Erkek kısırlığının Başlıca nedenleri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Erkek kısırlığının Başlıca nedenleri nelerdir?
Erkek infertilitesi, sağlıklı sperm üretmeme veya serbest bırakamama durumudur.Erkek infertilitesinin başlıca nedenleri düşük sperm konsantrasyonu ve motilitedir.Erkek infertilitesinin en yaygın belirtileri iktidarsızlık ve kuru boşalmadır. Erkek infertilitesi, sağlıklı bir sperm üretememesi ve anormal sperm üretim fonksiyonu, sperm salınımı bozukluğu, genel sağlık ve yaşam tarzı sorunları ve çevresel toksinlere aşırı maruz kalma içerebilir. Erkek infertilitesi tüm infertilite vakalarının yaklaşık yüzde 40 ında katkıda bulunmaktadır.






Erkeklerde infertilitenin çoğuna, hipotalamus ve hipofiz bezleri tarafından üretilen üreme hormonlarının etkisiz üretimi veya dengesi neden olur. Luteinize edici hormon (LH), sperm üretmeye yardımcı olan testosteron üretimini uyarır ve ayrıca kötü cinsel sürüklenme ve erektil disfonksiyonda bir faktördür. Follikül uyarıcı hormon (FSH), sperm üretimini teşvik etmeye yardımcı olur. Testisler sağlıklı bir sperm üretmek için bu hormonlara cevap vermelidir.



Erkek infertilitesinin nedenleri kısaca nelerdir?

Erkek infertilitesinin başlıca nedenleri şunlardır:


Düşük sperm konsantrasyonu ve üretimi

Anormal sperm şekli ve motilitesi

Genel sağlık sorunları

Kanser ve tedavileri

Genetik anormallikler.

Hormonal yetersizlikler


Düşük sperm konsantrasyonu ve üretimi


Düşük sperm konsantrasyonu ve üretimi semen mililitresi başına 20 milyon veya daha az sperm ile gösterilir. Normal bir sperm konsantrasyonu spermanın mililitresi için 40-300 milyon sperm olarak düşünülür. Nadiren, testisler tamamen sperm üretemezler.


Düşük sperm konsantrasyonunun nedenleri şunları içerir:


Sperm sayısını düşüren sağlık ve yaşam tarzı sorunları

Testislerin aşırı ısınması. Saunalar veya sıcak küvetler sık sık kullanılması,


Madde bağımlılığı. Kokain veya esrar geçici olarak sperm sayısını ve kalitesini düşürebilir.

Bazı ilaçların kullanımı da erkek infertilitesine katkıda bulunabilir. Örneğin, vücut geliştiriciler ve performans atletleri tarafından sıklıkla alınan testosteron enjeksiyonları olan anabolik steroidler testislerin küçülmesine ve sperm üretiminin düşmesine neden olabilir.


Tütün kullanan erkekler sigara içmeyenlerinkinden daha düşük bir sperm sayısına sahip olabilirler.

Aşırı veya uzun süreli duygusal stres, sperm üretmek için gerekli olan hormonlara müdahale ederek sperm sayısını düşürebilir.

Testiküler anormallikler sperm konsantrasyonunu olumsuz yönde etkileyebilir.


Anormal sperm hareketliliği


Anormal sperm motilitesi spermlerin yumurta hızla ve doğru bir şekilde nüfuz etmesini önleyecektir. Hareketlilik aktif sperm sayısını ve hareket kalitesini içerir.Genetik anormallikler , düşük bir sperm sayımı ve zayıf spermin bir nedeni olabilir.


Erkek infertilitesinin nedenleri

Nedenleri erkek infertilitesi genel sağlık ve bazı içeren fiziksel veya teslimat, miktar ve sperm kalitesini etkileyebilir hormonal koşullar. Genellikle, erkekte infertilitenin nedeninin belirlenmesindeki ilk adım sperm analizini içerir.


Erkeklerde infertilitenin bazı nedenleri şunları içerir:


Sperm anormallikleri - boyut, şekil, hacim ve hareketlilik (hareket kabiliyeti) erkek fertilitesinde önemli faktörlerdir

Enfeksiyon - cinsel yolla bulaşan hastalıklardan veya prostat veya testislerin iltihaplanmasından

Varikosel - erkeğin skrotumunda sperm kalitesini etkileyebilen genişleyen damar

Hormon dengesizliği - sperm üretimini inhibe edebilir

Sperm kanalının tıkanması - vas deferens (sperm kanalı) boşalma için spermleri taşır

Retrograd boşalma - spermin boşalma esnasında erkeklerin mesanesine geriye doğru gitmesine, zira penisin ucundan dışarıya doğru gitmesine neden olur

İnmemiş testisler (kriptorşidizm) - düzeltilmemişse düşük sperm üretimine neden olabilir

Yaralanma veya travma

Cinsel ilişki ile ilgili sorunlar - psikolojik ve fiziksel faktörler, erektil disfonksiyon (ED), hipospadias, erken boşalma ve ağrılı cinsel ilişki gibi bazı erkeklerde cinsel ilişkiyi zorlaştırır veya imkansız hale getirebilir

Üreme organlarının kanseri -
kısırlığa, radyasyon veya kemoterapi gibi kanser tedavisine neden olabilir. Doğurganlığın korunması , erkekler için kanser tedavisinden önce spermlerin dondurulması için kullanılabilen bir seçenektir.


Bir insanın genel sağlık durumu doğurganlığını önemli derecede etkiliyor. Yaşam tarzı değişiklikleri, sigarayı bırakmak, sağlıklı kilo vermek, düzenli egzersiz yapmak ve stres yönetimi gibi spermlerin kalitesini ve kalitesini artırabilir. İnfertil erkekler aşırı alkol tüketiminden uzak durmalı , kimysal maddelerden ve çevresel tehlikelere maruz kalmamalıdırlar.


Doğuştan gelen anormallikler, hastalıklar (cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya erişkinlerde kabakulak) veya üreme organlarının hasar görmesi, sperm üretiminde, olgunlaşmada veya boşalmada tıkanıklığa neden olabilir. Bazı erkekler için, bu blokajların cerrahi onarımı veya düzeltilmesi infertilite için etkili bir tedavi olabilir.Bazı durumlarda, erkeklerin üreme bölgelerindeki enfeksiyonları iyileştirmek için ilaçlar kullanılabilir, kısırlığa neden olan genital enfeksiyonlar gonore ve klamidya gibi. İlaçlar, hipofiz, adrenal, hipotalamus veya tiroid bezleri ile ilgili sorunlara bağlı olarak yüksek veya düşük hormon seviyelerine denge sağlayabilir.
 
Erkek sperminin canlılığı her zaman aynı olmayabiliyor. Mesela benim eşim çocuğumuz olmuyor diye sperm testi yapmıştı . Spermin sayısı ve hareketliliği azdı. Doktor ilaç verdi düzeldi . Sonra uzun bir süreden sonra tekrar sperm testi yapıldı sperm sayısı çok az çıktı. Eşim varikosel ameliyatı oldu .İşlemden sonra yaklaşık 5. ayda sperm sayısı arttı. Yaşam şekli,tüketilen besinler,stres ,sigara ,alkol sıcağa maruz kalma ,oturma,dar iç çamaşır giyme gibi sebepler sperm sayısını olumsuz yönde etkiliyor.