Fallop Tüpleri Hakkında Merak Edilen Bilgiler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan *MeleK*
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Fallop Tüpleri Hakkında Merak Edilen Bilgiler
fallop tüpü nedir, fallop tüpü nerede bulunur, fallop tüpünün görevleri

Sevgili üyelerimiz ve misafirlerimiz bu yazımız da sizlere fallop tüpü hakkında merak ettiğiniz bilgileri sunuyoruz. Fallop tüpü nedir ve nerede bulunur? Fallop tüpünün görevleri hakkında bilgiler sizlerle birlikte...

fallop-tupu.jpg

Fallop Tüpü; sağ ve sol yumurtalıkla komşu olarak başlayan ve dölyatağının (rahim) her iki yanında, üst yan köşelerde sonlanan borucuklardır.

Ortalama 12-18 cm uzunlukta olup çapı, dölyatağı ile birleştiği yerde 3 mm, yumurtalıklara komşu olan bölümde ise 7-8 mm kadardır. Bu borular, yumurtalığın ürettiği yumurta hücresinin sperm tarafından döllenme yeri olduğu gibi, yumurta hücresinin dölyolu boşluğuna gitmesi için bir yoldur. Yumurtalıklarda oluşan yumurta hücresi, aybaşı döneminin 14. gününde yumurtalıktan atılarak fallop tüplerinin, fimbriya denen saçaklı ve geniş son bölümüyle boru içine çekilerek buradan dölyatağının içine doğru ilerlemeye başlar. Döllenme bu aşamada olur. Döllenme olmazsa yumurta hücresi dölyatağına gelir ve bir süre sonra yapıştığı dölyatağı bölümüyle birlikte bir kanamayla dışarı atılır. Erginlik çağında hormonlarla fallop tüpleri hızla gelişerek hareket kazanırlar. Yumurta hücresinin dölyatağına doğru ilerlemesi, bu kasılma hareketiyle ve borunun içini kaplayan titrek tüylü hücrelerle sağlanır. Bazı iltihaplanmalar bu tüplerin tıkanmasına yol açar. Bu durumda, spermler yumurta hücresine ulaşamayacaklarından döllenme gerçekleşmez ve kısırlık olur. Tıkanma dölyatağına yakın bölümde ameliyatla düzelebilir. Ancak yumurtalıklara yakın tıkalı ya da tümüyle tıkalıysa tedavisi olanaksızdır.
 
Geri
Üst