Edirne Yöresel Yemekleri

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan PaSikA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Edirne Yöresel Yemekleri
patlıcanlı yemekler
Edirne Yöresel Yemekleri, Edirne Yöresel Yemek Tarifleri, Edirnenin yemekleri, edirne yemek tarifleri, Edirne İli Yöresel Yemekleri hakkında detaylı bilgiler



mamzana-366.jpg



Edirne iline ait yöresel yemekleri ve tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz melekler...


Edirne'ye özgü yiyeceklerin başında Edirne'nin meşhur tava ciğeri gelmektedir. Edirne’yi ziyaret edenler Edirne'nin tava ciğerini yemeden kentten ayrılmazlar.

Ciğer Tava:
Malzemeler :
Dana ciğeri,
buğday unu,
yağ, tuz,
kurutulmuş kırmızıbiber.
Hazırlanışı :
Sinirleri alınan taze dana karaciğeri keskin bir bıçakla ince ince yaprak şeklinde kıyılıp, yıkanıp tuzlandıktan sonra kıyılan ciğerler una bulanıp bol ve kızgın yağda kızartılır. Tavadan alınan kızarmış ciğerler servise sunulur. Ciğer tavanın yanında mutlaka yazın güneşte kurutulup kırmızı hale gelen biberler kızgın yağda kızartılıp verilir.

Ciğer Sarması:
Malzemeler :
1 takım kuzu ciğeri
2 bardak pirinç
6 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 demet taze nane
1 çorba kaşığı karabiber
1 kaşık salça
3 bardak su
yeterince tuz yağ
Hazırlanışı :
Ciğerler bir tencerede kavrulur. Sonra soğan ve salça ilave edilip birlikte kavrulur. Aynı tencereye 2 bardak pirinç ilave edilip ciğerlerle kavrulur. Daha sonra 3 bardak su, tuz, karabiber ve nane ilave edilerek kısık ateşte 10 dakika pişirilir. Daha sonra kuzu ciğerinin sarmasına bohçalar halinde sarılıp bir tepsiye dizilir. Üzerine bir bardak su ilave edilir, sarmaların üstüne yumurta sarısı sürülüp pişirilir.

Elbasan tava:
Malzemeler :
3 çorba kaşığı margarin
750 gr. kemiksiz kuzu eti
2 orta boy soğan
6 su bardağı su, tuz
6 su bardağı süzme yoğurt
1/2 su bardağı un
3 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Margarin bir tavada eritilir, yağ kızınca etler ilave edilip bir kez alt üst edilip iki tarafı altın sarısı rengini alıncaya kadar 3'er dakika pişirilir. İri doğranmış soğanlar, su tuz ilave edilerek kısık ateşte 1, 1.5 saat pişirilir. Başka bir kapta yoğurt unla karıştırılır içine 2.5 bardak süzülmüş et suyu konarak ağır ateşte 10 dakika pişirilir. Yumurta sarıları çırpılıp karışıma eklenir. Sos sıcak olarak etlerin üzerine dökülür ve önceden ısıtılmış fırında 5-10 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.

Badem Ezmesi
Badem içi çok az haşlandıktan sonra kabukları soyulur, kurutulduktan sonra mikserde toz haline getirilir. Şekerli su kaynatılarak çok koyu bir şerbet hazırlanır, soğutulur, bu şerbet badem tozu ile iyice karıştırılarak kalın bir hamur elde edilir. Bu hamur yoğurulurak özleştirilir, oklava ile biraz kalın açılır ve değişik şekillerde kesilir. Kesilen şekerlemeler bir tabağa dizilerek ikram edilir.

Gaziler Helvası
10 kişilik malzemeler: 300 gr. Bal, yarım kg. su, 200 gr. Tereyağı, 400 gr. Un, 100 gr. antepfıstığı
Yapılışı: Bir tencerede bal ile suyu birlikte kaynatarak sıcak tutun. Diğer tencerede tereyağını eritin ve kızmadan ateşten alın. Bir elinizle unu serpip öbür elinizle unu yağa yedirin. Tencereyi kısık ateşe oturtup, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak helvayı 10 dakika kavurun. Fıstıkları katın.
Sıcak olan şurubu azar azar helvaya ekleyip topak kalmayıncaya kadar yedirin. Yeniden biraz kavurup, aynı işlemi yapın.
Un kokusu tümüyle gidince karıştırıp kapağım kapatın. Ateşten alın ve 30 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenmiş helvayı iyice taneleninceye kadar bir tahta kaşıkla ezmeden karıştırıp, servis yapın.
Not: Bu helvaya antepfıstığı yerine kabuğu soyulmuş badem, findık ya da çam fıstığı konulabilir.

Mamzana
2 adet patlıcan , 2 adet kırmızı etli biber , 2 diş sarımsak , bir kase yoğurt , Yarım demet maydanoz , Kırmızı biber , 3 kaşık zeytinyağı
Patlıcanları ve etli kırmızı biberi ocak üzerinde közleyin.
Közlenmiş patlıcan ve biberin kabuklarını soyarak beraberce ve ince ince kıyın.
Sarımsağı kıyarak yoğurtla karıştırın.
Yoğurtlu karışımı patlıcanlı biberle karıştırın.
Bir tavada kırmızı biberle zeytinyağını beraber ısıtın.
Biberli yağı yoğurtlu patlıcanın üzerine gezdirin.
Salata Sosu
Malzemeler (400 gr. sos için): 1 su bardağı mayonez, 2 kahve fincanı limon suyu , 1 kahve fincanı su , 1/2 çay kaşığı toz şeker , 50 gr. rendelenmiş beyaz peynir
Yapılışı: Malzemenin hepsini iyice karıştırıp bir şişeye doldurun ve gerektiği zaman iyice çalkalayıp kullanın.
Not: Beyaz sirke bulunduğu yerde limon suyu yerine beyaz sirke kullanılabilir.


Satır köftesi
Trakya Bölgesi'nde özellikle Keşan yöresinde çok ünlü olan satır köftesi, diğer bütün bilinen köftelerden farklı. Satır köftesinin eti, satırların arasında inceltiliyor. Kıyma, küçük et parçaları görünümünde oluyor. Satır köftesi, biftek benzeri şekli ve özel kıyması ile Türk damak tadına da uygun

Rumeli Beğendisi
Malzemeler: 1 kilogram patlıcan, yarım kilogram kuşbaşı et, yarım çay bardağı sıvıyağ, 2 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı sirke, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 kaşık salça, 1 yemek kaşığı un, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri.
Yapılışı: Patlıcanlar közlenir kabukları soyulur, ince ince
doğranır ve ezilir. Diğer tarafta bir tencerede sıvı yağa soğanlar eklenerek kavrulur içine kuşbaşı et eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır etin kendi suyunda pişmesi sağlanır. Etler piştikten sonra üzerine sirke, sarımsak, tuz ve şeker ve bir yemek kaşığı salça ilave edilir, kavrulur. Un çok az yağ ile hafif kavrulur, soğutulur ve üzerine süt eklenerek boza kıvamına gelene dek pişirilir. Bu sos patlıcanın üzerine dökülür. Servis tabağında etin yanına eklenip üzerine kaşar peyniri serpilerek servis yapılır.

Hardaliye
Taze sıkılmış üzüm suyu hardal ile karıştırarak fıçılara basılır. Hardal, şıranın şarap ya da sirkeye dönüşmesini engeller. 10-15 gün sonra süzülerek içecek olarak ikram edilir.
 
Geri
Üst