*MeleK*
♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Evde Osmanlı şerbeti nasıl yapılır?
Osmanlı şerbetini evde yapmak istiyorum ama malzemeleri ve yapılışını bilmiyorum diyorsanız sizlere en pratik osmanlı şerbeti tarifini ve malzemelerini bu konumuz da paylaşıyorum.
Hazır Ramazan ayındayken tüm gün susuz kalan vücudunuza oldukça iyi gelecek buz gibi bir osmanlı şerbeti yapmaya ne dersiniz? Hem aileniz hemde ramazan da yemeğe gelen konuklarınıza ikram edilecek oldukça uygun bir içecek olan osmanlı şerbetine geçmeden önce şerbetin faydaları hakkın da sizlere bazı bilgileri vermek istiyorum.
Osmanlı şerbetinin faydaları nelerdir? Şerbetlerin vücuda oldukça faydaları bulunur. Bağışıklık sistemini geliştirir. Güçlü bir antioksidandır. Hipertonsiyonu, kan şekerini ve kolestrolü dengeler. Antipiretik bir etkisi vardır.
Osmanlı şerbetinin birçok farklı yapılan tarifi vardır. Sizlere bunlardan birini aktarmak istiyorum. Osmanlı mutfağının en sevilen şerbetlerinden biri olan bu güzel ve lezzetli tarifimizin önce malzemelerini veriyorum.
Osmanlı şerbetinin malzemeleri:
500 gr demirhindi
1 adet zencefil kök
2 adet kabuk tarçın
7-10 adet karanfil
3-5 adet yenibahar
3-5 adet kakule
1 adet muskat cevizi
200 ml saf gül suyu
20 gr rezene
3 litre su
Bir gece öncesinden demirhindiyi yaklaşık bir litre kadar suda ıslatarak bekletin. Suda bekleyen demirhindiyi beklediği su ile birlikte kaynamaya aldıktan sonra içine muskat cevizi, gülsuyu, ve su hariç diğer baharatlar eklenir. Daha sonra muskat cevizi yıkanıp rendelenir, gül suyu ve 3 litre su ilave edilerek yüksek ateşte ve sonrası düşük ateşte 2 saat kadar kaynatılır. İşlem bittikten sonra soğumak için bir kenara alınır.
Şerbetin tadı eşkimsi olduğundan dolayı isteğe bağlı olarak şerbet toz şeker yada pekmez ile tatlandırılabilinir. Toz şeker ilave edilirse bir miktar daha kaynatılır ki şeker iyice eriyerek şerbetle özdeşleşsin. Şerbetin rengi tamamen çıktıktan sonra temiz bir tülbent ile süzülerek cam bir şişe yada sürahiye doldurulur. Tamamen ılıyan şerbeti daha iyi soğuması adına buzdolabın da bekletin.
Şerbeti içeceğiniz yada ikram edeceğiniz zaman sulandırmanız tavsiye olunur. Hatta servis edeceğiniz de görsel olarak da zenginleştirmek ve tadını daha lezzetli bir hale getirmek adına içine buz, nane yaprağı yada limon dilimi koyabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun😉
Hazır Ramazan ayındayken tüm gün susuz kalan vücudunuza oldukça iyi gelecek buz gibi bir osmanlı şerbeti yapmaya ne dersiniz? Hem aileniz hemde ramazan da yemeğe gelen konuklarınıza ikram edilecek oldukça uygun bir içecek olan osmanlı şerbetine geçmeden önce şerbetin faydaları hakkın da sizlere bazı bilgileri vermek istiyorum.
Osmanlı şerbetinin faydaları nelerdir? Şerbetlerin vücuda oldukça faydaları bulunur. Bağışıklık sistemini geliştirir. Güçlü bir antioksidandır. Hipertonsiyonu, kan şekerini ve kolestrolü dengeler. Antipiretik bir etkisi vardır.
Osmanlı şerbetinin birçok farklı yapılan tarifi vardır. Sizlere bunlardan birini aktarmak istiyorum. Osmanlı mutfağının en sevilen şerbetlerinden biri olan bu güzel ve lezzetli tarifimizin önce malzemelerini veriyorum.
Osmanlı şerbetinin malzemeleri:
500 gr demirhindi
1 adet zencefil kök
2 adet kabuk tarçın
7-10 adet karanfil
3-5 adet yenibahar
3-5 adet kakule
1 adet muskat cevizi
200 ml saf gül suyu
20 gr rezene
3 litre su
Bir gece öncesinden demirhindiyi yaklaşık bir litre kadar suda ıslatarak bekletin. Suda bekleyen demirhindiyi beklediği su ile birlikte kaynamaya aldıktan sonra içine muskat cevizi, gülsuyu, ve su hariç diğer baharatlar eklenir. Daha sonra muskat cevizi yıkanıp rendelenir, gül suyu ve 3 litre su ilave edilerek yüksek ateşte ve sonrası düşük ateşte 2 saat kadar kaynatılır. İşlem bittikten sonra soğumak için bir kenara alınır.
Şerbetin tadı eşkimsi olduğundan dolayı isteğe bağlı olarak şerbet toz şeker yada pekmez ile tatlandırılabilinir. Toz şeker ilave edilirse bir miktar daha kaynatılır ki şeker iyice eriyerek şerbetle özdeşleşsin. Şerbetin rengi tamamen çıktıktan sonra temiz bir tülbent ile süzülerek cam bir şişe yada sürahiye doldurulur. Tamamen ılıyan şerbeti daha iyi soğuması adına buzdolabın da bekletin.
Şerbeti içeceğiniz yada ikram edeceğiniz zaman sulandırmanız tavsiye olunur. Hatta servis edeceğiniz de görsel olarak da zenginleştirmek ve tadını daha lezzetli bir hale getirmek adına içine buz, nane yaprağı yada limon dilimi koyabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun😉