Dünyanın En Mükemmel 5 Adası

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan PaSikA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Dünyanın En Mükemmel 5 Adası
egzotik isimler ada isimleri dünyadaki ada isimleri dünyadaki adaların tayland adalarının
Dünyanın en güzel 5 adası...Adlarını duyduk ama bu adalar hakkındaçoğumuzun hiç bir fikri yok...Gidip göremesekte en azından resimlerini görelim adalar hakkında bilgimiz olsun değilmi melekler :tik:

galapagos4-2257.jpg


Galapagos Adaları

Colon Takım Adaları olarak da bilinen Galapagos Adalar’ı Büyük Okyanusun batısında Ekvador’a bağlı takımadalardan oluşur. Güney Amerika kıtasına yaklaşık olarak 1000 km uzaklıkta olup toplam olarak 50000 kilometrekare yüzölçümüne sahip. Ayrıca 14 büyük ada 8 küçük ada ve 40 tane adacıktan oluşan Galapagos Adaları’nda yaklaşık olarak 25000 kişi yaşıyor. Üst üste binmiş lav akıntılarından oluşmuş Galapagos Adaları’nda hala etkinliğini sürdüren yanardağlarda bulunuyor.

Galapagos Adaları 1535 ylında Peru’ya gitmekte olan Panama piskoposu Tomas de Berlangan tarafından keşfediliyor ancak İspanyol egemenliği öncesinde Güney Amerika Yerlilerinin buraya uğradığı düşünülüyor. Uzun yıllar korsanlar tarafından sığınak olarak kullanılan adalar ancak 1832 yılında Ekvador tarafından topraklarına katılınca yerleşime açılabiliyor. Charles Darwin’in ise 1835 yılında bölgeyi ziyaret etmesiyle adalar dünya çapında bir üne sahip oluyor ve Darwin adalara gelerek Evrim Kuramı çalışmalarının bazı gözlemlerini bu adada gerçekleştiriyor.



galapagos-5681.jpg



Cocos Adası

1609 yılında Kaptan William Keeling tarafından keşfedilen ve bu yüzden ismi "Keeling Adaları" olarak da bilinen Cocos Adaları Güneydoğu Asya’da Hint Okyanusu’nda bulunuyor. Nüfusu 1997’de 617 olan ada 1984 yılındaki halk oylamasıyla Avustralya’ya bağlanmayı tercih etmiştir. Pullarıyla meşhur Cocos bir grup mercan adalarını da içinde bulunduruyor.

Hindistan Cevizi çiftliklerinde çalıştırılmak için köleler getirilen adaya Charles Darwin de geliyor ve Darwin adada teorisini desteklemek için mercan adalarının nasıl oluştuğunu araştırıyor.


Phi Phi Adaları

Phuket adası ve Andaman Denizi arasında bulunan Phi Phi Adaları Tayland’a bağlı durumda. Phi Phi Don ve Phi Phi Leh adında iki tane ana ada bulunuyor. Adalardan en büyüğü olan Phi Phi Don aynı zamanda yerleşim yeri olarak kullanılan tek ada olma özelliği de var. Phi Phi Leh adasında kalacak yer olmamasına rağmen Phi Phi Don adasından kaldırılan tekneler sayesinde birçok insan tarafında ziyaret ediliyor.

Tropikal iklime sahip olan Phi Phi Adaları yılı Ocak ayından Nisan Ayına kadar sıcak Mayıs’tan Aralık’a kadar ise yağmurlu geçiriyor. Yağmurlar genellikle kısa zaman dilimlerinde çok şiddetli olarak yağıyor. Adada gerçek anlamda yol bulunmuyor sadece patikalar var. Ulaşım aracı olarak ise adada bisikletler rağbet görüyor. Adaya ulaşımda ise çeşitli teknelerle sağlanıyor.

1940’lı yılların sonlarına kadar adada müslüman balıkçılar yaşıyordu fakat şuan ada hindistan cevizi çiftliklerine dönmüş durumda. Phi Phi Adası’nın yüzde 80’i müslüman ama adaya gelen işçileri sayarsak gerçek nüfus bu günlerde daha çok Buddist olarak görülüyor.

Ada sahilleri ve temiz suyuyla dikkat çekiyor ve doğal güzelliğini koruması için milli park statüsünde. Adayı 1990lı yılların başında maceracı birçok turist ziyaret etti. Turizm açısından Tayland’ın diğer adaları Phuket ya da Ko Samui kadar gelişmiş durumda değil. 2004 yılındaki tsunami felaketinden sonra ada büyük zarar gördü. Birçok yapı yıkıldı ölenler ve bulunamayan insanlar oldu. Tsunami sırasında adada yaklaşık olarak turistlerle birlikte 10.000 kişi bulunuyordu.




ometepe-2435.jpg


Ometepe

Ometepe adası iki yanardağın patlaması sonucunda Nikaragua’da oluşmuştur. Adanın geçmişi milattan önceye dayanıyor. Adanın çok önemli bir yerleşim yeri olduğunu ise Niguiranolar keşfetmişler. Onların seramikleri ve anıları ise hala mükemmel bir şekilde insanları etkiliyor. Sonraları ise ada İspanyolların Fransızların İngilizlerin ve Holandalıların sömürgesi altında kaldı.

En önemli şehri Moyogalpa olan Ometepe hala çoğu geleneğini yaşamda tutuyor ve Nikaragua’daki herhangi bir yerden daha fazla dini ve kültürel festivaller düzenliyorlar.

Ometepe’de turizm arkeolojik geçmişi ve doğal barınakları egzotik bitkileri hayvanları sayesinde hala gelişiyor. 2005 yılında ise yanardağlar yüzünden deprem oldu. 1999 yılından beri ilk defa kendini gösteren yanardağ yüzünden adanın terk edilmesi tavsiye edildi.

Ometepe’de arkelojik çalışmaların sürmesiyle birlikte seramiklerde önemli bir yere sahip oluyor. Adanın kuzeydoğusunda The Cruz bölgesinde yapılan kazılarda 30000 tane çömlek kırığı bulundu. Bu yüzden kazıyı yapanlar buranın çok önemli bir yer olduğunu söylüyor. Adada doğadaki vahşi hayatta dikkat çekiyor. Çeşitli maymun türleri köpek balıkları ve diğer su hayvanları bulunuyor. Ayrıuca bu hayvanların koruma altına alınmasına çalışılıyor.




maldivler-3183.jpg


Maldivler

Maldivler Hint Okyanusu’nda 1200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan’nın güneyinde ve Sri Lanka’nın yaklaşık olarak 750 km güneybatısında yer alan Maldivler küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüzyıl içerisinde sular altında kalacağı öngürüsünden dolayı Maldiv halkına 15 Kasım 2005 tarihinden itibaren Avustralya’ya sığınma hakkı verilmiştir.

Maldiveler’deki 1200 adadan sadece 200’ünde insan yaşıyor. Bu 200 adadın sadece 90’nında Maldivliler yaşıyor diğerleri ise otel ada olarak kullanılıyor. Geriye kalan 1000 ada ise boş olarak duruyor.

Maldivler’in ekonomisi turizm ve balıkçılığa dayanıyor. Gemicilik bankacılık ve taşımacılık ise gelişen sektöleridir. Dünyanın tüm kara parçalarına uzak bu adalar ülkesine hemen herşey ithalat yoluyla geliyor. Bu yüzden halkı büyük sıkıntılar çekiyor. Turizmin ülke eknomisinde yerinin çok önemli ve ekonminin yüzde 20’sini oluşturuyor.

1965 yılına kadar çeşitli ülkelerin sömürgesi olarak yaşımına deven eden Maldivler daha sonradan bağımsızlığına kavuşarak kısa bir süre monarşi ve ardında da cumhuriyet geçmiştir. Halen şeriatla yönetilmeye devam edilen Maldivler’de Müslüman olmayanların oy kullanamadığı gibi ülkeye otel adaların dışında alkol ve domuz sokmak yasak

 
Geri
Üst