*MeleK*
♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Enginar Nasıl Temizlenir?
enginar nasıl ayıklanır, enginar nasıl çıkarılır, enginar nasıl pişirilir
Vitamin deposu ve şifa kaynağı olan enginarın temizliği hakkın da sizlere işinize yarayacak bilgileri sizler için bu yazımız da paylaşıyoruz.
Enginar, özellikle dengeli ve hafif beslenmeyi tercih edenlerin mutfağından eksik etmediği sebzelerdendir. Kendine has lezzeti ve farklı tarifleri ile şık sunumlar ve enfes yemekler hazırlayabileceğiniz bu sebzenin ayıklanma aşaması da oldukça önemlidir.
Yumru şeklindeki etli kısmı ile sap kısmının bir bölümünün yenilebildiği enginarı öncelikle dış yaprak ve kabuk kısmından ayırmak gerekmektedir. Enginar nasıl temizlenir ve ayıklanır aşamalarının detaylarına geçmeden önce enginar alırken dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında birkaç püf noktadan bahsetmek istiyoruz.
Enginarın taze olduğunu nasıl anlarız?
Enginar sebzesi olgunlaştıkça etli kısmında kılçıklar oluşmakta bu da yenilirken rahatsız edici olabilmektedir. Bu duruma maruz kalmamak için enginar alırken taze olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Enginarın taze olup olmadığını anlamak için sap kısmından tutup aşağı sarkıtın ve yavaş yavaş sallayın. Baş kısmı sallanıyor ise bu enginarın taze olduğunu gösterir. Sap kısmı fazlaca olgunlaşan enginarlar baş kısmının sallanmasına engel olacak kadar serttir.
Ayrıca satıcılar ayıklanmış enginarları kararmaması için limon tozlu suda bekletirler. Bu da lezzetini bozabilmektedir. Bu konuda da enginar alırken dikkat edilmesi gerekmektedir.
Enginar alırken dikkat etmeniz gereken püf noktaları da anlattıktan sonra şimdi enginar nasıl temizlenir kısmına geçebiliriz. Enginar temizleme zor bir işlem olduğu için aşamaları sırasıyla yapmanızda fayda var.
Enginar temizleme ve ayıklama aşamaları;
Yapraklı bir şekilde satın aldığınız enginarları ayıklamak için öncelikle baş kısmındaki yaprakları etli kısma en yakın yerden etli kısmı kesmeyecek şekilde kesiyoruz.
Daha sonra sap kısmını ve baş kısmının sapa yakın bölgelerini elma soyar gibi çok derin olmayacak şekilde soyuyoruz. Sap kısmını yemeğinizde kullanmayacaksanız keserek baş kısmından ayırınız.
Baş kısmının yapraklarını kestiğimiz kısımda ortaya tüylü iç kısım çıkacaktır. Bu bölgeyi de bir kaşık yardımı ile oyarak çıkarıyoruz. Bu işlem için bir tatlı kaçığı ya da özel oyma aletleri kullanabilirsiniz.
Bu aşamaya kadar ayıklamış olduğumuz enginarı kesilmiş limonla ovarak bozulmaya karşı koruyoruz. Kararmasını engellemek için bu işlemi yapmalısınız.
Enginarınızı yaprakları ile birlikte pişirmek isterseniz. Yapraklarını keserken biraz etli kısma uzak bir yerden kesebilirsiniz. Bu şekilde ayıklanan enginarlar ile dolma gibi farklı tarifler uygulayabilirsiniz.
Pişirme işleminize daha zaman var ise limonlu suda enginarlarınızı bekleterek tazeliğini koruyabilirsiniz.
Ayrıca enginarı satın alırken balık aldığınızda yaptığınız gibi ayıklatabilirsiniz. Bu hizmeti her satıcı vermese de temizlik hususunda size yardımcı olabilecek satıcılar da vardır.
Vitamin deposu ve şifa kaynağı olan enginarın temizliği hakkın da sizlere işinize yarayacak bilgileri sizler için bu yazımız da paylaşıyoruz.
Enginar, özellikle dengeli ve hafif beslenmeyi tercih edenlerin mutfağından eksik etmediği sebzelerdendir. Kendine has lezzeti ve farklı tarifleri ile şık sunumlar ve enfes yemekler hazırlayabileceğiniz bu sebzenin ayıklanma aşaması da oldukça önemlidir.
Yumru şeklindeki etli kısmı ile sap kısmının bir bölümünün yenilebildiği enginarı öncelikle dış yaprak ve kabuk kısmından ayırmak gerekmektedir. Enginar nasıl temizlenir ve ayıklanır aşamalarının detaylarına geçmeden önce enginar alırken dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında birkaç püf noktadan bahsetmek istiyoruz.
Enginarın taze olduğunu nasıl anlarız?
Enginar sebzesi olgunlaştıkça etli kısmında kılçıklar oluşmakta bu da yenilirken rahatsız edici olabilmektedir. Bu duruma maruz kalmamak için enginar alırken taze olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Enginarın taze olup olmadığını anlamak için sap kısmından tutup aşağı sarkıtın ve yavaş yavaş sallayın. Baş kısmı sallanıyor ise bu enginarın taze olduğunu gösterir. Sap kısmı fazlaca olgunlaşan enginarlar baş kısmının sallanmasına engel olacak kadar serttir.
Ayrıca satıcılar ayıklanmış enginarları kararmaması için limon tozlu suda bekletirler. Bu da lezzetini bozabilmektedir. Bu konuda da enginar alırken dikkat edilmesi gerekmektedir.
Enginar alırken dikkat etmeniz gereken püf noktaları da anlattıktan sonra şimdi enginar nasıl temizlenir kısmına geçebiliriz. Enginar temizleme zor bir işlem olduğu için aşamaları sırasıyla yapmanızda fayda var.
Enginar temizleme ve ayıklama aşamaları;
Yapraklı bir şekilde satın aldığınız enginarları ayıklamak için öncelikle baş kısmındaki yaprakları etli kısma en yakın yerden etli kısmı kesmeyecek şekilde kesiyoruz.
Daha sonra sap kısmını ve baş kısmının sapa yakın bölgelerini elma soyar gibi çok derin olmayacak şekilde soyuyoruz. Sap kısmını yemeğinizde kullanmayacaksanız keserek baş kısmından ayırınız.
Baş kısmının yapraklarını kestiğimiz kısımda ortaya tüylü iç kısım çıkacaktır. Bu bölgeyi de bir kaşık yardımı ile oyarak çıkarıyoruz. Bu işlem için bir tatlı kaçığı ya da özel oyma aletleri kullanabilirsiniz.
Bu aşamaya kadar ayıklamış olduğumuz enginarı kesilmiş limonla ovarak bozulmaya karşı koruyoruz. Kararmasını engellemek için bu işlemi yapmalısınız.
Enginarınızı yaprakları ile birlikte pişirmek isterseniz. Yapraklarını keserken biraz etli kısma uzak bir yerden kesebilirsiniz. Bu şekilde ayıklanan enginarlar ile dolma gibi farklı tarifler uygulayabilirsiniz.
Pişirme işleminize daha zaman var ise limonlu suda enginarlarınızı bekleterek tazeliğini koruyabilirsiniz.
Ayrıca enginarı satın alırken balık aldığınızda yaptığınız gibi ayıklatabilirsiniz. Bu hizmeti her satıcı vermese de temizlik hususunda size yardımcı olabilecek satıcılar da vardır.