Erken Doğum Tehlikesine Karşı Neler Yapmalısınız?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Erken Doğum Tehlikesine Karşı Neler Yapmalısınız?
erken doğum riski olanlar ne yapmalı
erken doğum riski
erken doğum tehlikesi



Anne adayları heyecan içinde bebeklerini beklerken bazen bebekleri erken gelmek isteyebilirler. Bu durumda anne adaylarının bazı tedbirler alması gereklidir melekler. Bu makalemizde erken doğum riski bulunan anne adaylarımızın yapması gerekenlerden bahsedeceğiz sizlere...


erken_dogum-16d.jpg




1. Sigara ve Alkol Kullanımı: Gebe kalmadan önce eğer sigara içiyorsanız ve alkol alıyorsanız bunları bırakmanız gerekir.

2. Yeterli kiloda olamamak: Eğer gebelik öncesinde normal bir kilonuz varsa yeterli derecede kilo almaya gayret edin. Genelde normal bir kilonuz varsa 12-13 kilo civarı alın, eğer fazla zayıfsanız 19-20 kilo civarında kilo almanız iyidir.

3. Çok ve Ağır Çalışma: Eğer evde ve/veya işte çok çalışıyorsanız dikkatli olun. Çalışma şartlarınızı daha uygun hale getirin. Ağır işler yapmayın.

4. Cinsel İlişki: Özellikle erken doğum riski fazla olan kadınların gebeliklerinin son bir kaç ayında cinsel ilişkiden kaçınmaları gerekir.

5. Rahim ağzındaki güçsüzlük: Rahim ağzındaki güçsüzlük rahim ağzının erken açılmasına yol açar. Bu da erken doğumla sonuçlanır. Onun için rahim ağzının da gebeliğin özellikle son aylarında düzenli olarak muayene edilmesi gerekir. Diğer yandan rahmin hassasiyeti de erken doğuma yol açabilir. Çünkü rahimdeki hassasiyet zamansız kasılmalara neden olur. Yine gebeliğin özellikle son aylarında bu durumu da kontrol altında tutmak gerekir. Bunun için kasılmaları giderici ilaçlar kullanılmaktadır.

6. Beslenme Yetersizliği: Doktorunuzla birlikte iyi bir beslenme takvimi hazırlayın. Diyetinize dikkat edin. Beslenmenizdeki yetersizlikler ve düzensizlikler gebeliğinizi olumsuz etkileyebilir.

7. Annede ciddi bir hastalık: Eğer anne adayında kalp, şeker, karaciğer veya böbrek hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar varsa bunlar da kontrol altında tutulmalı ve tıbbi tedavisi yapılmalıdır.

8. Çoğul gebelikler: Birden fazla çocuk bekleyen bayanlarda da bir risk faktörü vardır. Çünkü bu tür bayanlar da genelde erken doğum yaparlar. Fakat gerekli tıbbi desteğin verilmesi ve yeterli bakımla doğumun çok erken olması önlenebilir.

9. Anne adayının yaşayacağı yoğun stresli durumlar da onu olumsuz etkileyecektir. Stres yaratan nedenler mümkün olduğunca giderilmelidir. İyi bir psikolojik destek sağlanmalıdır. Baba adayı da annenin bu stresinin giderilmesinde rol oynamalı ve eşine gerekli desteği vermelidir.

10. İlaç Kullanımı: Bütün ilaçlarınızı doktor kontrolünde kullanmaya özen gösterin. Doktorunuzun belirttiği ilaçları kullanın.

11. Enfeksiyonlar: Kızamıkçık, idrar yolları, vajina enfeksiyonları gibi riskler erken doğuma yol açabilir. Bu riski azaltmak için yeterli derecede dinlenmenize dikkat edin. Beslenmenize dikkat edin. Düzenli olarak muayenelerinizi yaptırın. Hasta insanlardan mümkün olduğunca uzak durun.
 
Geri
Üst