emzirme sorunları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
emzirme sorunları
İlk haftalarda rahat bir lohusa sutyenini gece gündüz takin. Dar sutyenler kanallari tikayabilir. Memeleri her emzirmeden sonra bolca havalandirin ve masaj yaparken yumuşak davranin. Duru su ile yikayin, sabun ciltte kuruma yapar. Daha sonra iyice kurulayin.
Memeden süt sızması:
İlk haftalarda emzirmelerden sonra biraz süt sızabilir. Sutyeninize yerleştireceğiniztek kullanımlık küçük tamponlar sütü emer.
Islak tamponları sık değiştirmeniz gerekir. Çok fazla sızıntı varsa plastik koruyucu kullanabilirsiniz. Sütün sızması süt yapımınızın iyi olduğunu gösterir ve memelerin aşırı dolmasını engeller.

Kanal tıkanması:
Memenizde sert, ağrılı, kırmızı bir şişlik süt kanallarından birinin tıkanmış olduğunu gösterir. Memeyi sıcak su ile yıkayıp,
hafifçe masaj yapın ve bebeğe bu memeden süt verin. Bir anlık yoğun acı duyabilirsiniz, ama kanal açılacaktır. Tıkalı kanal açılmazsa aynı gün doktora gitmelisiniz. Kanal tıkanmasını önlemek için çok sıkı sutyen kullanmayın ve emzirirken memeye baskı yapmayın.

Meme iltihabı:
Tıkalı bir süt kanalı iltihaplanarak ateş yükselmesine ve halsizliğe neden olabilir. Buna mastit denir. Bu tedavi edilmez ise abseye dönüşüp cerrahi tedavi gerektiren bir hal alabilir. Bu nedenle kanal tıkanıklığınız bir günde geçmezse hemen doktora başvurmalısınız. Eğer iltihap oluşmuşsa doktorunuz antibiotik verecektir. Bebeğinizi her iki memeden emzirmeyi sürdürün.(Doktorunuz sütünüz ile bebeğe geçmeyecek bir ilaç başlamalıdır.)

Memelerde sızı ve çatlaklar:
Memelerde çatlak ve soyulmaların nedeni, sizin yanlış konumda tutmanızdan ötürü bebeğin memeye tam kenetlenememesidir.

Meme derisi kızarır ve sızlar. Memedeki çatlaklar her emzirmede size acı verecektir.
Bunların oluşmasını önlemek için şu önerilere uymaya çalışın:
• Her emzirmeden sonra memenizi kurulayın.
• Sutyenin içine tek kullanımlık meme tamponu koyun.
• Bebeğin emiş konumunu değiştirerek basıncı aerolanın değişik yerlerine dağıtın.
• Sızlayan memeyi hergün elle boşaltın, süt birikmesine izin vermeyin.
• Bebeğin memeyi sütü boşaldıktan sonra uzun süre keyfi emmesine izin vermeyin.
• Memeniz çok acıyorsa bir meme kalkanı kullanabilirsiniz. Bebeği memeye tutmadan önce meme ucuna yrleştireceğiniz bu kalkan, bebeğin cildinize değmeden süt emmesini sağlar. Bunuda her kullanıştan sonra sterilize edin.
• Doktorunuz önereceği kremi kullanabilirsiniz
 
Geri
Üst