Ev yapımı elma sirkesi tarifleri..
elma sirkesi nasıl yapılır elma sirkesi tarifi nasıl yapılır tarifi tarifleri ev yapımı
İşte evinizde hazırlayacağınız kolay bir tarif..
Malzemeler:
1. İstenilen kadar elma.
2. Elmanın yarısı miktarında su. (örneğin 2 kilo elmaya 1 lt su)
Elmaları küçük şekilde doğruyoruz. Boyutu önemli değil. Sonra bunları bir kapa koyup üzerine suyumuzu ilave ediyoruz. 2 kilo elmaya 1 lt su koyuyoruz.
Oranı siz çoğaltıp azaltabilirsiniz. Bunlar kaynayınca komposto kıvamına gelecek. Sonra bu karışımı tatmanızda yarar var. Karışımınız yani kompostonuz tatlı olmalı. Eğer tatlı değilse sirkeniz dönmez yani olmaz. O yüzden tadına bakın içilecek kıvamda tatlı olmalı.
Sonra bu karışımı bir kaba koyunuz. Tercihen şişe, bidon, vb kaplar. Üzerini sakın kapatmayın bu karışım sirke oluncaya kadar hava almalı. O yüzden ince bir bezle sıkıca kapatınız ki bu sadece içine istemediğimiz şeyler kaçmasın. Son olarak bunu bir kenarda saklayınız.
Sirkemizin olduğunu nasıl anlarız? Çok basit üzerinde beyaz bir tabaka oluşacak. Bu tabaka tamamen oluştuğunda sirkenizi tadınız. Sirke hazır olmuştur.
Bazı notlar:
Sirkemiz güneş görmeyen yerde saklanmalı..
Soğuk yerde muhafaza edebilirsiniz...
Sirke için özel bir elma çeşidine gerek yok.. Hatta karıştırıp bile yapmanız mümkündür..
Elmanın içi yanında kabuklarınıda doğrayabilirsiniz..
Buda başka bir tarif..
Yediğiniz elmaların kabuklarını bir kavanoza doldurun.
Üzerine 1litre kadar su ilave edin. Eğer 3 elmanın kabuğundan daha azını kavanoza koyduysanız daha az su ilave edebilirsiniz.
Son olarak da üzerine bir tatlı kaşığı tuz ile bir dilim bayat ekmek ilave edip kavanozu kapayın.
Zaman zaman yediğiniz elmaların kabuklarını ilave edebilirsiniz. Hem bu sayede kavanoz hava alacağı için içindeki gaz da atılmış olacak. Kavanozu soğuk yerde bekletmeye dikkat edin. Birkaç hafta sonra tadına bakın ve sirke tadına ulaşana kadar bekletin. Sirke kıvamına geldiğinde süzgeçten geçirin. Turşu ve salatalarda artık kendi hazırladığınız elma sirkesini kullanabilirsiniz.
İşte evinizde hazırlayacağınız kolay bir tarif..
Malzemeler:
1. İstenilen kadar elma.
2. Elmanın yarısı miktarında su. (örneğin 2 kilo elmaya 1 lt su)
Elmaları küçük şekilde doğruyoruz. Boyutu önemli değil. Sonra bunları bir kapa koyup üzerine suyumuzu ilave ediyoruz. 2 kilo elmaya 1 lt su koyuyoruz.
Oranı siz çoğaltıp azaltabilirsiniz. Bunlar kaynayınca komposto kıvamına gelecek. Sonra bu karışımı tatmanızda yarar var. Karışımınız yani kompostonuz tatlı olmalı. Eğer tatlı değilse sirkeniz dönmez yani olmaz. O yüzden tadına bakın içilecek kıvamda tatlı olmalı.
Sonra bu karışımı bir kaba koyunuz. Tercihen şişe, bidon, vb kaplar. Üzerini sakın kapatmayın bu karışım sirke oluncaya kadar hava almalı. O yüzden ince bir bezle sıkıca kapatınız ki bu sadece içine istemediğimiz şeyler kaçmasın. Son olarak bunu bir kenarda saklayınız.
Sirkemizin olduğunu nasıl anlarız? Çok basit üzerinde beyaz bir tabaka oluşacak. Bu tabaka tamamen oluştuğunda sirkenizi tadınız. Sirke hazır olmuştur.
Bazı notlar:
Sirkemiz güneş görmeyen yerde saklanmalı..
Soğuk yerde muhafaza edebilirsiniz...
Sirke için özel bir elma çeşidine gerek yok.. Hatta karıştırıp bile yapmanız mümkündür..
Elmanın içi yanında kabuklarınıda doğrayabilirsiniz..
Buda başka bir tarif..
Yediğiniz elmaların kabuklarını bir kavanoza doldurun.
Üzerine 1litre kadar su ilave edin. Eğer 3 elmanın kabuğundan daha azını kavanoza koyduysanız daha az su ilave edebilirsiniz.
Son olarak da üzerine bir tatlı kaşığı tuz ile bir dilim bayat ekmek ilave edip kavanozu kapayın.
Zaman zaman yediğiniz elmaların kabuklarını ilave edebilirsiniz. Hem bu sayede kavanoz hava alacağı için içindeki gaz da atılmış olacak. Kavanozu soğuk yerde bekletmeye dikkat edin. Birkaç hafta sonra tadına bakın ve sirke tadına ulaşana kadar bekletin. Sirke kıvamına geldiğinde süzgeçten geçirin. Turşu ve salatalarda artık kendi hazırladığınız elma sirkesini kullanabilirsiniz.