Evde yanıklar nasıl tedavi edilmelidir ?

Uzman SühaN

Administrator
Evde yanıklar nasıl tedavi edilmelidir ?
Günlük yaşamımızda, cildimizdeki yanıklara yol açabilecek ateş, kavurucu güneş, kimyasallar, kaynar su veya diğer unsurlar vardır.Küçük yanıklar cildin sadece üst tabakalarına zarar veren ve bölgeyi kırmızı ve ağrılı yapan yanıklardır. Genellikle birinci derece yanıklar veya yüzeysel yanıklar olarak adlandırılırlar.Küçük yanıklar genellikle evde tedavi edilebilir, ancak daha ciddi yanıklar yaşamı tehdit edici olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.Küçük yanıklar zamanında tedavi edilmezse ağrılı kabarcıklar geliştirebilir.



yanık tedavisi.jpeg





Yanıklar ciddiyete göre sınıflandırılmaktadır. Bazı yanıklar evde tedavi edilebilir ve diğerleri tıbbi yardıma ihtiyaç duyar.Birinci ve ikinci derece yanıklar genellikle evde tedavi edilebilir. Genellikle, minimal müdahale ile hiçbir komplikasyon meydana gelmez.Birinci derece yanık genellikle 7 ila 10 gün içinde iyileşir. İkinci derece yanık genellikle 2 ila 3 hafta içinde iyileşir. Birinci derece yanıklar ; Bunlar en az hasara neden olur ve genellikle sadece en dış deri tabakasını etkiler. Etkilenen bölgede kızarıklık, şişme ve hafif cilt soyulması (bazı durumlarda) vardır.



İkinci derece yanıklar ;En dış deri tabakanızın ötesine geçer ve kabarcıklara yol açar. Islak bir görünüme sahiptir ve oldukça acıya neden olabilir. Ciddiyeti ne kadar artarsa, iyileşme o kadar uzun sürer.Üçüncü derece yanıklar ; Burada hasarın yoğunluğu daha fazla ve yanık tüm cilt katmanlarını etkiler ve koyu kahverengi veya mumsu beyaz bir görünüm alır. Bazen sinirlerde hasara neden olur ve bireyin acısını hissetme yeteneğini devre dışı bırakır. Üçüncü derece yanıklar genellikle kalıcı kalıcı skarlara yol açabilir.Dördüncü derece yanıklar ; Bu, en şiddetli yanık şeklidir ve büyük hasara neden olur. Tendonlara, eklemlere ve kemiklere uzanır.



Üçüncü derece yanık ve dördüncü derece yanık, evde tedavi edilmemesi gereken iki ciddi yanık şeklidir. Üçüncü veya dördüncü derece yanık durumunda, acil tedavi için en yakın hastaneye gidilmelidir. Yanık Tipleri
Ciddiyet ve hasara bağlı olarak yanıklar temel olarak üç tipe ayrılır.



Cilde en az zarar veren yanıklara birinci derece yanıklar denir. Bu yanıklar sadece cildin en dış tabakasını etkiler ve kabarcıklara neden olmaz. Birinci derece yanığın ortak belirtileri arasında kızarıklık, iltihaplanma ve bazı durumlarda cildin hafif soyulması yer alır.


İkinci Derece Yanıklar



İkinci derece yanıklar sıklıkla cildin en dış tabakasının ötesine geçer ve cildin kabarmasına ve ağrılmasına neden olur. Bir kabarcıkların patlaması durumunda yanıklara ıslak bir görünüm verir. Kabarcıkların şiddetine bağlı olarak, bu tür yanıkların iyileşmesi daha uzun sürer.



Üçüncü Derece Yanıklar


Üçüncü derece yanıklar cildin tüm katmanlarını etkiler ve uzar. Bunlar çok şiddetlidir ve çoğu zaman kişinin yanıktan acı hissetme kabiliyetini engelleyen sinir hasarına neden olur. Üçüncü derece yanıklardan etkilenen cilt beyaz veya koyu kahverengidir. Tedavi edilmezse, bu tür yanıklar ciddi yaralara neden olma potansiyeline sahiptir. Üçüncü derece yanıklar deneyimli bir doktor tarafından tedavi edilmelidir.


Son derece şiddetli olan ve kemiklere ve tendonlara kadar uzanan yanıklara dördüncü derece yanıklar denir .

Şimdiye kadar yaptığınız gibi, üçüncü veya dördüncü derece yanık gibi şiddetli bir şeyden şikayet ediyorsanız, kalıcı yara izlerini önlemek için derhal doktorunuza başvurmalısınız. Bu yanıklar ayrıca, vücudunuza verilen hasarın derecesine bağlı olarak ölüme neden olma potansiyeline de sahiptir ve bu nedenle hemen tıbbi müdahaleye ihtiyaç vardır.Bununla birlikte, küçük bir yanıktan müzdaripseniz bazı basit ve doğal ev ilaçlarını takiben yanığı tedavi edebilirsiniz.Kaza sonucu yanıklar her zaman olabilir ve minör yanıkları tedavi etmek için, evinizde acil bir ilk yardım olarak kullanabileceğiniz gerekli içeriklere sahip olmanız önemlidir. Bu nedenle, evde küçük cilt yanıklarını tedavi etmek için kullanılabilecek en iyi ev ilaçları şunlardır .



Yanan alanı soğuk suyun altına tutun.Ayrıca etkilenen bölgeye soğuk kompres yerleştirebilirsiniz. Rahatsızlığı gidermek için her birkaç saatte bir tekrarlayın. Buzun, kan akışını kısıtlayabileceğinden, hassas dokulara zarar verebilecek şekilde kullanmayın.Soğuk su, yanmış alanın sıcaklığını düşürecek ve hasarın ilerlemesini durduracaktır. Etkilenen bölge şişerse kan akışını kısıtlayabilecek mücevher veya başka eşyalarınız varsa hemen çıkarın.




Çeşitli güzellik faydalarının yanı sıra; Çalışmalar , balın minör yanıkların tedavisinde etkinliğini doğrulamaktadır . Yanıkların enfekte olmasını önleyen doğal bir pH dengesi olan bir antibiyotiktir. Ayrıca bal, şişmede önemli ölçüde azalmaya neden olabilen bir anti-enflamatuar ajandır. Baldaki antioksidanların varlığı iyileşme sürecini hızlandırır ve hızlı bir rahatlama sağlar.2 tatlı kaşığı organik bal alın ve yanmış alana uygulayın.




Aloe vera çeşitli cilt problemlerini tedavi etmek için uzun zamandan beri kullanılmakta olup, bunlardan biri olan minör yanıkları tedavi etmekte kullanılmaktadır. Aloe jeli, doğada antienflamatuardır ve yanmayı iyileştiren çeşitli antioksidanlar içerir. Antimikrobiyal özelliği, yanmış bölgede enfeksiyon olmasına izin vermez. Aloe vera ayrıca kabarcık oluşumunu engeller ve skar oluşumunu önler.1 çay kaşığı aloe vera jeli alın ve cildinizin yanık kısmına uygulayın. Ağrınızı hafifletmek için günde 2-3 kez tekrarlayın.



Bir yanığın açık bir kabarcığı olduğunda, kişi antibiyotik kremleri ve merhem kullanmak isteyebilir . Antibiyotik kremler yaranın enfekte olmasına ve yanıkların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.Birinci derece ve ikinci derece yanıklar bile iyileşene kadar acı verir. Bu durumda ağrı kesici kullanabilirsiniz.Lavanta esansiyel yağı antiseptik özelliği nedeniyle çeşitli tıbbi faydaları için yaygın olarak kullanılmaktadır.Lavanta yağını ağrı giderici ve anti-inflamatuar özellikleri verir. Lavanta yağının bu özelliklerinin kombinasyonu minör yanıkları iyileştirmeye yardımcı olur ve skar oluşumunu önler.




Nane yağı, yanmaya bir soğutma etkisi veren mentol bakımından zengindir. Ayrıca, nane yağının analjezik ve anti-inflamatuar özellikleri, yanığa eşlik eden ağrıyı ve şişmeyi ortadan kaldırabilir. Çay yapmak için kullandığınız çay poşetleri aslında küçük bir cilt yanığına yardımcı olabilir. Çalışmalara göre , çay poşetleri, yanık ağrısını iyileştirmede çok faydalı olan tanenler içerir. Bölgenin enfeksiyon almasına izin vermez ve toksisiteyi azaltır. Etkilenen cildin tüm sıcaklığını çeker ve acıyı ve yanma hissini yatıştırmaya yardımcı olur.


Çay ağacı yağı, güçlü antiseptik, anti-enflamatuar ve analjezik özellikleri ile bilinir. Bu özellikler ağrılı yanıklar için en iyi ve hızlı tedavilerden biridir. Hassas bir cildiniz varsa, uygulamadan önce çay ağacı yağını hindistan cevizi veya zeytinyağı ile karıştırın.Buhur yağı, yanıklarınızın enfekte olmasını ve daha hızlı iyileşmesine yardımcı olan antiseptik ve antioksidan özellikleriyle oldukça popülerdir. Küçük cilt yanıklarını tedavi etmek için Hindistan cevizi yağı Cilt hücrelerini yeniden canlandırma ve derinin içine nüfuz etme yeteneğine sahiptir.2 çay kaşığı hindistan cevizi yağı alın ve ardından parmak uçlarınızı kullanarak yanmış cildinize uygulayın. Süt minör yanıkları tedavi etmek için iyidir . Bu, esas olarak, acıyı yatıştırıp, yarayı hızla iyileştiren çinko ve proteinin varlığından kaynaklanır. Aynı zamanda yanmış bölgedeki enfeksiyonu önleyen ve şişmeyi azaltan anti-enflamatuardır. Üstelik süt, cilt tonunu hafifletme yeteneğine sahiptir ve bu yüzden izleri bile ortadan kaldırabilir.



Çiğ patates, tahriş edici ve yatıştırıcı özellikleri nedeniyle küçük cilt yanıklarını tedavi edebilir.Sadece bir dilim çiğ patates kesip yanık üzerine koyun.Küçük yanıkları tedavi etmek için çok etkili olan çeşitli uçucu yağlar vardır.Antiseptik lavanta esansiyel yağı yanık tedavisinde etkilidir.Minör yanıkları tedavi etmede mükemmel olan diğer bir uçucu yağ, nane yağıdır. İçindeki mentol, yanmayı bir soğutma hissi ile rahatlatır. Çay ağacı yağı güçlü bir antiseptik ve anti-inflamatuar ajandır.Enfeksiyonu önler ve yarayı daha hızlı iyileştirir.Çalışmalar, buhur yağının antienflamatuar özelliklere sahip bir antiseptik olduğunu ve kazara ciltte yanma ile karşılaşmanız durumunda kullanabileceğinizi göstermiştir.



E vitamini yağı yaygın olarak kullanılmaktadır ve birçok faydası vardır . E vitaminindeki antioksidanlar enflamasyonu azaltabilmektedir. Ayrıca, E vitamini yağı, cildinizin yenilenmesini sağlar ve bu da yaranızın hızlı iyileşmesini sağlar.Kabartma tozu antiseptik doğası, yanmış bölgeyi enfeksiyondan uzak tutmaya yardımcı olur. Kabartma tozu aynı zamanda cildinizin doğal pH dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olabilir ve bu da ağrı ve yanma hissini azaltır. Sirke, doğal bir antiseptiktir ve esas olarak asetik asittir. Asetik asit, anti-inflamatuar ve ağrı giderici özellikleri ile bilinir. Sirkenin bu özellikleri küçük yanıkların tedavisinde ve iyileştirilmesinde yararlı olabilir .Sirkeyi suyla seyreltin ve bir pamuğu bu karışıma batırıp yanan alana uygulayın.




Bu tedavilerden herhangi birini uygulamadan önce, yanıa soğuk su akıtmayı unutmamalısınız çünkü bu, yanıklarınızın etkisini azaltacak ve daha fazla yayılmasını önleyecektir.Bu ilaçlar kesinlikle yanıklarınızın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. Ciddi yanıklarla karşılaştığınız zaman derhal hastaneye gidin. Asit gibi bir kimyasalın neden olduğu küçük bir yanık bile tıbbi tedavi gerektirir. Evde kimyasal yanıkları tedavi etmeye çalışmayın. Ürün yönergelerini takip ederek mümkünse ciltten uzak tutun ve sonra hastaneye gidin. Kimyasal yanık için suyun en iyi seçim olduğunu düşünmeyin. Bazı kimyasallar su ile ısınacaktır.
 
Yanığa genelde diş macunu sürüyorlar ne kadar faydalı bilmiyorum ama ben genelde yanıkla karşı karşıya kaldığım zaman hemen patates soyup dilimliyorum ve etkilenen bölgede uzun süre tutuyorum böylece yanığın acısı hafifliyor. Tabi öncesi yanan bölgeye buz uygulamak yada soğuk suya tutmak faydalı olacaktır
 
Geri
Üst