El ve ayaklarda uyuşma karıncalanma neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
El ve ayaklarda uyuşma karıncalanma neden olur?
Uyuşma ve karıncalanma, vücudunuzun herhangi bir yerinde görülen olağandışı hissidir. İnsanlar genellikle bu duyuları el, ayak, kol ve bacaklarda fark eder.Birçok şey bazı ilaçlar da dahil olmak üzere hissizlik ve karıncalanmaya neden olabilir. Her gün yaptığımız şeyler bazen oturmak ya da uzun süre tek bir konumda durmak, kolun üzerinde uyumak uyuşmaya neden olabilir.Bunların hepsi bir süre kan dolaşımının bir alandan kesildiği örneklerdir.Bu makale ; uyuşma,karıncalanma,kollarda uyuşma nedenleri,ayaklarda uyuşma nedenleri,ayaklarda karıncalanma sebepleri ile ilgili bilgiler vermektedir.






Uyuşukluk ve karıncalanma hissetmenize neden olan çok sayıda durum vardır. Örneğin, bir böcek veya hayvan ısırıkları, deniz ürünlerinde bulunan toksinler, migren baş ağrısı veya radyasyon terapisi size iğnelenme hissi verebilir.. B-12 vitamini, potasyum, kalsiyum veya sodyumun anormal bir seviyesi başka potansiyel bir neden oluşturur. Radyasyon tedavisi de bu garip hissi üretebilir.Ancak birçok durumda, ellerde, ayaklarda veya her ikisinde karıncalanma şiddetli, kademeli veya kronik olabilir. Karıncalanma, travmatik yaralanmalar veya tekrarlayan stres yaralanmaları, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar , toksite maruz kalma ve diyabet gibi sistemik hastalıklar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilecek sinir hasarının bir belirtisi olabilir


Soğuk


Soğuk havalarda, arterlerin ellerde ve parmaklarda daralması, kan dolaşımını ve dolayısıyla uyuşma, karıncalanma, ağrı veya ellerin ve parmakların geçici paralizisini önleyebilir.


Servikal disk sendromu

Servikal disk herniasyonu boynundaki sinirleri sıkıştırarak ağrıya ve diğer semptomlara neden olur..Servikal disk herniasyonu boyun ve üst vücut ağrısının ortak bir nedenidir. Ağrı, omuz bıçakları arasında boynunda donuk veya keskin hissedebilir ve aşağı doğru kollara, ellere ve parmaklara yayabilir


Servikal Spondiloz


Servikal spondiloz servikal omurganın yaşla ilişkili deformasyonudur; Deforme olmuş vertebra veya diskler, boyunda omurilik veya sinir köklerine baskı yapabilir ve servikal disk sendromunda olduğu gibi kronik semptomlara neden olabilir


Brakiyal pleksus yaralanmaları


Çoğu brakiyal pleksus yaralanmaları genellikle doğum sırasında, araba, motosiklet ve spor kazaları meydana gelir( veya mermi veya bıçak yaralanmalarında.)Belirtiler ve prognoz, sinir germe, skar dokusu (nöroma), kısmi veya tam sinir rüptürü veya omuriliğin sinirinin yırtılması gibi sinirlere ve hasarın derecesine bağlıdır.Bir özellikle boyun ve omuz felç kol, şiddetli ağrı ve uyuşma, kol ve zayıf arter darbeleri temel belirtilerdir.


Sistemik hastalıklar


Bunlar arasında böbrek bozuklukları, karaciğer hastalıkları, vasküler hasar ve kan hastalıkları, amiloidoz , bağ dokusu bozuklukları ve kronik enflamasyon , hormonal dengesizlikler ( hipotiroidizm dahil ) ve kanserler ve benign tümörler sinirlere etki eder.


Toksinler


Bunlara kurşun, arsenik, cıva ve talyum gibi ağır metaller ve bazı endüstriyel ve çevresel kimyasallar dahildir. Ayrıca belirli ilaçları , özellikle de akciğer kanseri için kullanılan kemoterapi ilaçlarını, bazı antiviral ve antibiyotik ilaçları da içerirler .


Yaralanma


Genellikle travmaya bağlı sinirler sıkıştırabilir, ezilebilir veya hasar görebilir ve sinir ağrısına neden olabilir.



Uyuşma ve karıncalanma nedenleri


Diyabet periferik nöropatinin en sık görülen nedenlerinden biridir ve vakaların yaklaşık% 30-unu oluşturur.Diyabetli kişilerin yaklaşık üçte ikisinde hafif ila şiddetli sinir hasar şekilleri vardır . Birçok durumda, bu belirtiler diyabetin ilk bulgularıdır . Karpal tünel sendromu, yara dokusu, genişlemiş kan damarları, enfeksiyon veya bir tümörün tümü sinir üzerine baskı uygulayabilir. Aynı şekilde, omurilik ya da beyin iltihabı ya da şişmesi bir ya da daha fazla sinir üzerine baskı uygulayabilir. Bu gibi durumlar el ve ayakalrda uyuşma yada karıncalanmaya sebep olabilir.


Bazı hastalıklar, semptom olarak hissizlik veya karıncalanma oluşturur. Diyabet , Raynaud fenomeni , multipl skleroz, nöbetler , arterlerin sertleşmesi veya yetersiz bir tiroid ( hipotiroidizm , Hashimoto tiroiditi ) gibi..Döküntü, iltihaplanma veya yaralanma yoluyla deride hasar, uyuşma veya karıncalanma için başka bir neden oluşturmaktadır. Bu tip hasarlara neden olabilecek koşullar arasında donma ve zona (su çiçeği virüsünün neden olduğu ağrılı döküntü) sayılabilir .



Vitamin E, B1, B6, B12 ve niasin sağlıklı sinir fonksiyonu için gereklidir. B12 eksikliği, periferik nöropatinin önemli bir nedeni olan pernisiyöz anemiye neden olabilir. Ancak çok fazla B6 da ellerde ve ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir.



Uyuşma ve karıncalaşma Nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Doktorunuzdan eksiksiz bir tıbbi geçmiş talep etmesini bekleyin. Tüm belirtileri, daha önce teşhis edilen koşulların yanı sıra, birbirleriyle ilişkili görünmese bile rapor etmeyi unutmayın. Son zamanlarda yaralanmanız, enfeksiyonunuz veya aşılarınız varsa (özellikle grip aşısı) bilgilendirin. Doktorunuza kullandığınız ilaçlarıda belirtin..Fiziksel bir muayene bulgusuna bağlı olarak, doktorunuz ek testler isteyebilir. Bunlara kan testleri, elektrolit seviyesi testi, tiroid fonksiyon testleri, toksikoloji taraması ve sinir iletim çalışmaları dahildir.Farklı hissizlik ve karıncalanma nedenleri nedeniyle, tedaviniz belirtilerinizin sebebine bağlı olacaktır. Tedavi altta yatan tıbbi durumların çözümüne odaklanacaktır.
 
Sabahları uyandığım zaman genelde ellerimde uyuşma oluyor.Buna bir anlam veremiyordum. Bazen acaba üzerinemi uyudum diye düşünüyordum. Ayaklarımda da karıncalanma çok sık oluyor. Bu genelde oturma şeklimle alakalı biliyorum. Elimdeki uyuşmayla ilgili bu konu sayesinde bilgi edindim en kısa zaman da doktora görünmem şart oldu.
 
Bu sabah kol uyuşması ile uyandım.Niyeyse hava çok serin olduğu zamanlar kolumda uyuşmalar oluyor. Ceryandamı kalıyorum üstünemi uyuyorum bilemedim fakat sanki bu durum bir şeylerin habercisi gibi. Umarım ciddi bir sağlık problemim yoktur .En kısa zaman da doktora görünmeyi düşünüyorum.