Düşükten Sonra Adet Kanaması

Uzman SühaN

Administrator
Düşükten Sonra Adet Kanaması
düşükten sonra ne zaman adet olurum,düşükten sonra ne zaman adet olunur,düşük sonrası adet kanaması hakkında bilgiler



Düşükten sonra adet, düşüğün nasıl gerçekleştiğine bağlı olarak adet kanamalarında düzensizlik yaşanan süreci içerir. Bebeğin anne karnındayken gebeliğin ilk 20. haftalarında 500 gr.lık ağırlığa erişmeden gebeliğin herhangi bir nedenle bitmesine verilen duruma düşük denir. Bebeğin gelişiminin aile kararı sonucu herhangi bir nedenle sonlandırılmasına yasal tahliye denirken, gebeliğin devamında anne sağlığını tehdit edecek durumların gerçekleşmesiyle doktorlar ve aile onayıyla gebeliğin sonlandırılmasına ise tıbbi tahliye denilmektedir.

Yumurta hücresinin döllenmesinden sonra gebeliğin başladığı ve kadının gebeliğinden haberi olmadığı durumlarda, adet gecikmesinin gebelikte 4. haftaya kadar oluşan gebeliklerin %25'i düşükle sonuçlanmaktadır.

Düşükten Sonra Adet
Düşükten Sonra Adette Gecikme Görülür Mü?

Genel durumlarda düşük sonrası adette gecikme görülmez. Düşükten sonra kadına doktor kontrolünde kürtaj yapılır ve kürtaj işleminden 2 hafta sonra bir kanama görülür. Bu kanama adet kanaması değildir ve kürtajın gerçekleştiği 4-6 hafta içerisinde adet kanamaları düzenli bir şekilde devam eder. Düşük yapan kadında sık aralıklarla ve kişiye göre değişen durumlarda kanamalar şiddetini arttırarak görülebilir. Düşük yapan kadınlar kürtajdan 2 hafta sonrasına kadar ve kanamaları durana kadar cinsel ilişkide bulunmamalıdır. Bu enfeksiyon kapma risklerini arttırarak doğum ateşi gibi havale geçirebilecekleri durumun tesir etmesini sağlar. Rahim içi koruma kullanan kadınlar da kürtajdan sonra doktora başvurarak bunu çıkartmalı ve antibiyotik kullanmalıdırlar. Bu durumda da enfeksiyon riski yüksek olduğundan önlem alınmalıdır.

Düşükten Sonra Adet Düzensizliğinin Süresi Nasıldır?

Hamile olmayan normal bireylerin adet dönemindeki gibi kürtaj süresindeki kanamalar durduğu hâlde, 21 günden kısa 35 günden uzun süren adet süresi anormal sayılmaktadır. Yine kanamaların arttığı, iki adet kanaması arasında lekelenmelerin görüldüğü durumlarda doktora başvurulmalıdır.

Adet düzensizliği, kürtaj esnasında rahimde kaynaklanan diğer hastalıklara bağlı olarak gerçekleşen kanamalarda vuku bulabileceği gibi, kişinin yaşı, kanama miktarı ve doğurganlık süreleri göz önünde bulundurularak tespit edilebilmektedir. Kürtajdan sonra adet kanamalarında normal süreçten fazla kanama gerçekleşiyor ve kanama süresinde aksamalar sık olarak yaşanıyorsa mutlaka kadın hastalıkları uzmanına görünmelisiniz.