Uzman SühaN
Administrator
Düşük nedir ? Hamilelikte düşüğe neden olan yiyecekler nelerdir ?
Kafeinli içecekler içmek fazla egzersiz yapmak ya da kötü bir ruh hali içinde olmak, hamileliğinize gerçekten zarar verebilir mi? Yapılan araştırmalar düşük yapma riski hakkındaki gerçeği ortaya koyuyor . Hamilelik, bir kadının hayatındaki hassas dönemlerden biridir. Bu nedenle hamile kadınların sağlıklı beslenmeleri çok önemlidir. Bazı yiyecekler sadece nadiren tüketilmeli, diğerlerinden ise tamamen kaçınılmalıdır. Makalemizin devamında hamilelikte düşüğe neden olan besinler hakkında bilgiler verilecektir. Düşüğe neden olacak yiyecekler, bitkiler tüm detaylar makalemizin devamında..
Erken düşüklerin nedenleri
Düşük, 20. gebelik haftasından önce bir gebeliğin kendiliğinden sona ermesi anlamına gelir.Yapılan araştırmalara göre düşükler, tüm gebeliklerin yüzde 10 ila 25'inde gerçekleşmektedir.Vücudunuz normal gelişimine yardımcı olmak için hamilelik sırasında gelişen fetusa besin sağlar. İlk trimesterdeki düşüklerin ana nedenlerinden biri, fetüsün anormal gelişimidir. Bu, farklı faktörlerden dolayı oluşabilir.Düşüklerin yarısı kromozom sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca hasarlı bir sperm veya yumurta hücresinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Annenin uzun süreli sağlık koşulları, gebeliğin 20. haftasında düşük yapma nedenlerinden biri olabilir.Bu sağlık koşullarından bazıları şunlardır: kontrolsüz diyabet, tiroid hastalığı , kalp hastalığı , hipertansiyon gibi. Annedeki birçok enfeksiyon düşükle sonuçlanabilir. Bu enfeksiyonlar şunları içerir: klamidya, belsoğukluğu, frengi,sıtma,kızamıkçık, AIDS gibi..
Düşük riski nasıl anlaşılır ?
Gebeliğin ikinci üç aylık döneminde düşük yapma nedenlerinden biri, yetersiz serviks veya servikal yetmezliktir.Polikistik over sendromu (PKOS), overlerde çoklu kistlerin mevcut olduğu ve normal overlere kıyasla daha büyük olmasını sağlayan bir hastalıktır. Bir kadında hormonal değişiklikler nedeniyle oluşur. Yumurta üretimini azalttığı için kadınlarda kısırlığa neden olur.Kadınlarda düşük olasılığını artırabilecek çeşitli faktörler vardır.35 yaş ve üzerindeki kadınlar, genç kadınlara kıyasla daha düşük bir düşük olma riskine sahip olabilir. Hamileliğiniz sırasında sigara içiyorsanız, sigara kullanmayan kadınlara kıyasla düşük yapma riskiniz artabilir.Hamilelik sırasında aşırı miktarda kafein olması (günde 200 mg'dan fazla) düşük yapma riskini de artırabilir.Kirlenmiş gıdaları tüketmekten kaynaklanan gıda zehirlenmesi de düşük yapma riskinizi artırabilir. Fiziksel travma ayrıca düşük yapma riskinizi artırabilir.Hamilelik sırasında bazı ilaçların alınması, düşük yapma olasılığını da artırabilir. Bazı kronik hastalıklar, gebeliğin ikinci üç ayında, düşüğe neden olabilir.
Düşüğe neden olan fiziksel hareketler ; Hamile kadının vücut ısısında yükselmeye sebep olacak ağır egzersizlerden kaçınmak gerekiyor. Gebeliğin ilk haftasında kanama yaşayanlar kesinlikle ağır egzersizlerden kaçınmalıdır. Yapılan spor hareketleri kontrollü olmalıdır. Düşüğe sebep olan ağrı kesiciler var mı ? Evet ibuprofen ve naproksen düşüğe neden olabiliyor bu nedenle hekiminize danışmadan her hangi bir ilaç kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Maydanoz düşüğe neden olurmu ? Gebelikte maydanoz tüketmenin faydaları çoktur ancak normal sınırlar içinde aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekir.. Hamilelikte zararlı meyveler papaya üzüm ve ananas bu üç meyve dikkatli aşırıya kaçmadan tüketilmelidir. Papaya erken doğumu tetikleyebilir, ananas uterus için iyi olmayan kasılmalara sebep olabilir, üzümdeki resveratol içeriği gbe kadınlar için zararlı olabilir.
Peki düşüğü önlemek için ne yemeli , düşüğe iyi gelen yiyecekler nelerdir ? Hamile bir kadının çok sayıda meyve ve sebzeyle dengeli ve besleyici bir diyet yapması çok önemlidir. Ancak, papaya, ananas, yengeç, yumurta, civa bakımından zengin balıklar vb. Gibi belirli yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun nedeni, bu gıda maddelerinin, özellikle gebeliğin ilk üç ayında , düşük yapmayı tetikleyebilmesidir . Ananas serviksi yumuşatan ve zamansız doğum kasılmalarına neden olan bir düşükle sonuçlanan bromelain içerir . Hamileliğin erken aşamalarında ananas dilimleri veya ananas suyu tüketmekten kaçınmak en iyisidir . Yengeçler zengin bir kalsiyum kaynağı olmasına rağmen , aynı zamanda yüksek düzeyde kolesterol içerir. Bu, uterusun büzülmesine neden olabilir ve iç kanamaya ve düşüklere neden olabilir. Bu nedenle hamilelik sırasında yemekten kaçınmak mantıklıdır.Hamileler , hamileliğin erken dönemlerinde susam tohumlarından uzak durmayı düşünmelidir . Susam tohumları, balla birlikte tüketildiğinde erken gebelikte sıkıntıya neden olabilir.Hayvansal karaciğer, A vitamini dolu olduğu için genellikle sağlıklı kabul edilir . Yani, ayda iki kez olması o kadar da zararlı değil. Ancak, hamile kadınlar tarafından büyük miktarlarda tüketilirse , bebeği olumsuz yönde etkileyen kademeli bir retinol birikimi sağlar .Aloe vera, sağlık açısından birçok yararı ile ünlüdür. Hamilelik sırasında tüketilirse düşüğe neden olabilir.Olgunlaşmamış papaya ve yeşil papaya müshil olarak işlev görürken kasılmalara neden olabilir.Pastörize edilmemiş süt ve gorgonzola, mozarella, beyaz peynir ve brie çeşitleri, hamilelik için zararlı olabilecek Listeria monocytogenes gibi hastalık taşıyan bakterilere sahiptir. Bu tür süt ürünlerini tüketmek hamilelikte gereksiz komplikasyonlara neden olabilir . Araştırmaya göre, kafein, ılımlı olarak tüketildiğinde, hamilelik sırasında oldukça güvenlidir. Yine de, hamilelik sırasında artan kafein düzeyleri düşükle sonuçlanabilir.Balık tüketirken hamile kadınların dikkatli olması gerekir .Aşırı cıva alımı, bebeğin gelişen beynini ve sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.
Düşüğe neden olan bitkiler bitkisel ilaçlar
Hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Fesleğen, kekik , sinameki, acı çiğdem , geyik dikeni aloe vera, Adaçayı, akdiken, Cezayir menekşesi, kekik, mazı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu, ravent (ışgın), rezene, sinameki, yarpuz bunları gebelikte tüketmekten kaçının..
Gebelikte zararlı meyveler
Şeftali , hamilelik sırasında çok miktarda tüketilirse, vücutta aşırı ısı üretebilir buda düşğe neden olabilir. Hamileler hamilelik sırasında yabani elma tüketmemelidir. Asitli ve ekşi özellikleri, rahim kasılmasına neden olabilir. Bu erken doğuma veya düşüklere neden olabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi papaya, üzümde ananasta düşüğe neden olabiliyor.Aşırı tüketildiklerinde..
Gebelikte işlenmiş et
Hamile kadınlar özellikle az pişmiş veya çiğ et yemekten kaçınmalıdır çünkü mevcut bakteriler düşük, erken doğum veya ölü doğum gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, eti düzgün bir şekilde pişirmek ve tüketmeden önce iyice suyunu almak çok önemlidir.
Gebelikte yumurta ve kümes hayvanları tüketimi
Hamilelikte yumurta ve kümes hayvanı ürünleri tüketirken dikkatli olunmalıdır . Bunun nedeni, yumurtaların gıda zehirlenmesi, ishal , ateş , karın ağrısı ve hatta düşük gibi problemlere yol açabilen salmonella bakterilerini taşımasıdır . Yumurta tüketilecekse iyi pişirilmelidir.Bu, bakterileri öldürmeye ve tüketmeyi güvenli hale getirmeye yardımcı olur.
Gebelikte yıkanmamış sebze tüketimi
Yeşil yapraklı sebzeler hamile bir kadının sağlığı için faydalıdır. Ancak çiğ veya yıkanmamış sebzeler, toksoplazmoz adı verilen şiddetli bir enfeksiyona neden olabilen yaygın bir parazit olan toksoplazma gondii'ye sahiptir . Hamile bir kadın, enfekte olursa, onu doğmamış çocuğuna aktarabilir. Bu nedenle, sebzeleri temiz tuzlu suya batırmak ve tüketmeden önce akan suyun altında yıkamak zorunludur. Hamile kadınlar sebzeleri iyice durulamalı, soymalı ve pişirmelidir.
Gebelikte deniz ürünleri tüketimi
Kabuklu deniz ürünleri, istiridye, midye suşi ve karides , erken doğum veya düşük ile sonuçlanabilir.Çiğ deniz mahsulleri, genellikle solucanlar ve virüsler gibi parazitler ile kirlenme riski altındadır, bu nedenle hamile kadınları listeriyoz ve gıda zehirlenmesi gibi enfeksiyonlara maruz bırakır . Sadece iyi pişmiş deniz ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilir.
Gebelikte filizlenmiş patates yemek
Patatesler çok uzun süre kullanılmadığında, küçük yeşil filizler gelişir. Bu tür patatesleri yemeklerde kullanmak herkes için, özellikle de bebek taşıyan kadınlar için zararlıdır. Filizlenmiş patatesler cenin gelişimini engelleyebilecek solanin içerir.
Gebelikte abur cubur tüketmek
Abur cubur herhangi bir besin sağlamaz, daha çok kalori, yağ ve şeker içerir. Hamilelik sırasında çok fazla şeker tüketmek, gebelik diyabeti ve kilo alımı ve kalp rahatsızlıkları ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca aşırı kilo düşüğe neden olabilir.
Gebe kadınların, beslenmelerinin bebeğin doğru gelişmesi ve büyümesi için yeterli besin ve enerji sağladığından emin olmaları gerekir. Sağlıklı bir hamilelik için, annenin diyetinin dengeli ve besleyici olması gerekir - bu, proteinler, karbonhidratlar ve katı yağların doğru dengesini ve sebzeler ve meyveler gibi çok çeşitli bitkilerin tüketilmesini içerir.Gün boyunca çeşitli besinleri yemek, sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri almanızı sağlamak için her zaman önemlidir. Meyve ve sebzeler, özellikle C Vitamini ve Folik Asit olmak üzere, hamilelik için birçok önemli besin içerir.Nöral tüp defektlerini önlemek için günde 0.4 mg folik asit önerilir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde iyi bir folik asit kaynağı bulunabilir .Tam tahıllı ve zenginleştirilmiş ürünler, hatta demir, B Vitaminleri, lif ve bazı protein gibi önemli besinler sağlar.
Et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve fasulye hamilelikte ihtiyaç duyulan protein, B vitaminleri ve demiri içerir. Gelişmekte olan bebeğinizin özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde bol miktarda proteine ihtiyacı vardır . Demir, büyümekte olan bebeğinize oksijen taşımaya yardım eder ve ayrıca yorgunluk , halsizlik, sinirlilik ve depresyon gibi semptomları önlemek için kaslarınıza oksijen taşır .Hamileliği desteklemek için günlük en az 1000 mg kalsiyum gerekir. Kalsiyum güçlü dişler ve kemikler oluşturmak, normal kan pıhtılaşması ve kas ve sinir fonksiyonu için çok önemlidir. İyi kalsiyum kaynakları arasında süt, peynir, yoğurt, ve bazı sebzelerde bulunur..
Erken düşüklerin nedenleri
Düşük, 20. gebelik haftasından önce bir gebeliğin kendiliğinden sona ermesi anlamına gelir.Yapılan araştırmalara göre düşükler, tüm gebeliklerin yüzde 10 ila 25'inde gerçekleşmektedir.Vücudunuz normal gelişimine yardımcı olmak için hamilelik sırasında gelişen fetusa besin sağlar. İlk trimesterdeki düşüklerin ana nedenlerinden biri, fetüsün anormal gelişimidir. Bu, farklı faktörlerden dolayı oluşabilir.Düşüklerin yarısı kromozom sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca hasarlı bir sperm veya yumurta hücresinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Annenin uzun süreli sağlık koşulları, gebeliğin 20. haftasında düşük yapma nedenlerinden biri olabilir.Bu sağlık koşullarından bazıları şunlardır: kontrolsüz diyabet, tiroid hastalığı , kalp hastalığı , hipertansiyon gibi. Annedeki birçok enfeksiyon düşükle sonuçlanabilir. Bu enfeksiyonlar şunları içerir: klamidya, belsoğukluğu, frengi,sıtma,kızamıkçık, AIDS gibi..
Düşük riski nasıl anlaşılır ?
Gebeliğin ikinci üç aylık döneminde düşük yapma nedenlerinden biri, yetersiz serviks veya servikal yetmezliktir.Polikistik over sendromu (PKOS), overlerde çoklu kistlerin mevcut olduğu ve normal overlere kıyasla daha büyük olmasını sağlayan bir hastalıktır. Bir kadında hormonal değişiklikler nedeniyle oluşur. Yumurta üretimini azalttığı için kadınlarda kısırlığa neden olur.Kadınlarda düşük olasılığını artırabilecek çeşitli faktörler vardır.35 yaş ve üzerindeki kadınlar, genç kadınlara kıyasla daha düşük bir düşük olma riskine sahip olabilir. Hamileliğiniz sırasında sigara içiyorsanız, sigara kullanmayan kadınlara kıyasla düşük yapma riskiniz artabilir.Hamilelik sırasında aşırı miktarda kafein olması (günde 200 mg'dan fazla) düşük yapma riskini de artırabilir.Kirlenmiş gıdaları tüketmekten kaynaklanan gıda zehirlenmesi de düşük yapma riskinizi artırabilir. Fiziksel travma ayrıca düşük yapma riskinizi artırabilir.Hamilelik sırasında bazı ilaçların alınması, düşük yapma olasılığını da artırabilir. Bazı kronik hastalıklar, gebeliğin ikinci üç ayında, düşüğe neden olabilir.
Düşüğe neden olan fiziksel hareketler ; Hamile kadının vücut ısısında yükselmeye sebep olacak ağır egzersizlerden kaçınmak gerekiyor. Gebeliğin ilk haftasında kanama yaşayanlar kesinlikle ağır egzersizlerden kaçınmalıdır. Yapılan spor hareketleri kontrollü olmalıdır. Düşüğe sebep olan ağrı kesiciler var mı ? Evet ibuprofen ve naproksen düşüğe neden olabiliyor bu nedenle hekiminize danışmadan her hangi bir ilaç kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Maydanoz düşüğe neden olurmu ? Gebelikte maydanoz tüketmenin faydaları çoktur ancak normal sınırlar içinde aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekir.. Hamilelikte zararlı meyveler papaya üzüm ve ananas bu üç meyve dikkatli aşırıya kaçmadan tüketilmelidir. Papaya erken doğumu tetikleyebilir, ananas uterus için iyi olmayan kasılmalara sebep olabilir, üzümdeki resveratol içeriği gbe kadınlar için zararlı olabilir.
Peki düşüğü önlemek için ne yemeli , düşüğe iyi gelen yiyecekler nelerdir ? Hamile bir kadının çok sayıda meyve ve sebzeyle dengeli ve besleyici bir diyet yapması çok önemlidir. Ancak, papaya, ananas, yengeç, yumurta, civa bakımından zengin balıklar vb. Gibi belirli yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun nedeni, bu gıda maddelerinin, özellikle gebeliğin ilk üç ayında , düşük yapmayı tetikleyebilmesidir . Ananas serviksi yumuşatan ve zamansız doğum kasılmalarına neden olan bir düşükle sonuçlanan bromelain içerir . Hamileliğin erken aşamalarında ananas dilimleri veya ananas suyu tüketmekten kaçınmak en iyisidir . Yengeçler zengin bir kalsiyum kaynağı olmasına rağmen , aynı zamanda yüksek düzeyde kolesterol içerir. Bu, uterusun büzülmesine neden olabilir ve iç kanamaya ve düşüklere neden olabilir. Bu nedenle hamilelik sırasında yemekten kaçınmak mantıklıdır.Hamileler , hamileliğin erken dönemlerinde susam tohumlarından uzak durmayı düşünmelidir . Susam tohumları, balla birlikte tüketildiğinde erken gebelikte sıkıntıya neden olabilir.Hayvansal karaciğer, A vitamini dolu olduğu için genellikle sağlıklı kabul edilir . Yani, ayda iki kez olması o kadar da zararlı değil. Ancak, hamile kadınlar tarafından büyük miktarlarda tüketilirse , bebeği olumsuz yönde etkileyen kademeli bir retinol birikimi sağlar .Aloe vera, sağlık açısından birçok yararı ile ünlüdür. Hamilelik sırasında tüketilirse düşüğe neden olabilir.Olgunlaşmamış papaya ve yeşil papaya müshil olarak işlev görürken kasılmalara neden olabilir.Pastörize edilmemiş süt ve gorgonzola, mozarella, beyaz peynir ve brie çeşitleri, hamilelik için zararlı olabilecek Listeria monocytogenes gibi hastalık taşıyan bakterilere sahiptir. Bu tür süt ürünlerini tüketmek hamilelikte gereksiz komplikasyonlara neden olabilir . Araştırmaya göre, kafein, ılımlı olarak tüketildiğinde, hamilelik sırasında oldukça güvenlidir. Yine de, hamilelik sırasında artan kafein düzeyleri düşükle sonuçlanabilir.Balık tüketirken hamile kadınların dikkatli olması gerekir .Aşırı cıva alımı, bebeğin gelişen beynini ve sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.
Düşüğe neden olan bitkiler bitkisel ilaçlar
Hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Fesleğen, kekik , sinameki, acı çiğdem , geyik dikeni aloe vera, Adaçayı, akdiken, Cezayir menekşesi, kekik, mazı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu, ravent (ışgın), rezene, sinameki, yarpuz bunları gebelikte tüketmekten kaçının..
Gebelikte zararlı meyveler
Şeftali , hamilelik sırasında çok miktarda tüketilirse, vücutta aşırı ısı üretebilir buda düşğe neden olabilir. Hamileler hamilelik sırasında yabani elma tüketmemelidir. Asitli ve ekşi özellikleri, rahim kasılmasına neden olabilir. Bu erken doğuma veya düşüklere neden olabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi papaya, üzümde ananasta düşüğe neden olabiliyor.Aşırı tüketildiklerinde..
Gebelikte işlenmiş et
Hamile kadınlar özellikle az pişmiş veya çiğ et yemekten kaçınmalıdır çünkü mevcut bakteriler düşük, erken doğum veya ölü doğum gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, eti düzgün bir şekilde pişirmek ve tüketmeden önce iyice suyunu almak çok önemlidir.
Gebelikte yumurta ve kümes hayvanları tüketimi
Hamilelikte yumurta ve kümes hayvanı ürünleri tüketirken dikkatli olunmalıdır . Bunun nedeni, yumurtaların gıda zehirlenmesi, ishal , ateş , karın ağrısı ve hatta düşük gibi problemlere yol açabilen salmonella bakterilerini taşımasıdır . Yumurta tüketilecekse iyi pişirilmelidir.Bu, bakterileri öldürmeye ve tüketmeyi güvenli hale getirmeye yardımcı olur.
Gebelikte yıkanmamış sebze tüketimi
Yeşil yapraklı sebzeler hamile bir kadının sağlığı için faydalıdır. Ancak çiğ veya yıkanmamış sebzeler, toksoplazmoz adı verilen şiddetli bir enfeksiyona neden olabilen yaygın bir parazit olan toksoplazma gondii'ye sahiptir . Hamile bir kadın, enfekte olursa, onu doğmamış çocuğuna aktarabilir. Bu nedenle, sebzeleri temiz tuzlu suya batırmak ve tüketmeden önce akan suyun altında yıkamak zorunludur. Hamile kadınlar sebzeleri iyice durulamalı, soymalı ve pişirmelidir.
Gebelikte deniz ürünleri tüketimi
Kabuklu deniz ürünleri, istiridye, midye suşi ve karides , erken doğum veya düşük ile sonuçlanabilir.Çiğ deniz mahsulleri, genellikle solucanlar ve virüsler gibi parazitler ile kirlenme riski altındadır, bu nedenle hamile kadınları listeriyoz ve gıda zehirlenmesi gibi enfeksiyonlara maruz bırakır . Sadece iyi pişmiş deniz ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilir.
Gebelikte filizlenmiş patates yemek
Patatesler çok uzun süre kullanılmadığında, küçük yeşil filizler gelişir. Bu tür patatesleri yemeklerde kullanmak herkes için, özellikle de bebek taşıyan kadınlar için zararlıdır. Filizlenmiş patatesler cenin gelişimini engelleyebilecek solanin içerir.
Gebelikte abur cubur tüketmek
Abur cubur herhangi bir besin sağlamaz, daha çok kalori, yağ ve şeker içerir. Hamilelik sırasında çok fazla şeker tüketmek, gebelik diyabeti ve kilo alımı ve kalp rahatsızlıkları ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca aşırı kilo düşüğe neden olabilir.
Gebe kadınların, beslenmelerinin bebeğin doğru gelişmesi ve büyümesi için yeterli besin ve enerji sağladığından emin olmaları gerekir. Sağlıklı bir hamilelik için, annenin diyetinin dengeli ve besleyici olması gerekir - bu, proteinler, karbonhidratlar ve katı yağların doğru dengesini ve sebzeler ve meyveler gibi çok çeşitli bitkilerin tüketilmesini içerir.Gün boyunca çeşitli besinleri yemek, sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri almanızı sağlamak için her zaman önemlidir. Meyve ve sebzeler, özellikle C Vitamini ve Folik Asit olmak üzere, hamilelik için birçok önemli besin içerir.Nöral tüp defektlerini önlemek için günde 0.4 mg folik asit önerilir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde iyi bir folik asit kaynağı bulunabilir .Tam tahıllı ve zenginleştirilmiş ürünler, hatta demir, B Vitaminleri, lif ve bazı protein gibi önemli besinler sağlar.
Et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve fasulye hamilelikte ihtiyaç duyulan protein, B vitaminleri ve demiri içerir. Gelişmekte olan bebeğinizin özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde bol miktarda proteine ihtiyacı vardır . Demir, büyümekte olan bebeğinize oksijen taşımaya yardım eder ve ayrıca yorgunluk , halsizlik, sinirlilik ve depresyon gibi semptomları önlemek için kaslarınıza oksijen taşır .Hamileliği desteklemek için günlük en az 1000 mg kalsiyum gerekir. Kalsiyum güçlü dişler ve kemikler oluşturmak, normal kan pıhtılaşması ve kas ve sinir fonksiyonu için çok önemlidir. İyi kalsiyum kaynakları arasında süt, peynir, yoğurt, ve bazı sebzelerde bulunur..