak adlandırılan bileşikler sağlar. Bitkilerde bulunan flavonoidler, polifenolik bileşikler, önemli sağlık yararları sağlayabilecek antioksidan güçlere sahiptir. Flavonoidler açısından zengin diyetler, çeşitli hastalıkların azaltılmış riski ile ilişkilendirilmiştir.Flavonoidler, hemen hemen tüm meyve ve sebzelerde bulunan çeşitli bitkisel maddeler (bitki kimyasalları) grubudur. Karotenoidlerle birlikte, meyve ve sebzelerdeki canlı renklerden sorumludurlar. Flavonoid açısından zengin gıdalar arasında kakao, elma, soğan, kızılcık, çay ve kırmızı şarap bulunur.Kakao ve çikolata, atardamarlarda tehlikeli iltihaplanmayı azaltan flavonol adı verilen bir tür flavonoid içerir.Kakaodaki flavonoller kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kakao ve bitter çikolata da kan pıhtılaşması, koroner arter fonksiyonu ve insülin duyarlılığı üzerinde olumlu etkileri olabilir. Flavonoidlerin kemik sağlığı, kanser önleme ve özellikle kardiyovasküler hastalıkların korunması ile olan ilgisi, son zamanlarda yapılan araştırmaların odak noktası olmuştur. Makalemizin devamında ; Flavonoid, Flavonoidler , Flavonoidler nedir, Flavonoidlerin faydaları ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Flavonoidler, bitki besinlerinde bulunan çeşitli polifenolik bileşiklerdir .Çoğunlukla kakao, kırmızı şarap ve çayın sağlık yararlarını duyuyoruz. Bu faydaların birçoğu içerdikleri flavonoidlere atfedilebilir.Bitki besinlerinin çoğu bu bileşikleri içerir ve bazıları diğerlerinden daha fazladır; Kakao tozu, kırmızı şarap ve kahve özellikle bunlardan yüksek.Serbest radikalleri nötralize etmek için flavonoidlerin potansiyelini açıklamak için, öncelikle serbest radikallerin gerçekte ne olduğunu anlayabilmeliyiz . Basitçe söylemek gerekirse - bunlar eşleştirilmemiş elektronlar içeren moleküllerdir. Flavonoidlerin antioksidan özellikleri, serbest radikallerin oluşumunda rol oynayan enzimlerin aktivitesini ve aktif serbest radikallerin eliminasyonunu engellemeye dayanır . Flavonoidler, oksidatif süreçleri başlatan metallerin kenetleyicileridir . örneğin ; Hemoglobin, bir demir kesesidir); ek olarak flavonoidler, C vitamininin oksidasyonunu ve aktif oksijenin neden olduğu diğer zararlı reaksiyonları önler. Serbest radikallerin oluşumunun önlenmesi flavonoidlerin tek yararı değildir. Bu bileşikler bir dizi başka sağlık yararları sergiler. Flavonoidler, çok yönlü biyolojik aktivite ile karakterizedir ve özellikle dolaşım sistemi dahil olmak üzere tüm vücut üzerinde olumlu etki gösterir . Kardiyovasküler sistemin korunmasında çok önemli bir rol oynarlar: kan basıncını düşürürler, kan damarlarının esnekliğini arttırırlar, kan damarı duvarlarındaki kolesterol birikimini yavaşlatırlar, trombosit agregasyonunu engellerler.
Flavonoidler, hücre sinyal yolları ve antioksidan etkileri ile sağlığa yarar sağlayacağı düşünülen bir grup bitki metabolitidir. Bu moleküller çeşitli meyve ve sebzelerde bulunur.Diğer bitki bileşimlerine göre düşük toksisiteleri ile birleştiğinde flavonoidlerin bolluğu, insanlar dahil olmak üzere hayvanlar tarafından büyük miktarlarda alınabilecekleri anlamına gelir. Flavonoidler açısından zengin olan yiyeceklere örnek olarak soğan, maydanoz, yaban mersini, muz, bitter çikolata ve kırmızı şarap dahildir.Flavonoidler önemli antioksidanlardır ve çeşitli sağlık etkilerini teşvik ederler. Antioksidan aktivitesinin yanı sıra, bu moleküller aşağıdaki yararlı etkileri sağlar:
Anti-viral
Anti-kanser
Antienflamatuvar
Anti-alerjik
Hemen hemen tüm meyveler, sebzeler ve otlar belirli miktarda flavonoid içerir. Kuru baklagiller, tahıllar, kırmızı şarap ve yeşil ve siyah çaylar da dahil olmak üzere diğer gıda kaynaklarında bulunabilirler. Genel kural, daha renkli olan bir gıda maddesinin, flavonoidlerde daha zengin olması gerektiğidir. Portakallar, bu kuralın bir istisnasıdır. Flavonoidlerin iyi bir şekilde alınmasını sağlamanın en iyi yolu, günlük olarak bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmektir. Antosiyaninler olarak adlandırılan flavonoid bir alt sınıf, meyveler, sebzeler ve çiçeklere mavi, mor veya koyu kırmızı bir renk verir. Antosiyaninler ayrıca kan damarlarını gevşetmeye ve sağlıklı kan akışını desteklemeye yardımcı olarak antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Antosiyaninlerin bir çok sağlık özelliği sizi kanser ve kardiyovasküler hastalık gibi kronik durumlardan korumanıza yardımcı olabilir.
Flavonoid Türleri
Flavonoidlerin ana alt sınıfları;
Antosiyanidinler ve antosiyaninler
flavonlar
flavonoller
flavanonlar
Flavanonols
Flavan-3-ol
isoflavonoidler
Bu sınıfların her biri binlerce farklı polifenolik bileşik içerir. Flavonoidler, insan sağlığı için yararlı etkilere sahip olabilen bir polifenol türüdür.
Antosiyaninler ve antosiyanidinler oldukça benzerdir; Bunlar mavi, kırmızı veya mor renkli bir pigmente sahip suda çözünür bileşiklerdir.Renklerinde belirleyici faktör hem genel yapıları hem de gıdaların PH seviyesidir. Çoğu durumda, güçlü asidik yiyecekler kırmızı bir renk gösterirken, düşük asitli yiyecekler mavi görünecektir. Antosiyanidinler şekersiz bileşiklerdir ve vücuttaki bir şekere bağlandıklarında antosiyaninler oluştururlar .Bu bileşikler, birçok farklı gıdada doğal olarak bulunur, ancak öncelikle meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler ve baharatlardır.Önemli sayıda gıda, çeşitli konsantrasyonlarda flavonlar içerir ve bunları ağırlıklı olarak meyve, sebze ve baharatlarda bulabiliriz.Ne yazık ki, flavonların emilim oranı insan vücudunda çok zayıftır ve biz bunları idrarda hızla salgılarız.Sonuç olarak, flavonların sağlığımız için önemli yararları yoktur.Belirtildiği gibi, meyveler, sebzeler ve çeşitli baharatlarda flavonlar sıklıkla bulunur.
Flavonoller meyve ve sebzelerde yaygındır.Bu bileşikler oldukça etkili olabilir ve bazılarında reçeteli ilaçlara müdahale edebilecekleri için ilaç etkileşimi uyarıları vardır. Ayrıca, bazı klinik çalışmalar flavonollerin insan sağlığı üzerinde yararlı etkileri olabileceğini göstermektedir.Kaempferol, myricetin ve quercetin en önemli flavonollerdir. Flavonoller, flavonlar bölümünde yer alan yiyeceklerin bir çoğu da dahil yüzlerce meyve ve sebzede bulunur. Flavanonlar, çoğunlukla narenciye, fındık ve bitkilerde bulabildiğimiz bir flavonoid türüdür.Bu bileşikler renksizdir ve insan sağlığı için bazı potansiyel faydalara sahip olabilir.Araştırmacılara göre, flavanonların antiinflamatuar ve antiviral özellikleri vardır. Flavanonoller dihidroflavonoller olarak bilinir ve bunları çeşitli bitkisel gıdalarda bulabiliriz . Flavan-3-ol'lar muhtemelen en çok araştırılan flavonoid sınıfıdır . Kakao, çay ve şarap, zengin kateçin kaynaklarıdır ve araştırmacılar, bu bileşiklerin çok sayıda pozitif sağlık etkisine sahip olduğuna inanırlar.Flavan-3-yağları birçok meyve ve sebzede ve diğer bitkisel gıdalarda bulunur.
İzoflavonoidler birçok gıdada doğal olarak bulunmazlar ve esas olarak bunları baklagillerde bulabiliriz.Bu makalede gösterildiği gibi, tüm flavonoidler aynı değildir.Klinik çalışmalar, bazı bileşiklerin potansiyel olarak belirli sağlık belirteçleri üzerinde önemli etkileri olabileceğini göstermektedir.Bununla birlikte, diğer bileşiklerin zayıf bir emilim oranına sahip oldukları ve vücudumuzu etkileme olasılıklarının düşük olduğu görülmektedir.Flavonoidler, meyveler, sebzeler ve bitkilerde bol miktarda bulunan polifenollerdir (örneğin çay, zencefil kökü). Flavonoidler sadece bitkilerde sentezlenir. Onlar sayıca dört bini aşan farklı bir grup fitokimyasallardır. İnsan beslenme perspektifinden flavonoidler, antioksidan aktiviteleri nedeniyle sağlıklı beslenmenin önemli bileşenleridir . Bununla birlikte, flavonoidlerin insan sağlığını geliştirmedeki antioksidan gücü ve spesifik etkisi flavonoid tipine (kimyasal, fiziksel ve yapısal özellikler) bağlı olarak değişir. Güçlü antioksidan flavonoid türleri arasında kersetin, kateşinler ve ksantohumol bulunur.
Çay: Yeşil, beyaz veya siyah çay , flavonoidlerin, özellikle flavonollerin (kateşin, epikateşin, epigallokateşin, epikateşin gallat) zengin bir kaynağıdır. Çay, iyi bir quecertin kaynağıdır.Soğandaki başlıca flavonoid, quercetin'dir. Soğandaki diğer flavonoidler, kaempferol ve myrikertindir.Arıların beslendiği çiçek türüne bağlı olarak bal, myricertin ve quercetin içerir.Diğer diyet flavonoid kaynakları fasulye, ıspanak, karabuğday, çilek, yabanmersini dir.Bitkilerdeki flavonoidlerin konsantrasyonu ve bileşimi, büyüme durumuna, olgunluğa, bitki kısmına ve çeşidine bağlı olarak değişebilir.Flavonoidlerin insan sağlığı üzerindeki yararlı etkileri, antioksidan aktiviteleri ile kısmen açıklanmaktadır. Antioksidatif özellik nedeniyle, flavonoidlerin serbest radikallerin neden olduğu hastalıkların (kanser gibi) başlangıcını geciktirebileceği veya önleyebildiği öne sürülmektedir . Aynı zamanda serbest radikallerle düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) oksidasyonunu da inhibe ederler . Flavonoidlerin, koroner kalp hastalığı insidansı ile negatif korelasyon gösterdiği bildirilmiştir. Ayrıca, flavonoidler anti-bakteriyel, anti-viral, anti-tümör, anti-enflamatuar, antialerjenik ve vazodilatatör etkiye sahiptir. Bitki flavonoidleri, insan beslenmesi üzerindeki etkileri nedeniyle diyetin önemli bir parçasıdır.
Flavonoidler optimal sağlık ve kronik hastalık önleme katkıda bulunur.Günlük yaşam sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Vücudunuz enerjiyi gıdaya dönüştürmek için oksijen kullandığında serbest radikaller üretilir. Oksidatif stres vücudunuzdaki hücrelere zarar verebilir, inflamasyona neden olabilir ve hastalık ve yaşlanma riskinizi artırabilir. Flavonoidler, bağışıklık sistemi yararlarına sahip güçlü antioksidanlardır. Vücudunuza, dokuya zarar veren kimyasalları detoks ederek inflamasyon ve oksidatif stresle başa çıkmalarında yardımcı olurlar. Flavonoidlerin kardiyovasküler hastalık, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesi ile ilişkili olduğu vurgulanıyor.Çoğu meyve, sebze ve şifalı bitki, sağlığı destekleyen vitamin P veya flavonoid içerir. Tipik olarak, daha renkli yiyecekler, daha zengin olan çeşitli flavonoidlerde bulunur.Flavonoidler , sebzeler, meyveler, otlar ve baharatlarda yaygın olarak bulunan polifenolik bitki pigmentleridir. C vitamini ve E'den daha az bilinen, bunlar son zamanlarda sağlık yararları için çok dikkat çeken bir antioksidanlar grubudur .Flavonoid açısından zengin gıdalar yemek diyabet, kalp hastalığı, erektil disfonksiyon, kemik problemleri ve daha fazla riskini azaltabilir.