Emziren annelere gaz yapan yiyecekler

Uzman SühaN

Administrator
Emziren annelere gaz yapan yiyecekler
Anne sütünün bebeğiniz için ne kadar faydalı olduğunu biliyorsunuzdur. Bu sebeple doktorlar bebeğinizi ne kadar fazla emzirebilirseniz o kadar iyi olduğunu savunurlar.
Ancak burada dikkat etmeniz gereken tükettiğiniz yiyeceklerin anne sütüne geçeceği ve dolayısıyla bebeğinizi de etkileyebileceğidir. Dolayısıyla emzirme döneminde annenin nasıl beslendiği, neleri yiyip neleri yemediği oldukça önemlidir.


Kuru fasulye, bakla ve bezelye gibi baklagiller
Karnabahar, brokoli, pırasa ve lahana gibi sebzeler
Kepekli yiyecekler
Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler
Soğan
Kafein içeren içecekler
Çikolata
Çay
Kızarmış, yağlı ya da çok baharatlı yiyecekler
Süt ürünleri (özellikle anne laktoza karşı duyarlı ise)
Soda
Şarküteri ürünleri
Fındık ve fıstık gibi kuruyemişler
Çiğ sebze ve meyve
Emziren Annelerin Uzak Durması Gereken Ürünler Nelerdir?





İşte emziren annelerin uzak durması gereken yiyecekler:

Katkı maddeleri ürünler
Salam, sucuk ve sosis gibi yiyecekler
İyi pişmemiş et
İyi yıkanmamış salata
Kola gibi gazlı içecekler











Bebeklerde Gaz Problemi Neden Olur?

Bebeklerde genellikle ilk aylarda görülen ve kolik adı verilen problemin esas nedeni çok da iyi bilinmemektedir. Bebeğin beslenirken doğru tutulmaması, besledikten sonra gazının iyi çıkarılmaması, anne babanın acemiliği, bebeğin ses ve görüntü gibi dış etkenlerle baş etmeyi becerememesi gibi teoriler vardır. Ancak bu probleme karşı ailelerin alabileceği bazı önlemler vardır.


Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Anne bebeği emziriyorsa kendisine gaz yapabilecek besinlerden uzak durmalıdır. Hangi besinlerin emziren anneye gaz yapabileceği yukarıda belirtilmiştir.
Anne sigara kullanmamalıdır.

Eğer anne bebeği mama ile besliyorsa inek sütü bazlı mamalar gaz problemine yol açıyor olabilir. Bu durumda da aile bebeğin doktoru ile görüşüp mamada değişikliğe gidebilir.
Eğer anne bebeği biberonla besliyorsa biberonun deliğinin büyüklüğü gözden geçirilebilir. Çünkü çok küçük ya da aksine çok büyük deliği olan biberonlar yüzünden bebek fazla hava yutabilir ve gaz problemi yaşayabilir.


Beslenme esnasında 5 ya da 10 dakikalık aralarla ve beslenme tamamlandıktan sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.


Anne baba bu gibi durumlarda sakin olmalıdır. Bebeği kucağa alıp ninni mırıldanmak, saç kurutma makinesini çalıştırmak ya da araba ile gezdirmek iyi gelebilir.


Eğer bebeğin huzursuzluk ve ağlamasının sebebinin gaz problemi olduğu doktor tarafından netleştirilmişse yukarıdaki yöntemler denenebilir. Yine de geçmiyorsa anne baba bunun geçici bir durum olduğunu ve bebeğinin iyi olduğunu aklından çıkarmamalıdır.


Emziren Anne Nasıl Beslenmelidir?

Düzenli ve öğün atlamadan yemek yemelidir.
Et, süt, peynir, yumurta, sebze ve ekmek grubunu düzenli almalıdır.
Bol sıvı tüketmelidir. Suyun yanı sıra az şekerli limonata, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, az şekerli komposto suyu tüketilebilir.

Enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmelidir.
Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır.


Emziren Anne Nelere Dikkat Etmelidir?


Emziren anne bu dönemde zayıflamaya çalışmamalı ama yağlı, unlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıdır.

İyi boşaltılmayan göğüs şişer ve sertleşir. Bu sebeple bebeği sık sık emzirmeli ya da süt sağılmalıdır.
Kansızlığa yol açabileceği için yemeklerle beraber çay içmemelidir.
Hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih etmelidir.
Sigara içmemelidir.

Vejetaryen anneler doktorunun da önerisi dahilinde B-12 takviyesi almalıdır. Çünkü B-12 vitamini bebeğinizin beyin gelişimi için önemlidir ve genellikle hayvansal gıdalarda yer almaktadır.

Yine doktorunun önerisi dahilinde, D Vitamini eksiği varsa, D Vitamini takviyesi almalıdır.
Alkol tüketiminden kaçınmalıdır.

Uyarı

İnek sütünün ve inek sütü ile yapılan besinlerin gaz yapabildiği belirtilmektedir. Ancak bir yandan da emziren annelerin kalsiyum yönünden zengin olan süt, peynir ve yoğurdu belirli miktarlarda düzenli olarak tüketmesi gerekmektedir. Bu sebeple eğer bebekte gaz problemi varsa ve anne bu ürünleri tükettikten sonra gaz problemi artıyorsa anne doktoruyla görüşmeli ve ne yapması gerektiğini danışmalıdır.

Bebeğiniz sezaryen yoluyla dünyaya geldiyse operasyon sonrası nasıl beslenileceği doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda diyet uzmanı tarafından ayarlanmalıdır. Özellikle ilk günler anestezi sonucu oluşabilecek gaz problemini azaltabilmek için gaz yapabilecek besinler diyetin dışında bırakılacaktır.