Elazığ Yöresel Yemekleri

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan PaSikA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Elazığ Yöresel Yemekleri
en güzel yemek tarifleri elazığ yöresel yemekleri elazığ yemekleri elazig resimli
Elazığ Yöresel yemekleri, Elazığ Geleneksel Lezzetleri,Elazığ Yöresel Yemek Tarifleri, elazığın meşhur yemekleri, elazığ yemek kültürü,

Elazığ ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler...




Elazığ İli Yöresel Yemekleri

HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ):
MALZEMELER:
6 adet yumurta, süt, un, tuz, yağ ve şeker.
YAPILIŞI:
— Süt veya su, un ile karıştırılarak hamur yapılır.
— Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp iyice çırpılır.
— Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir.
— Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır.

HARPUT KÖFTE:
MALZEMELER:
1 kg yağsız kıyma 1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan, et ölçüsünde ince bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuz, baharat, isteğe bağlı maydanoz ve reyhan.
YAPILIŞI:
— Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur.
— Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur. Daha sonra yavaş yavaş bulgur
yoğrularak ete dahil edilir. Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için ara sıra su serpilir.
—Bulgur ve et dağılıncaya kadar yoğrulur
— Fındıktan biraz büyük parçalar bölünür
—Başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tencereye dökülür.
—Ayrıca bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.

İÇLİ KÖFTE:
MALZEMELER:
1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin (125 gr) veya sıvı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta.
YAPILIŞI:
İÇİ:
— Soğan küçük küçük doğranır, kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.
— Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır. Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır. .
DIŞI:
— Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur. Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.
- Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.
- Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır.
- Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir.
- Sıcak olarak servis yapılır.

GÖMME:
MALZEMELER:
1500 gr un (kepekli un), 750 gr kıyma veya kavurma, 200 gr ceviz, 100 gr tereyağı,bir miktar pul biber ve tuz.
YAPILIŞI:
— Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
— Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar kavrulur.
— Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.
—Pembeleşmeyecek şekilde soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.
— Ceviz havanda dövülür.
— Fırın tepsisinin altı yağlanır. Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir
— Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır. Harçın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.
— Böylece bir harçlı, bir ceviz olmak üzere 25–30 adet olacak şekilde hazırlanır.
— En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır, altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır.
— Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.