Erkek kısırlığında uygulanan işlemler

Uzman SühaN

Administrator
Erkek kısırlığında uygulanan işlemler
erkek kısırlığınta tedavi yöntemleri,erkek kısırlığında tedavi seçenekleri,erkek kısırlığında hangi testler yapılır,erkek kısırlığının nedenleri,erkek kısırlığı hakkında bilgiler


e.jpg

Bu bölümde erkek infertilitesi (erkek kısırlığı) ile ilgili genel bilgiler ve uygulanılan tedavi yöntemleri ele alınmaktadır. Kısırlık nedenlerinin %40'ı erkeğe bağlıdır ve "male factor" (erkek faktörü) olarak geçer.

Azospermik erkeklerde yaklaşımlar
Bir erkeğin semen (meni) testinde hiç sperm görülmemesine "azospermi" adı verilir.

Semen testi örneğinde hiç sperm olmayan (azoospermik) bir erkekte doğrudan doğruya mikroenjeksiyon işlemi uygulanamaz. Bu durumdaki erkeklerde dışarıya sperm çıkarılamamasına karşın testis dokusu içerisinde ya da spermi taşıyan kanallarda sperm bulunma olasılığı vardır.

Azospermik hastalara yapılan ürolojik muayene ve çeşitli tetkikler sonrasında testis dokusu ya da kanallar içerisinde sperm bulunma olasılığı olanlarda testis ya da kanallardan elde edilen spermlerin kullanımı ile mikroenjeksiyon işlemi uygulanabilmektedir.

TÜP bebek TEDAVİLERİNDE TESE, TESA ve MİKRO-TESE İŞLEMLERİ
TESE, TESA ve Mikro TESE semen örneğinde hiç sperm bulunmayan ve aynı zamanda kanallarda da tıkanıklık olmayan erkeklerde testislerden sperm elde etme işlemidir.

Bu işlem erkekte semen örneğinin tümünde spermlerin hareketsiz olması durumunda (total immotilite) hareketli veya daha fazla oranda canlı spermler bulabilme umuduyla da yapılabilir.

TESE (Testicular sperm Extraction) nasıl yapılır?
TESE yapılacak olan çiftlerde kadından yumurta toplanacağı gün ya da bir gün önce öncelikle erkek ameliyata alınır. Lokal ya da genel anestezi altında doktor tarafından testislerden alınan doku örnekleri laboratuara gönderilerek içerisinde sperm olup olmadığı araştırılır.

sperm bulununcaya kadar ya da sperm olmadığına kanaat getirinceye kadar doku örneği alınmaya devam edilir (Multiple biyopsi, çoklu biyopsi).

Eğer sperm bulunduysa kadının yumurtaları toplanarak mikroenjeksiyon işlemi yapılır. Eğer sperm bulunamadıysa kadının yumurtaları toplanmaz ve tedavi basamaklarına son verilir.

Yumurtalıkların aşırı uyarılma riskinin (OHSS) olduğu durumlarda TESE işleminde sperm bulunamasa da hastanın eşini koruma amacıyla yumurta toplama işlemi yapılabilir.


TESA (Testicular sperm Aspiration) nedir?
Bazı azospermik hastalarda ameliyata gerek kalmaksızın (TESE yapılmaksızın) ince bir iğne yardımıyla sperm aspirasyonu yapılarak sperm elde edilebilmektedir. Bu uygulamaya da "TESA" adı verilir.

Mikro TESE nedir?
Son yıllarda azoospermik erkeklerde testislerden sperm bulunma şansını artırmaya yönelik olarak testislerin açılarak spermlerin yapıldığı kanalcıkların (tübül) operasyon mikroskobu altında incelenmesi şeklinde özetlenebilecek "mikro-TESE" yöntemi geliştirilmiştir.

TÜP bebek TEDAVİLERİNDE MESA ve PESA İŞLEMLERİ
sperm taşıyan kanalların doğuştan ya da sonradan geçirilen çeşitli hastalık, travma veya ameliyatlara bağlı olarak tıkanması sonucunda semende hiç sperm bulunmaması durumlarına "obstrüktif (tıkanmaya bağlı) azoospermi" adı verilir.

MESA (Microsurgical Epididymal sperm Aspiration) nedir?
Obstruktif azospermi durumunda erkeklerin kanallarından lokal ya da genel anestezi altında mikrocerrahi yöntemiyle sperm elde edilmesine "MESA" adı verilir.

PESA (Percutane Epididymal sperm Aspiration) nedir?
Obstruktif azospermi durumunda erkeklerin kanallarından lokal anestezi eşliğinde direkt ciltten iğneyle sperm elde edilmesi "PESA" olarak adlandırılır.

Elde edilen spermler daha sonra mikroenjeksiyon işlemi ile kadından elde edilen yumurtaların içerisine enjekte edilmektedir.
 
slm 9 aylık evliyiz çocuğumuz olmadı eşimden habersiz sperm testi yaptırdım .doktor kısır olduğumu söyledi .kafam çok karıştı moralim çok bozuk.kısırlığımın nedeni ne olabilir tşk ederim.
 
Merhaba,

İnfertilite, çiftlerin düzenli, korunmasız bir ilişkiden sonra bir çiftin hamile kalması için başarısızlıktır. İnfertilite sorunlarının yaklaşık üçte biri kadının infertilitesinden kaynaklanmaktadır ve diğeri erkek infertilitesinden kaynaklanmaktadır. Kalan vakalarda infertilite her iki ortağı da etkiler veya sebep belirsizdir . Erkek infertilite olgularının% 90'ından fazlası, düşük sperm sayıları, zayıf sperm kalitesi veya her ikisinden kaynaklanmaktadır. Erkek infertilitesinin geri kalan vakaları, anatomik problemler, hormonal dengesizlikler ve genetik kusurlar gibi bir dizi faktörden kaynaklanabilir.Moralinizi bozmayın. Yardımcı üreme teknikleri ile gebelik elde etmeniz mümkündür. Yeterki sperm üretiminiz gerçekleşsin.Sağlıklı günler diliyorum..
 
İnfertilite yaygın bir sorundur. Beş infertil çiftten birinde sorun yalnızca erkek partnerde yatar. Erkek infertilitesi, bir erkeğin kadın partnerinin hamile olma şansını düşüren herhangi bir sağlık sorunudur.Erkek doğurganlığa ilişkin sorunlara, bir takım sağlık sorunları ve tıbbi tedaviler neden olabilir. Bunlardan bazıları ; varikosel,enfeksiyon,boşalma problemleri,sperm düşmanı antikorlar,,tümörler,inmamiş testis,sigara alkol tüketimi, hormonal problemler,kromozom bozuklukları,kullanılan bazı ilaçlardır.Erkek infertilitesi genellikle sperm üretimini veya sperm naklini etkileyen problemlerden kaynaklanır. Tıbbi testler sayesinde doktor, sorunun nedenini bulabilir.
 
Geri
Üst