evlilik öncesi yapılması gereken testler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
evlilik öncesi yapılması gereken testler
evlilik öncesi yapılması gerekenler düğün öncesi yapılması gerekenler nikah için kan testi akraba evliliği testi nikah için gerekli tahliller
düğün telaşı içinde aklınıza gelmeyebilsede ki bu çok büyük bir ihtimal:D:D ama cidden çok önemli hususlar bunlar dikkate alınması şiddetle tavsiye edilmeye hak bir konu buyrun 🙂🙂

Evlenmeden önce yaptırmanız gereken testler Düğün hazırlıkları, mekan, gelinlik gibi detaylarla uğraşırken, en az düğününüz kadar önemli olan detayları es geçmeyin! Evlenmeden önce yapmanız gereken kan tahlilleri ve gebelik öncesi testleri biliyor musunuz?
trans.gif
Türk Medeni Kanunu'nun 136. maddesine göre, çiftler evlenmeden önce "Evliliğe engel bir durum olmadığını gösteren belgeyi" almak zorundalar. Bu testler arasında kan uyuşmazlığı için bilgi veren kan grupları testi, tam kan sayımı ve Hepatit B, Hepatit C, AİDS testi gibi enfeksiyon hastalıkları testleri bulunuyor.

Bir de gebelik öncesi yapılması gereken testler var. Gebelik öncesi korunmayı bırakmadan önce yapılacak olan ziyaret oldukça önemlidir. Çiftlere danışmanlık verilen bu dönemde sigara, alkol ve diğer zararlı maddelerin kullanımı kısıtlanır. Ailede genetik geçişli bir hastalık olup olmadığı sorgulanır. Varsa buna yönelik testler istenir. Akraba evliliği, ailesel Akdeniz anemisi ve sakat çocuk dokumu varsa buna yönelik incelemeler başlatılır.

Konu çocuk sahibi olmaya geldiğinde karşınıza yaptırmanız gereken birçok test daha çıkar. Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu'na göre çocuk sahibi olmak sorumluluk isteyen bir konu ve böyle düşününce sosyal ve ekonomik olarak bazı beklentilerinizi yoluna koyduktan sonra planlı bir şekilde çocuk sahibi olmayı istemek en doğrusu.

Peki çocuk sahibi olmayı ne kadar geciktirebilirsiniz?

Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişeceği için bu konuda mutlaka hekim yardımı almak önemlidir. Zira her kadının yumurtalık rezervi farklıdır. Yumurtalık rezervi yumurta sayısı ve kalitesini doğrudan etkileyeceği için rezervin bilinmesi önemlidir. Rezerv sayımını tespit etmenin çeşitli yolları vardır. Hastanın hikayesi önem taşır, annesinin teyzesinin adetten kesilme yaşı, adet düzenlerinin öğrenilmesi gerekir. Çünkü ailesinde erken menopoz olan kadının kendisinde de erken menopoz riski vardır.

Ayrıca bazı laboratuar testleri ve ultrasonografide bu konuda yardımcı olur. Adetin üç üncü günü yapılacak bazı kan testleri, ultrasonografi ile yumurtalıkların büyüklükleri ve içerdikleri küçük kist sayısı yumurtalık rezervi konusunda fikir verir. Hekim muayenesi sonrası yumurtalık rezervi konusunda bilgi sahibi olup ne kadar oyalanabileceği sorusuna cevap bulmuş olursunuz.

GEÇ OLMADAN...

İdeal gebelik dönemi hem fiziksel hem de psikolojik olgunluğa erişilen 20 - 30 yaşları arasındadır. Ancak, günümüzde giderek daha fazla kadın gebeliği 30 yaşının sonrasına erteliyor. Bu kararda rol oynayan birçok sosyal faktör vardır: Önce kariyer sahibi olmak, sağlıklı bir ilişkiyi beklemek, ekonomik olarak hayatlarını güvenceye almak ya da evliliğin istenildiğinden emin olmamak gibi.

30 yaşın altındaki kadınlarda her ay gebe kalabilme olasılığı yüzde 20 dolayında iken, 40 yaşın üzerinde bu oran sadece yüzde 5'tir. Normalde bir evlilikte bir yıllı k düzenli ilişkiye rağmen gebe kalınmadığı zaman hekime başvurulması önerilir. Oysa 35 yaşın üzerindeki evli çiftler düzenli ilişki kurmalarına rağmen gebe kalamadıkları taktirde hekime başvurmak için altı aydan fazla beklememelidirler.

Yaşla birlikte hem yumurta sayısı, hem de bu yumurtaların kalitesi düştüğünden sperm tarafından döllenebilme yetenekleri azalır. Ayrıca döllenme olsa bile oluşan embriyolarda genetik hastalık riski artar.

Testlerin faydaları...

Genelde evliliğin ilk zamanlarında gebelik ertelenir. Fakat ertelemenin problemlere yol açacağı bazı durumlar vardır. Bunlar belirlenirse gebeliği fazla ertelememeleri önerilir. Bu durumlardan bazıları 35 yaş üzerinde olunması, yumurtalık rezerv azlığı, ileri evre endometriozis, tekrarlayan ve operasyon gerektiren över kistleri veya rahim urlarıdır.

Bazen kadınların yumurtalık rezervi azalır. Bu kadınlarda hormon testi ve ultrasonografi yaptırmak gebelik sürecini erteleme açısından bilgi verirken belirleyici olur.

Sıklığı üreme çağındaki kadınlarda yüzde 5 ile 30 arasında değişen endometriozis (çikolata kisti) hastalığı ise ağrılı adetler, sürekli pelvik ağrı ve varsa ilişki sırasında ağrı ile seyreder. Yumurtalık rezervini azaltan ve tüplerde tahribat yapan yıkıcı bir hastalıktır. İleri evre olanların belirlenmesi gerekir ve bunlarda gebeliğin geciktirilmemesi önerilir.

EVLİLİK ÖNCESi KISIRLIK TESTLERİ

Kadınlarda;

  • Adetin ikinci veya üçüncü günü hormonal testler
  • Antenatal dönemde yapılması gerekli tiroid fonksiyon testleri
  • Hepatit B, hepatit C, Toksoplazma, Kızamıkçık gibi serolojik testler
  • Genel kan biyokimyasal analizleri

Erkeklerde;

- Ürolojik muayenenin ardından 3-5 günlük cinsel perhiz sonrası spermiogram.
 
Geri
Üst