Epıdural ve spınal anestezı arasındakı farklar

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ESDE
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ESDE

Hamiş Melek
Epıdural ve spınal anestezı arasındakı farklar
epidural ve spinal arasindaki farklar sezeryan epidural dogum agrisiz dogum agrisiz sezeryan dogum belden altini uyusturmak igne ile dogum konulari burada melekler
Sevgili Melekler,
Son zamanlarda ozellikle hamile bayanlarin oldukca basvurdugu yontem olan agrisiz dogum icin igne ile belden altini uyusturmak yani epidural anestezi veya spinal anestezi arasindaki farklari biliyormusunuz? Her iki yontemde oldukca tercih edilmektedir fakat ikisi icinde kafalarda bircok soru isaretleri bulunmaktadir,hangisinin daha iyi bir yontem oldugu, acaba epidural anestezi bebegime zarar verirmi, felc kalma riski varmidir gibi bircok sorunun aslinda en net cevabi sudur; her iki yontemde ulkemizde cok eski tarihlere dayanan yontemler olmadigi icin ve iki yontemde cok hassas konular oldugu icin, isi gercekten iyi bilen uzman daha once bu konuda tecrubesi bulunan doktorlar tarafindan yapilmasi bircok soru isaretini ortadan kaldiracaktir...Simdi sizler icin Doktor Oya Kural Cigerli' den epidural ve spinal anestezi arasindaki farklar neler baslikli yazisini paylasmak istiyorum...

121924eb282afb74a0.jpg



Epidural anestezi vücudun belden aşağısında belirli bir bölgede ağrı iletimini engelleyen bölgesel anestezi türlerinden birisidir.
Bacak ve ayakta uygulanan ortopedi, üroloji ve kadın doğum ameliyatları için uygundur. Ağrısız doğum için de bu teknik kullanılır.

Uygulamada spinal anestezi için kullanılandan daha kalın bir iğne ile epidural aralık denen, dura adı verilen zarın hemen önündeki bölgeye ulaşılarak buraya lokal anestezik madde verilir. Bu bölge sinir ve damardan oldukça zengin bir bölgedir.

Anestetik madde verildikten sonra etkinin başlaması için 20-30 dakika gerekir. Epidural anestezi için, spinal anesteziye oranla daha fazla lokal anestezik kullanılır. Aralığa verilen ilaç, doz ve kombinasyonuna göre yalnızca ağrı kaybı veya hem ağrı hem de hareket kaybına neden olur.

Bu aralığa ilaç verdikten sonra, özel bir katater yerleştirilerek, anestetik maddenin etkisi geçtiğinde bu kateterle yeniden ilaç verme olanağı vardır. Bu şekilde ameliyat sonrası ağrılar için de kullanılabilir. Normalde epidural anesteziye bağlı baş ağrısı olmaz.

Spinal anestezi ise, anestezik ve ağrı kesici maddelerin dura zarının çevresine değil de zarı deldikten sonra spinal sıvının içine verilmesidir.

Spinal anestezide, hastanın bel omurları arasından çok ince bir iğne ile girilir. Spinal iğne, zarları geçerek BOS sıvısının içine girince, iğnenin içinden, aralığa ilaç verilir. Anestezi etkisi 3-5 dakika gibi çok kısa bir sürede başlar. Genellikle his kaybı ile birlikte hareket kaybı da oluşur. Anestezi, iğne yapılan seviyenin iki üç omur üzerinden başlayarak ayak parmaklarına kadar yayılır.

Bu tür anestezi, ağrısız doğum, sezaryen gibi kadın-doğum ameliyatlarında, fıtık, apandisit gibi genel cerrahi ameliyatlarında ve bacaklardaki ortopedi ameliyatlarında tercih edilir. Epidural anesteziye göre dezavantajı, kateter yerleştirilmediğinden ilaç etkisi geçtikten sonra ek doz ilaç verme imkanı yoktur.

Özellikle 50 yaş altında ve ince iğne kullanılmaz ise baş ağrısı olma ihtimali vardır.
 
Geri
Üst