fitreyi diyanet her zaman en azını açıklıyo...en azıını açıklıyo ama herkes kendi varlığına göre verse daha makbul olur..yani bu senenin en az fitre miltarı 6.5 tl e şimdi orta halli bi aile bunu verir ama 3 5 dairesi 35 dükkanı olan bunu vermez.herkes kendi günde ne kadarla doyuyorsa ona göre verilir..fitre 1 öğün değil 1 günün tamamınıdır..yani kişi bir günde ne kardala doyuyorsa ona gör hesaplanır...
zekat ise nisap miktarına ulaşan bir malın 40 da 1 idir.. bu altında bellidir 80 gr altının varsa bunun 40 da 1 ini verirsin.. ev asli ihtiyaç olduğu için kira almadığın müddetçe zekat gerekmez... ticari malların zekatları çok teferruatlı bi konudur diyanete yada güvebilir bi hocaya direk konuşarak sorulmasını tavsiye ederim.çünkü herkesin ticareti farklı farklıdır.. ayrıca zekat verilecek malın üzerinden muhakkak 1 sene geçmiş olması lazım farz olan budur.. bi örnek vermek istiyorum:mesele 1 amca hacca gitmek için para biriktiriyor bu para nisap miktarına ulaşırsa ve üzerinden 1 sene geçerse bu paraya zekat düşer zekat verilmesi lazım gelir...
nisap miktarı:, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisapa, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir.
ayrıca zekatın verileceği kişilerde çok önemlidir.zekatın direk fakir şahsın eline verilmesi şarttır..yani türk hava kurumuna eskeriyeye kızılaya bunlar gibi kurumlara zekat verilmez..zekatı eline verdiğimiz şahsıda kırmamaya dikkat edilir.yani al bu benim sana zekatım gibi hitaplar kullanılmamalıdır.kişi niyet ettiği zaman karşı tarafın bunun zekat olduğunu bilmesi şart değildir..
Sagol konu icin,benimde esim fitre vermisti ne kadar verdigini sorunca bana az gelmisti,degilmis.Zekat konusunda benim de bir derdim var,taki olarak kullandigimiz altinlari da hesaba katacak miyiz yani yatirim harici olanlari,kolye kupe vs.
tabikide verilmelidir üzerinden 1 sene geçer geçmez verilmelidir.nisap miktarı malın illaki yatırım amaçlı olması gerekmiyo.yeterki mal olsun 🙂 (asli ihtiyaçlar hariç)