Erken Doğum riskine Karşı alınacak önlemler

sevde 7

Daimi Üye
Üye
Erken Doğum riskine Karşı alınacak önlemler
erken doğum, nedir, önleme yöntemleri, önlenebilirmi, alınması gereken önlemler ,merak ettiğiniz herşey burda meleklerim...


Gebe-Kalma-30c.jpg



gebelerin korkulu rüyası erken doğumdur.Bu durum için bazı önlemler almak gerekir bu önlemlerle bu durum atlatılabilir.


erken doğum;Erken doğum, son âdet tarihinden sonra 37 hafta, yani yaklaşık 9 aylık sürede gerçekleşen doğumlar. Tüm gebeliklerin yaklaşık %8'i erken doğumla neticelenir, ikiz gebeliklerde bu oran daha yüksektir. Bu şekilde doğan bebekler, "prematüre bebek" diye nitelendirilirler ve genelde doğum tartıları 2,5 kg'dan azdır

erken doğum nedenleri

Bebeklerin erken doğması birçok nedene bağlı olabilir. En önemli nedenlerden biri çoğul gebeliktir. Rahim içi ve dışı enfeksiyonlar, amniyon sıvısının fazla (polihidroamnios) olması, rahmin yapısal anormallikleri, rahim iç tabakası içine kanamalar, genetik faktörler, doğumu başlatan fizyolojik mekanizmaların erkenden tetiklenmesi erken doğumun en sık rastlanan sebepleri arasındadır. Ayrıca Kan uyuşmazlığı, eklamsi, sık doğum yapmış olmaktan ya da fetüsün dölyatağında normal olmayan bir biçimde yuvarlanmış olmasından kaynaklanır. Annenin sağlığının bozuk olması, bebeğin normalden küçük olması da olasılığını arttırır. Canlı doğan prematüre bebeklerin çoğu, gerekli bakımların uygulanması koşuluyla yaşamlarını sürdürürler.

Erken doğum riski taşıyan anne adayları, şu şekilde sınıflandırabilir:

-Yaşı 17'nin altında veya 35'in üzerindekiler
-Birden fazla bebek bekleyenler
-Daha önce düşük ya da erken doğum yaşayanlar
-Çok doğum yapmış olanlar
-Bazı sistemik ve enfeksiyon hastalığı olan gebeler
-Düşük kilolu anne adayları
-Sigara kullananlar
-Yüksek tansiyonu (hipertansiyon) olanlar
-Hamileliğinde vajinal kanama sorunu olanlar
-Stres altında ve yoğun çalışma şartları altında çalışanlar
-Düşük gelir grubundan olan hastalar

Erken doğumu önleme yöntemleri
erken doğum önlenebilir mi


Görünürde obstetrik (gebelikle ilgili) ya da tıbbi hiçbir problemi olmayan, düzenli antenatal kontrollere devam eden bir anne adayının erken doğum yapma riski düşüktür.

Daha önce erken doğum yapmış olan ya da erken doğum tehdidi nedeniyle tedavi görmüş olan anne adayları mevcut gebelikte risk altındadır. Bir kez erken doğum yapmış olan anne adayında bu durumun sonraki gebeliklerde tekrarlama riski %-50 arasındadır.
Tekrarlayan düşükleri ve özellikle de ikinci trimester düşükleri olan anne adaylarında erken doğum riski artmıştır.Peki erken doğum önlenebilir mi:
Düzenli olarak antenatal kontrollere gidilmesi ve bertaraf edilebilen risk faktörlerinin saptanarak giderilmesi (anemi, idrar yolu enfeksiyonları, serviks ve vajinadaki enfeksiyonlar gibi) EDT riskini azaltabilir. EDT açısından yüksek risk altında olan anne adaylarının daha sık antenatal kontrollere gitmesi gerekir.
Erken doğumu önlemenin yöntemleri
-Gebeliğiniz süresince mümkün olduğu kadar erken ve düzenli olarak doğum uzmanınızı ziyaret ediniz.
-Erken doğum bulgularının ne olduğunu ve erken tedavi metodlarını öğreniniz.
-Sigara içmeyiniz, alkol ve uyuşturucu almayınız.
-Sağlıklı ve iyi dengelenmiş beslenme diyeti uygulayınız.
-Stresten kaçınınız
-Yüksek yerlerde yolculuk etmekten kaçının.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst