Fıstıklı kadayıf bayrama özel
fıstıklı kadayıf, tarifi, malzemeleri, nasıl yapılır, bayram tatlıları hakkında genel bilgiler
bayram için çok güzel bir tatlı fıstıklı kadayıf evde kadayıf yapmak çok basit aslında melekler bayramda bu tarifi deneyinn gelen giden hısım akrabalara ikram edin😀
işte tarifi
FISTIKLI TEL KADAYIF
MALZEMELER
Yarim kilo çig tel kadayif
250 gr tereyagi veya margarin
250 gr Antepfistigi (ceviz veya findik da olabilir)
750 gr seker
YAPILIŞI
Kadayif için kenar yüksekligi ortalama 3 santim olan bakir veya alüminyum bir tepsi tercih ediniz.
Marketten aldiginiz çig kadayifi önce elinizle iyice ufalayip dagitin. (Bu islem kadayifin topaç olmasini önler ve daha iyi pismesini saglar.) Yagin 200 gramlik kismiyla tepsiyi yaglayin.
Kadayifi ikiye ayirin ve yarisini tepsinin her tarafina esit olacak sekilde dagitin. Esit büyüklükte bir baska tepsiyle, dagittiginiz kadayifi iyice bastirin. Dövdügünüz veya ögüttügünüz fistigin hepsini tepsinin üzerine dagitin. Kalan kadayifi yine esit bir sekilde fistiklarin üzerine kapatin. Bos tepsiyle yeniden bastirarak pismesi için firina verin. (Ocakta da pisirebilirsiniz fakat alti pistikten sonra kadayifi ters çevirmeniz gerekir.)
Kadayifi orta sicaklikta, üzeri kizarana kadar pisirin. Sayet yüksek hararetli bir firinda pisirirseniz üstü kizarmasina ragmen içi çig kalir ve bu lezzeti önler. Kadayifin pisme süresi ortalama olarak 20 dakikadir.
Serbetinin hazirlanisi: Serbeti yapacaginiz tencereye soguk suyu bosaltin.
Sonra sekerin tamamini bosaltin ve isitmadan soguk suyun içinde karistirarak tamamen eritin. (Bu islemi yapmadiginiz takdirde erimeyen seker tencerenin dibine çöker ve isinmaya basladiginda yanarak tadi
acimsi, rengi de sarimsi bir hale dönüsür.) Sekeri erittikten sonra kaynatin ve istediginiz kivama gelip gelmedigini anlamak için kontrol edin.
(Bir parmaginizi serbete degdirip, serbetsiz parmaginizi serbetliyle birlestirdiginizde yapisacak gibi oluyorsa kivama gelmis demektir.)
Bu asamadan sonra atesin altini kisarak kadayifi firindan alana kadar kisik ateste bekletin. Bu, sekerin donmasini önler.
Firindan aldiginiz kadayifin üzerine hazirlamis oldugunuz serbeti esit sekilde dökün. Oda sicakliginda sogumaya birakin. Soguduktan sonra isteginize göre kare veya dikdörtgen seklinde keserek servise sunabilirsiniz. Isteyenler rendelenmis ince fistiktan üzerine süs yapabilirler.
Not: Serbet kaynatilirken bir küçük limon ilave edilir. Bu, tatlimizin sekerlenmesini önler.
bayram için çok güzel bir tatlı fıstıklı kadayıf evde kadayıf yapmak çok basit aslında melekler bayramda bu tarifi deneyinn gelen giden hısım akrabalara ikram edin😀
işte tarifi
FISTIKLI TEL KADAYIF
MALZEMELER
Yarim kilo çig tel kadayif
250 gr tereyagi veya margarin
250 gr Antepfistigi (ceviz veya findik da olabilir)
750 gr seker
YAPILIŞI
Kadayif için kenar yüksekligi ortalama 3 santim olan bakir veya alüminyum bir tepsi tercih ediniz.
Marketten aldiginiz çig kadayifi önce elinizle iyice ufalayip dagitin. (Bu islem kadayifin topaç olmasini önler ve daha iyi pismesini saglar.) Yagin 200 gramlik kismiyla tepsiyi yaglayin.
Kadayifi ikiye ayirin ve yarisini tepsinin her tarafina esit olacak sekilde dagitin. Esit büyüklükte bir baska tepsiyle, dagittiginiz kadayifi iyice bastirin. Dövdügünüz veya ögüttügünüz fistigin hepsini tepsinin üzerine dagitin. Kalan kadayifi yine esit bir sekilde fistiklarin üzerine kapatin. Bos tepsiyle yeniden bastirarak pismesi için firina verin. (Ocakta da pisirebilirsiniz fakat alti pistikten sonra kadayifi ters çevirmeniz gerekir.)
Kadayifi orta sicaklikta, üzeri kizarana kadar pisirin. Sayet yüksek hararetli bir firinda pisirirseniz üstü kizarmasina ragmen içi çig kalir ve bu lezzeti önler. Kadayifin pisme süresi ortalama olarak 20 dakikadir.
Serbetinin hazirlanisi: Serbeti yapacaginiz tencereye soguk suyu bosaltin.
Sonra sekerin tamamini bosaltin ve isitmadan soguk suyun içinde karistirarak tamamen eritin. (Bu islemi yapmadiginiz takdirde erimeyen seker tencerenin dibine çöker ve isinmaya basladiginda yanarak tadi
acimsi, rengi de sarimsi bir hale dönüsür.) Sekeri erittikten sonra kaynatin ve istediginiz kivama gelip gelmedigini anlamak için kontrol edin.
(Bir parmaginizi serbete degdirip, serbetsiz parmaginizi serbetliyle birlestirdiginizde yapisacak gibi oluyorsa kivama gelmis demektir.)
Bu asamadan sonra atesin altini kisarak kadayifi firindan alana kadar kisik ateste bekletin. Bu, sekerin donmasini önler.
Firindan aldiginiz kadayifin üzerine hazirlamis oldugunuz serbeti esit sekilde dökün. Oda sicakliginda sogumaya birakin. Soguduktan sonra isteginize göre kare veya dikdörtgen seklinde keserek servise sunabilirsiniz. Isteyenler rendelenmis ince fistiktan üzerine süs yapabilirler.
Not: Serbet kaynatilirken bir küçük limon ilave edilir. Bu, tatlimizin sekerlenmesini önler.