dünya topografik haritası nasa bilinen en büyük topografik harita resimleri görüntüleri ile ilgili bilgiler burada melekler. Yavuz Sultan Selim Han zamanında yaşamış olan dünyaca ünlü denizcimiz
Piri Reis'in
ilk haritayı çizmesinden bu yana tam 498 yıl geçti melekler
🙂 Piri Reis'in bilgilerinin üstüne bilgiler katıldı. Keşiflerin de tamamlanmasıyla birlikte
dünya haritası dünya dümdüz bir alandır diyenlere inat tam anlamıyla ortaya çıktı. O günden beri gelişen teknoloji ve haritacılık bilgisi ışığında, araştırmacılar uydudan dünyamızın resimlerini çekip çeşitli bilimsel çalışmalarında kullanıyorlar. Şimdi size göstereceğimiz
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA)' nın hazırladığı ,
dünyanın en kapsamlı sayısal (dijital) topografik haritasının en büyük özelliği 3D , yani
3 boyutlu olması.
NASA, 3D harita görüntülerini kızılötesi bir aygıtla çekti. NASA’ya ait Terra uzay aracına yerleştirilen bu kamerayla dünyadaki dağlar, göller, ırmaklar gibi akla gelebilecek her türlü topografik detay 3 boyutlu olarak haritaya döküldü.
Kimileri NASA’nın son yıllarda giderek geliştirdiği 3D haritanın Google Earth’ü geride bırakabileceğini düşünüyor. NASA, haritayı ilk kez 2009’da duyurmuştu. Ancak son yıllarda haritaya 260 bin görüntü daha eklendi. Böylece Dünya yüzeyinin yüzde 99’unun haritaya döküldüğü belirtiliyor.
[video=youtube;Be805CY9vYo]
Haritanın hazırlanması için Terra uzay aracı üzerine yerleştirilen aygıtta Japon imzası var. ASTER kısa adıyla anılan bu aygıt, yüzeydeki ısı, yansıma ve rakım bilgilerini kullanarak resim çekiyor.
NASA, 3 boyutlu ve kapsamlı bu harita sayesinde, mühendislerin ön araştırmalarında yolların ve köprülerin nereye ve nasıl yapılacağı konusunda daha iyi bir fikre sahip olabileceğine inanıyor. Uzmanlar haritada şimdilik bazı sıkıntılar olduğunu ancak bunların da zamanla giderileceğini söylüyor.