İnfertilite hamilelik elde edilememesidir. Bir çiftte infertilite, erkek partner, kadın partner veya her ikisinden kaynaklanabilir. Çalışmalar, erkek eşin tek başına vakaların yaklaşık% 20'sinde infertil olduğunu ve her iki partnerin de yaklaşık % 30'unun doğurganlık sorunları olduğunu ileri sürmektedir.Çiftlerin yaklaşık % 15'i korunmasız cinsel ilişkiden bir yıl içinde hamileliğe ulaşmamaktadır.
Bir erkek infertilite faktörü, bu vakaların yaklaşık % 50'sinde tanımlanmıştır ve çiftlerin % 20'sinde tek başına sorumludur. 1,2 Erkek infertilitesi, yaşam tarzı faktörleri hormonal disfonksiyon, kromozomal bozukluklar, varikoseller, testiküler yetmezlik, ejakülasyon bozuklukları ve tıkanıklık gibi çeşitli nedenlere bağlanmıştır. İnfertilite, bir yıllık düzenli, korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilmemesidir. Sağlıklı genç çiftler için, doğurganlığa odaklı cinsel aktivitenin ilk yılında hamilelik elde etme olasılığı % 84'tür. Pek çok şeyin spermin canlılığı (yani, sayı, hareketlilik, şekil, boyut, düzensizlikler) ve dolayısıyla erkek doğurganlığı üzerinde etkisi olabilir.
İnfertilite, uygun prostat fonksiyonu için gerekli bir mineral olan düşük C vitamini ve çinko düzeyleri ile ilişkili olabilir.Yaygın olmasa da, hormon bozuklukları erkek infertilitesine neden olabilir. Sigara içme ve toksinlere maruz kalma gibi yaşam tarzı seçenekleri risk faktörleridir .
Erkek infertilitesi, bir çok ana gruba ayrılabilen çok çeşitli nedenlere sahiptir:
Düşük testosteron veya tiroid hormon seviyesi gibi hormonal problemler
Anormal büyüme veya gelişme veya travma ve enfeksiyonlardan kaynaklanan hasarlar dahil olmak üzere testislerle ilgili problemler
Erkek üreme organları içinde sperm akışı ile ilgili problemler
Anormal sperm fonksiyonu
Radyasyon veya endüstriyel kimyasallar gibi toksinlere maruz kalma
Kromozal bozukluklar
Böbrek hastalığı, siroz gibi hastalıklar
İnfertilite hem kadın hem de erkek eşi eşit olarak etkileyen bir sorundur. Gebe kalmamak her zaman bir hastalık ile bağlantılı değildir. Yaşam tarzınız da bir faktör olabilir: stres, obezite, aşırı alkol ve kahve tüketimi ve sigara kullanımı doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilir.Erkek sperminin normal kalitesi, sperm hücresinin sayısının ml başına 20 milyonun üzerinde olduğu anlamına gelir. Bunların yüzde 30'u normal formlu sperm olmalı ve en az yüzde 50'si iyi motilite göstermelidir.Diğer faktörler, endokrin bozukluklar, stres, çevre kirliliği, inmemiş testisler, kanser için cerrahi veya DNA hasarı (kromozom anormalliği) gibi konjenital nedenlerdir. Sperm kalitesinin geçici olarak bozulması da akut enfeksiyonlara bağlı olabilir.
İnfertil erkeklerin % 50'sine kadar, belirli bir neden tanımlanamaz.Çoğu durumda, kısırlık zararsız bir sorundur ve tedaviye yanıt verebilir. infertil erkeklerde herhangi bir semptom görülmez. Hormonal problemleri olan bir erkek, kendi sesinde cinsel işlevle ilgili zorluklarda bir değişiklik fark edebilir.Bir çift infertil olduğunda, erkek ve kadın genellikle birlikte değerlendirilir. Erkeklerde infertilite değerlendirmesi genellikle sperm sayımı olarak da bilinen semen analizi ile başlar. İlk semen analizi normal değilse, bir veya daha fazla ek numune toplanabilir. Örneklerden birden fazlası anormal ise, daha eksiksiz bir değerlendirme yapılmalıdır.Çoğu infertilite önlenemez. Aşırı alkol alımı veya bazı ilaçların kullanımı infertiliteye katkıda bulunabilir.Erkek infertilite tedavisi, nedene bağlıdır. Kısırlık için belirli bir neden keşfedilmişse, bazen tedavi etmek mümkündür. Çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur.Tıbbi katılım olmadan gebe kalma şansını artırmak için sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeye çalışın. İdeal kilonun korunması, antioksidanlar açısından zengin bir diyet (meyve ve sebzelerde bulunur), multi vitaminler almak, sigara içmemek ve ilaçları (takviyeler veya steroidler dahil) ortadan kaldırmak sperm kalitesini artırabilir. Ekstra ağırlık, çok sayıda sağlık sorunu sunar ve erkek doğurganlığına zarar verebilir. Obezite artmış östrojen ve düşük testosteron seviyelerine neden olur, bu da sperm sayısının azalmasına neden olabilir. Kilolu erkekler de azalmış bir libido yaşarlar. Basit çözüm, boy ve kilo bazında sağlıklı bir sayısal aralık sağlayan Vücut Kitle İndeksinizi hesaplamak ve ona doğru çalışmaktır. Egzersiz enerjiyi arttıracak, kiloları azaltacak ve testosteron ve libido seviyelerini eşitleyecektir.Erkek infertilitesinin spesifik nedeni büyük ölçüde değişebilirken, erkek infertilitesi ile ilişkili en yaygın tanı düşük sperm sayısıdır.Erkek infertilitesi, altta yatan nedene bağlı olarak medikal, cerrahi veya yardımcı üreme terapileri ile tedavi edilebilir.