El ve ayaklar da karıncalanma neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
El ve ayaklar da karıncalanma neden olur ?
El ve ayaklarda karıncalanma genellikle yanma veya hissizlik gibi diğer belirtilerle ilişkilidir . Bu tip duyumlar genellikle bölgedeki sinirlere (nöropati) verilen hasarı yansıtır; çünkü bunlar vücudun periferik bölgeleridir, periferik nöropati terimi bu semptom tipini belirtmek için kullanılır. Ayaklarda karıncalanma yaygın bir husustur. Bu genellikle endişe nedeni değildir. Çok uzun süredir tek pozisyonda olduğunuzda sinirler üzerindeki baskıdan kaynaklanabilir. Hareket durumunda geçicidir. Ancak hareketlerinize müdahale ederek günlük yaşantınızı bozabilir.










Periferik nöropatinin birtakım nedenleri vardır ve etkilenen insanlar arasında şiddetli olarak değişmektedir. Vitamin eksikliği, diyabet ve böbrek yetmezliğisinir hasarından dolayı eller ve ayaklarda karıncalanma gibi tıbbi nedenler arasındadır. Bazı ilaçları almak, eller ve ayaklarda karıncalanmaya da neden olabilir. Periferik nöropatinin diğer potansiyel nedenleri arasında otoimmün hastalıklar, toksinler, alkolizm ve enfeksiyonlar bulunur. Kişi sıradışı bir pozisyonda oturur veya uyursa, sinirlere baskı uygulayabilir ve ayaklarda veya ellerde karıncalanma hissi yaratabilir.Ayaklarda veya ellerde karıncalanma nedenleri daha ciddidir ve uygun tanı ve tedavi gerektirebilir.




Karıncalanma hislerinin bir çok nedeni, periferik nöropati adı verilen bir duruma bağlıdır . Bu, ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşmaya neden olan bir sinir hasarı türüdür.Çeşitli durumlar periferik nöropatiye yol açar. Kişi Sıkışmış sinir nedeniyle ayaklarında veya ellerinde karıncalanma yaşayabilir. Sıkışmış bir sinirin diğer semptomları arasında ağrı ve sınırlı hareket bulunur. Sıkışmış bir sinir için tedavi şunları içerebilir.Dinlenme,ilaç ve fizik tedavi.

Vücudunuzda geçici karıncalanma hissi genellikle belirli bir sinir üzerindeki baskının veya kısa dolaşım bozukluğu dönemlerinin bir sonucudur. Ayrıca aşağıdakilerde neden olabilir.


Sinir hasarı

Östrojen dengesizliği

Sinire baskı yapan fıtık bir disk

Travma

Romatoid artrit gibi otoimmün bozukluklar

Tekrarlayan hareket travmaları veya yaralanmalar

Nörolojik hastalıklar

Böbrek hastalıkları

Karaciğer hastalıkları

inme

tümörler

Hipotiroidi

Vitamin B1, B6, B12, B3 veya E'deki eksiklikler

Kemoterapi ilaçları gibi ilaçlar

Bazı ağır metaller veya kimyasallar gibi zehirli maddelere maruz kalma




Karıncalanma ve iğnelenme hisler dışında, parestezi de aşağıda belirtilen semptomlara yol açabilir.Toksik bir şey yutmak veya deriden emilen bir toksin, ayaklarda karıncalanma sebebi olabilir.Toksin maruziyetinin tedavisi acil olarak yapılmalıdır. Alkol bir toksindir ve sinir dokusuna zarar verebilir. Çok fazla alkol almak, alkolik nöropati olarak bilinen bir tür periferik nöropatiye yol açabilir.Anksiyete hissi yaşayan insanlar hiperventi olabilir, bu da ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir.Hiperventilasyon, sık görülen bir anksiyete belirtisidir .Gebelikte de karıncalanma sıklıkla görülür.Vitamin E, B-1, B-6, B-12 veya niasin eksikliği , eller veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. Bu vitaminler sinir fonksiyonu için hayati öneme sahiptir.Vitamin B-12 eksikliği periferik nöropatiye yol açabilir. Diğer belirtiler şunlardır: baş dönmesi , nefes darlığı,yorgunluk,baş ağrısı,sindirim problemleri,mide bulantısı,gögüs ağrısıigenişlemiş karaciğer.Vitamin eksiklikleri daha sağlıklı bir diyet veya diyet takviyeleri ile tedavi edilebilir.




Multipl skleroz veya MS, beyin ve omuriliği etkileyen uzun süreli bir durumdur. Ayaklarda uyuşma veya karıncalanma MS'in erken belirtisidir . Bu rahatsızlığı olan kişiler tanıdan önce karıncalanma yaşayabilir.





MS'in diğer belirtileri şunlardır:



görme problemleri

spazmlar

yorgunluk

baş dönmesi

denge problemi

mesane sorunları

cinsel işlev bozukluğu

bilişsel sorunlar





Bazı ilaçlar, eller veya ayaklarda yan etkilerden biri olarak karıncalanmaya neden olabilir.Bazı enfeksiyonlar sinirlerin iltihaplanmasına neden olur. Bu iltihap , eller veya ayaklarda karıncalanmaya yol açabilir.Ayaklarda veya ellerde karıncalanma, böbrek yetmezliğinin bir belirtisi olabilir. Diyabet ve yüksek tansiyon hem böbrek yetmezliği riskini artırır. Otoimmün hastalık, ayaklarda veya ellerde karıncalanmaya neden olabilir. Diyabet, sinir hasarına yol açabilecek yüksek kan şekerine neden olur. Diyabetli kişiler, sonuçta ayaklarda kalıcı karıncalanma yaşayabilirler. Bu duruma diyabetik nöropati denir . Bazı vitaminleri, özellikle B vitaminlerini yeterince almamak , ayakların karıncalanmasına neden olabilir.Düşük vitamin seviyenizin nedenine bağlı olarak, vitamin takviyeleri veya başka bir tedaviye ihtiyacınız olabilir .


Selvi yağı, inflamasyonu tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Bu yağ ile yapılan düzenli masaj, hasarlı sinirlerin onarılmasına yardımcı olur ve bunların işlevlerini yerine getirir Lavanta yağı, el ve ayakların titremesi gibi nörolojik problemler için en iyi esansiyel yağlardan biridir. Sinir ağrısını hafifletebilen ve hasarlı sinirleri tamir edebilen güçlü anti-enflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir.Masaj terapisi, vücudunuzdaki sürekli karıncalanmayı azaltmak için mükemmel bir seçenektir. Sinirleri uyarır ve normal işlevlerini geri yükler. Masaj da kan dolaşımını artırır ve sinir sağlığınız için oldukça faydalıdır.



Elma sirkesi asetik asit içerir ve sinirlerinizi onarmada harikalar yaratabilen güçlü anti-inflamatuar özellikler gösterir . Aynı zamanda enerjinizi artırabilecek ve iyileşmenizi hızlandırabilecek pek çok besin maddesinden oluşan zengin bir kaynaktır.Sıcak kompresler, etkilenen el ve bacaktaki kan dolaşımını arttırmanın harika bir yoludur . Geliştirilmiş sirkülasyon sinirlerin işleyişini artırır ve karıncalanma hissi ile mücadelede yardımcı olur.Ginkgo biloba vücudunuzdaki uyuşukluk ve karıncalanma hislerini tedavi etmek için başka harika bir çare. Anti-inflamatuardır ve ayrıca her ikisi de hasarlı sinirlerin onarımında yardımcı olabilecek kan dolaşımını geliştirdiği bilinmektedir .


Epsom tuzu, vücuttaki inflamasyonu azalttığı bilinen magnezyum içerir. Karıncalanma hissine neden olabilecek hasarlı ve iltihaplı sinirlerin onarılmasına yardımcı olur. Tarçın, vücutta kan dolaşımını geliştirdiği bilinen manganez ve potasyum gibi besinler içerir. Ayrıca anti-enflamatuar özelliklere sahiptir, bu da ellerinizde ve bacaklarınızda uyuşma ve karıncalanma için mükemmel bir çare haline getirir. Yoğurt, elleriniz ve ayaklarınızdaki karıncalanma hissini tedavi etmenin en kolay ve en iyi çözümlerinden biridir. Zengin bir besin kaynağıdır ve manganez içerir . Bunlar vücudunuzdaki kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olabilir, ki bu da sinirlerinizin işlev kaybını önler.



Diyetiniz de iyileşmenize yardımcı olmak için önemli bir rol oynar. Aşağıdakiler el ve ayaklarınızdaki karıncalanma ve uyuşma ile mücadele etmek için kullanabileceğiniz en iyi yiyeceklerden bazılarıdır.Vitaminlerde eksiklik, vücudunuzda hissettiğiniz uyuşukluğun ve karıncalanmanın birçok nedenlerinden biridir. Bu nedenle, vücudunuzun düzgün çalışması için gerekli olan tüm besinler açısından zengin bir diyetin takip edilmesi önemlidir.Çilek, ıspanak, lahana, domates, soğan ve lahana gibi antioksidanlar bakımından zengin taze meyve ve sebzeler, Tam tahıl gevreği, et, kümes hayvanları, balık, süt, yumurta, baklagiller ve fındık gibi B vitamini açısından zengin besinler, Yoğurt, balık ve tofu gibi yağsız protein dokuları ve sinirleri onarmaya yardımcı olabilir.
 
Benim el ve ayaklarımda karıncalanma sıklıkla oluyor. Bazen uykudan uyandıktan sonra , bazen uzun süre oturunca gelişiyor. Bir defasında hiç bir neden yokken 1 hafta süren bir uyuşukluk söz konusu oldu. Meğersem kullandığım ilacın yan etkisiymiş. Dikkate almak gerekir , herhangi bir sağlık probleminin işareti olabilir.