Estagfirullah ne demek

büşra.shid

Yeni Üye
Üye
Estagfirullah ne demek
estağfirullahın gerçek anlamı estağfirullah ve estağfurullah arasındaki fark bilinmeyenler bilgiler hepsi burada melekler
Günlük hayatımızda çok kullandığımız bir kelimedir "estağfurullah".Yalnız "estağfirullah" olarak da telaffuz edenlerimiz vardır aramızda.Ha bu yanlış bir kullanım değil aslında ama birçoğumuz gerçek anlamının farkında olmadan kullanıyor olabiliriz.Aradaki farkı aşağıdaki yazıyı okuyunca anlarsınız meleklerim.





"Estagfirullah" ne demek?
"Estagfirullah" ifadesi günlük hayatta anlamının tam aksi yönde kullanılmaktadır.
Bu ifade birisi kendisi hakkında olumsuz bir beyanat ifade ettiğinde onun öyle olmadığını ifade etmek için kullanılmaktadır.
Mesela; birisi "Başınızı ağrıttık" veya "rahatsız ettik" dediğinde verilen cevap hazırıdr: "Estagfirullah"...
Bunun ile ifade edilmek isetenen esasında "hayır başımızı ağrıtmadınız" veya "hayır rahatsız etmediniz" manalarıdır. Fakat bu kelime bu manaların tam aksini ifade etmektedir.
Yani birisi "rahatsız ettik" dediğinde "estağfirullah" demek;
"Evet rahatsız ettin, Allah seni bu fiilin nedeni ile affetsin" manasındadır.
Aslında bu ifadenin yanlış kullanılması; doğru kullanılan yerlerin yanlış anlaşılmasından ortaya çıkmıştır.
Mesela birisi "ben mücrim,fasık birisiyim" ve bunun gibi ifadelerde bulunduğunda eskiden "estagfirullah" denilirdi. Bu bir dua mahiyetindedir.Yani "gerçekten öyle isen Allah seni affetsin" anlamında bu ifade kullanılmaktaydı. Sonraları bu kullanım "ifade edilenin ifade edilen gibi olmadığı" şeklinde anlaşılmış ve bu şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
Yani bugün birisi "ben mücrim,fasık birisiyim" dediğinde kullanılan "estagfirullah" ifadesi "hayır sen öyle değilsin" anlamında kullanılmaktadır.
Oysaki ağızdan çıkan kelimeler düşündüğünde bu fark da anlaşılacaktır. "Estagfirullah" ifadesi yerine anlamını kullanalım.
-Ben mücrim fasık biriyim
-Allah affetsin(Estagfirullah)
Burada da görüldüğü gibi "Allah affetsin" demek "hayır sen öyle değilsin" anlamına gelmemektedir.

Dil devrimi ile hayatımıza tamamen girmiş Türkçe'mizin kompleks yapısına inkar mümkün değil.Dolayısı ile böyle karışıklıklar olabiliyor.Bize düşen dilimizde olanı doğru öğrenip doğru kullanmak..