Düğün Öncesi Yapılan Hazırlıklar

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Düğün Öncesi Yapılan Hazırlıklar
nişan töreni konuşması nişan töreni konuşma örneği merasimi konuşması merasimi konuşma metni metni
Hayatınızın en önemli kararının ilk adımını atıyorsunuz. Bir anda kendinizi tatlı ve heyecanlı bir koşuşturmanın içinde bulacaksınız. Bu koşuşturma içinde eğer iyi bir plan yapabilirseniz, bu zorlukları rahatlıkla atlatabilirsiniz.

Her şey, öncelikle ‘kız istemek’ ile başlar... Genel olarak kız isteme merasimi kız tarafının evinde yapılır. Ailenin erkek tarafından büyüğü veya ailenin değer verdiği kişi, kızı ailesinden ”Allah’ın emri, Peygamberin kavliyle ister.” Hemen ardından söz kahveleri ikram edilir. Genç çifte yüzükler takılırken, geleneksel bir konuşma yapılıp kurdele kesilir. Hatta bekarlara kurdeleden birer parça kesilerek verilir. Kurdele ne kadar kısa ise evlenme o kadar yakın zamanda gerçekleşir diye de bir rivayet vardır.

Bu tip merasimlerde bir takım tecrübesizliklerden kaynaklanan yanlış anlamalar ve alınganlıklar olabilir. Mümkün mertebe olayları alttan alarak, sakince çözümlenmesini sağlamalısınız. Unutmayın ki düşüncesizce yapılan davranışlar ömür boyu süren kırgınlıklar ve küskünlükler yaratır.

Söz gecesi kıyafetinde aşırıya kaçmayın. Gelin adaylarının sade bir etek-gömlek veya elbise, sade makyajla tamamlanmış bir saç modeli; damat adaylarının ise şık bir takım elbise, uyumlu bir kravat seçmesi uyfun düşer... Unutmayın hiç bir anne-baba böyle bir gecede moda dergisinden fırlamış gibi görünen bir gelin ve damat adayı ile karşılaşmak istemez.

İlk puan her zaman kahveden gelir!

Kızlar! Bir hafta öncesinden köpüklü kahve provasına başlamanızı öneriyoruz. Cezveye kişi sayısı kadar kahve fincanı su doldurun. İçine yaptığınız kişi adedinden 1-2 çay kaşığı fazladan kahve ekleyin. Eğer az şekerli isteniyorsa kişi başına çeyrek çay kaşığı, orta şekerli isteniyorsa kişi başına yarım çay kaşığı, şekerli isteniyorsa kişi başına bir çay kaşığı şeker koyun. Cezveyi normal ateşe koyarak köpürene kadar aralıklarla karıştırın. Kaynama sırasında asla karıştırmayın. Köpürdükten sonra fincanlara yarısını koyun ve kısık ateşte tekrar köpürtün. Bu arada o gece için taze kahve almayı da unutmayın.

Kız evine giderken erkek tarafının kesinlikle unutmaması gerekenlerden birisi de söz çiçeğidir. Çiçeksiz kız istenmez. Genel olarak kırmızı gül buketi yaptırılır. Gül adedinin tek sayı olmasına da dikkat edin. Ama tabii ki müstakbel eşinizin hoşuna giden başka bir çiçeği de tercih edebilirsiniz. Size bir ipucu; bayanlar genelde orkide, zambak ve lilyuma bayılırlar. Bu arada her çiçek bambaşka duygular ifade eder. Mesela yanlışlıkla Açelya alayım demeyin. İşte bazı çiçeklerin ne anlattıkları:

Açelya: Gerçek şu ki her şey bitti! Seni artık sevmiyorum.

Çan çiçeği: Aşkımıza sadakatle bağlıyım!

Çingülü: Zarif ve çok güzelsin!

Gardenya: Beni unutma; gerçek aşkımsın!

Gül: Sevgi...

Pembe gül: Arkadaşımsın

Kırmızı ve beyaz gül: Birliktelik isteği

Kırmızı gül goncası: Genç ve güzelsin

Hanımeli: Sana olan bağlılığım sonsuza dek sürecek

Karanfil: Kişinin kendisine olan öz saygısını ve güzelliği ifade eder

Koyu kırmızı karanfil: Kalbimi kırdın

Pembe karanfil: Seni unutmayacağım

Lale: Aşkı ifade eder

Kırmızı lale: Aşkımı itiraf etmek istiyorum

Mor leylak: Sana ilk görüşte aşık oldum

Mor Menekşe: Düşüncelerimi zaptettin

Orkide: Aşkım, sen çok güzelsin

Papatya: Temiz bir kalbin simgesi.


Çikolatayı da unutmayın!

Çiçekten sonra söz merasiminin bir diğer unsuru da çikolatadır... Söz çikolatası genel olarak şık bir gümüş tepsi, gondol, kristal veya porselen derin bir tabağa yerleştirilir. Çikolatanın taze olmasına ve şık bir şekilde paketlenmesine özen gösterin. Böyle detaylar önemsenir!

Çikolata, eve girerken gelinin annesine, çiçek ise müstakbel eşe verilir.
 
Söz töreni

Eş ruhunuzu buldunuz ve evlilik kararı aldınız peki bundan sonra ne yapılmalı…İlk olarak evlilik kararınızı ailelerinize açmalı ve önce evleneceğiniz kişiyi ailenizle daha sonra da aileleri birbirleriyle tanıştırmalısınız.

Geleneklerimize göre ilk adım erkek ailesi tarafından atılır ve kız isteme merasimi yine kız evinde gerçekleşir. Erkek tarafından bir aile büyüğü ‘Allahın emri Peygamberin kavliyle’ yine kız tarafından bir aile büyüğünden kızı ister. Hemen ardından gelin adayı genç kız kahveleri ikram eder.
Erkek tarafı kız istemeye giderken; gümüş, kristal, porselen şık bir tepsi ya da tabak içerisinde taze ve güzel paketlenmiş söz çikolatasını götürür.
Söz çiçeği, erkek tarafından unutulmaması gereken önemli bir ayrıntıdır. Söz çiçeği olarak genellikle kırmızı gül tercih edilmekle birlikte orkide, zambak ve lilium da tercih edebilirsiniz. Evlendikten sonra da evinizin bir köşesinde dekor olarak kullanmak isterseniz şık bir sandık veya sepet içerisine dizayn edilmiş kuru çiçekleri de seçebilirsiniz. Çikolatayı eve girerken gelinin annesine, çiçeği ise müstakbel eşinize verebilirsiniz.
Sembolik bir anlam taşıdığı için genellikle ince seçilen söz yüzüklerini bir aile büyüğü takar. Söz yüzükleri takılırken geleneksel bir konuşma yapılarak kurdele kesilir ve evliliğe doğru ilk resmi adım atılmış olur. Bekar olanlara kurdeleden kesilerek bir parça verilir ve kurdele ne kadar kısaysa evlenme zamanının o kadar yakın olduğuna inanılır.
Söz töreninde kıyafetiniz çok abartılı olmamalı sade ve şık olmalıdır. Gelin adayları sade bir etek-gömlek veya elbise, sade makyajla tamamlanmış bir saç modeli; damat adayları ise şık bir takım elbise, uyumlu bir kravat seçmeli, saç ve sakal tıraşını yaptırmış olmalıdır.

Söz keseleri .erkek tarafından gelen misafirlere verilir.

soz-keseleri-7148.jpg


Birkaç söz yüzüğü örneği 🙂

soz-yuzugu-9043.jpg


soz-yuzugu1-7621.jpg


soz-yuzugu2-2192.jpg


soz-yuzugu3-5487.jpg


soz-yuzugu4-4289.jpg
 
Nişan Töreni

Nişan töreni genellikle kız evinde olmakla birlikte tercihe göre bir mekanda da yapılabilir. Nişanda çiftlere yine söz töreninde olduğu gibi bir aile büyüğü tarafından nişan yüzükleri takılır. Nişan töreninde takı takılması da adettendir. Geline takılacak takıların seçimi oldukça çeşitli olmasına karşın damat adaylarına genellikle saat takılır.

Bazı yörelerde nişanlanacak çiftlerin nişan bohçası hazırlaması adettendir. Nişandan önce kız ve erkek tarafı birbirlerine bohça gönderir.Kız tarafının bohçasında; gecelik takımı, iç çamaşırları, sabahlık, parfüm, makyaj seti, çanta, ayakkabı, etek ve ceketten oluşan bir takım veya elbise ile terlik yer alırken ekek tarafının bohçasında; pijama, robdöşambr, iç çamaşır takımı, tıraş seti, terlik, gömlek, kravat, kemer, çorap ile parfüm yer alır.

Nişan Hazırlıkları

· Nişana kimleri çağıracağınıza karar verin.
· Aile içi bir tören mi yoksa kalabalık bir tören mi istediğinize karar verin.
· Nişan evde olacaksa neler ikram edeceğinize, dışarıda olacaksa masa düzeni, menu ve müzik düzenine dikkat edin.
· Kıyafetinizi, ayakkabılarınızı ve aksesuarlarınızı 15 gün önceden hazırlayın.
· Manikür, pedikür ve cilt bakımınızı 1 gün önceden yaptırın.
· Nişan günü için kuaförünüzden randevu alın.

Nişan Bohçasi Ve Bilmeniz Gerekenler



Nişanlanacak olan çiftlerin karşılıklı olarak nişan bohçası hazırlamaları çoğu yörelerimizde adettendir. Nişandan önce kız ve erkek tarafı diğer tarafa süslenmiş birer bohça gönderir.

Nişan bohçalarının içinde bulunması gerekenler ve veriliş şekli yöreden yöreye farklılık gösterebilir.

Erkek tarafının hazırladığı bohçada neler bulunur:

gecelik takımı, iç çamaşırları, sabahlık, parfüm, makyaj seti, çanta, ayakkabı, etek ve ceketten oluşan bir takım veya elbise ile terlik...

Kız tarafının hazırladığı bohçada neler bulunur:

pijama, iç çamaşır takımı, tıraş seti, terlik, gömlek, kravat, kemer, çorap ile parfüm...

Tüm bunlara ilaveten kayınvalide ve kayınpederlere de hediyeler gönderilir.

Nişan Bohçası Örnekleri

nisan-bohcasi-6199.jpg


nisan-bohcasi1-9113.jpg


nisan-bohcasi2-1422.jpg


nisan-bohcasi4-3787.jpg


nisan-bohcasi-8234.jpg


Nişan Yastığı Örnekleri 🙂

Yüzük merasimi için nişan yastıkları veya yüzük tepsileri kullanılır. Küçük beyaz bir yastığınız varsa onu kurdelelerle ve yapma güllerle bağlayabilir, yüzükleri de yanına iliştirebilirsiniz. Veya beyaz dantel bir örtü ve kurutulmuş (damat adayının hatıralarından) veya yapma güller ile şık bir tepsi hazırlayabilirsiniz. Güzel bir tepsiniz yoksa bile tepsinin üstüne uzun bir saten örter, üstüne yüzükleri ve aksesuarları yerleştirip zarif bir sunum hazırlayabilirsiniz...


nisanyastikb1-8847.jpg



nisanyastikb2-4560.jpg



nisanyastikb3-5939.jpg



nisanyastikb4-1146.jpg



nisanyastikb6-8400.jpg

 
Kına Gecesi

Geleneksel kına gecesi düğünden bir gün önce (ama biz düğünden iki gün önce yapmanızı öneriyoruz!) kız evinde yapılır. Genellikle çok yakın akrabalar ve arkadaşlar kına gecesine katılır. Kınanın yakılacağı gün kız evine bayrak asılır. Bayrağın asılması düğünün başladığı anlamına gelir.

Kına gecesi misafirlere kuruyemiş ve içecek ikram edilir. Kına yakılana kadar oyunlar oynanır, halaylar çekilir. Gelin önce şık bir tuvalet giyer ancak kınanın yakılmasından önce üzerini değiştirerek bindallı da denilen kadifeden yere kadar uzanan kaftan türünde bir giysi giyer. Gelinin başına kırmızı bir örtü örtülür.
Kına yakılmadan önce gelin ve damadın oturması için salonun ortasına birer sandalye konur. Erkek tarafının getirdiği kına karılır ve mumlarla süslü bir tepsi hazırlanır. Genç kızların ellerine birer mum verilir. Önce elinde kına tepsisiyle genç bir hanım arkasından gelin onun arkasından da ellerinde mumlar olan genç kızlar türkü söyleyerek boş sandalyelerin etrafında dönerler. Daha sonra gelin ve damat sandalyeye oturur. Bu sırada içli türküler söylenmeye devam edilir. Amaç gelini ağlatmaktır. Gelinin eline kına yakılırken gelin elini açmıyor denir ve bunun üzerine erkek tarafı gelinin avucuna küçük bir altın koyar kınalar yakılır, ellerine tülbent bağlanıp eldivenler geçirilir. Erkeğe de aynı şekilde kına yakılıp eldiven geçirilir. Daha sonra gelinin başındaki kırmızı örtü açılır ve kına misafirlere dağıtılır.
Unutmayın gelinin evlenmemiş bekar bir arkadaşı kimseye çaktırmadan kırmızı kına örtüsünü gelinin başından çalarsa onun da kısa sürede evleneceğine inanılır.
Kına yakıldıktan sonra türküler söylenmeye oyunlar oynanmaya devam edilir ve böylece gece sona erer.

Kınalarınızı koyabileceğiniz kına keseleri 🙂

kina-keseleri-3670.jpg


kina-keseleri1-6129.jpg


kina-keseleri2-2390.jpg


kina-keseleri3-8445.jpg


kina-keseleri4-6583.jpg


kina-keseleri5-9246.jpg


Kına Gecenizde Giyebileceğiniz Bindallı Modelleri 🙂

bindalli6-6584.jpg


bindalli7-3658.jpg


bindalli8-9670.jpg


bindalli-1-2141.jpg


bindalli-3-2475.jpg


bindalli-4-5136.jpg
 
Nikah Başvurusu

Evlilik Başvurusu İçin Gerekenler

*
Evlenecek kişilerce imzalanmış 4 nüsha “Evlenme Beyannamesi”. Beyannamelerden sadece 1 nüshasına fotoğraf yapıştırılacaktır, diğer 3 adet Beyanname fotoğrafsız olacaktır.
*
Fotoğraflı ikamet ve nüfus cüzdanı suretleri ile beyannameler bağlı bulundukları mahalle muhtarlıklarınca doldurulup tasdik edilecektir.
*
Çiftlerden her biri için 7 adet vesikalık fotoğraf.
*
Çiftler başvurularında resmi nüfus cüzdanlarını ve fotokopilerini -resimsiz nüfus cüzdanı kabul edilmemektedir-. Yabancılar için pasaport, kendi Konsolosluklarının ya da bulunduğu ülkenin vatandaşı ise yerel makamlarının düzenleyecekleri onaylı doğum belgesi (birth certificate/geburtsurkunde).
*
Çiftler kayıtlı oldukları Nüfus Müdürlüklerinden en son medeni hallerini belirten nüfus kayıt örneği alacaklardır.
*
Yabancı uyruklu olan erkek veya kadın, bağlı bulunduğu konsolosluktan, bekar olduğuna dair Türkçe bekarlık belgesi alacaktır. Bu belgeyi Türk Dışişleri Bakanlığı’na tasdik ettirecektir. Daha sonra bu belgenin 3 adet fotokopisi arkalı önlü çekilecektir.
Bayanın evleneceği erkek yabancı uyruklu ise bayan erkeğin vatandaşlığına geçip geçmeyeceğine dair 5 nüsha dilekçe yazacaktır.
*
Çiftlerden birinin talebi halinde sağlık raporu- HBSAG (bulaşıcı sarılık) ANTİ HİV (aids) kan grubu testlerinin yaptırılması tavsiye edilir.
*
Uluslararası Evlenme Cüzdanı, Evlendirme Müdürlüğünden belirli bir bedel karşılığında temin edilecektir. Bu işlem içinde ayrıca 3 adet fotoğraf Müdürlüğe getirilecektir.
*
Kayıtlar saat 11:00′e kadar alınmaktadır.

Beyannameyi doldururken dikkat edilmesi gerekenler:

*
Evlenme Beyannamesi’nin bütün bölümleri okunaklı kitap harfleri ve dolma kalemle veya daktilo ile doldurulmuş olmalı.
*
Beyannamelerdeki medeni hal kısmı, “bekar, dul ya da boşanmış” şeklinde açık olarak yazılacaktır. Eşi ölen kişi eşinin kesin ölüm tarihini, boşanmış ise, boşanma kararının kesinleşme tarihini yazacaktır. Bayanların boşanmaları ya da önceki eşinin ölümü üzerinden 300 günlük sürenin kaldırılması kararı getirilecektir.
*
Doğum tarihleri gün, ay ve yıl olarak tam yazılacaktır.
*
Ad ve soyadları kendi hanelerine ayrı ayrı, yazılacaktır; birden fazla ismi olanlar isimlerini kısaltmadan nüfus cüzdanlarındakinin aynısını yazacaklardır.
*
Nüfus cüzdanlarının numara ve seri numaraları mutlaka yazılacaktır.
*
Yaşı küçük olanlar için, erkek 17 yaşını, kız ise 15 yaşını bitirmiş olacak. Beyannamenin arka kısmındaki “Rıza Belgesi” kısmına yaşı küçük olan kız ise kızın, erkek ise erkeğin anne ve babasının adı ve soyadı yazılarak imza edilecek ve kendi muhtarlıklarına onaylattırılacaktır. 15 yaşını doldurmamış kız çocuğu ile 17 yaşını doldurmamış erkek çocuğunun evlenebilmesi için hem beyanların arkasını ana ve babası rızası muhtardan onaylatılacak hem de mahkemeden 88. madde kararı alarak mevcut evraklara eklenecektir. Ana ve babadan biri ölmüş ise öldüğünü beyanın arkasına yazarak muhtara da tasdik ettireceklerdir. Vasisi olanlar vasi kararı getireceklerdir ve yine beyanın arkasına vasi imzası alınıp muhtara da tasdik ettirilecektir.



 
Cevap: Düğün Öncesi Yapılan Hazırlıklar

Evli melekler düğün öncesi siz hangi hazırlıkları yaptınız söz, nişan bohçası hazırladınızmı içine neler koydunuz 🙂 Düğün öncesi yaptığınız hazırlıkları burda bizimle paylaşssanız bekar evlilik hazırlıkları yapan meleklere faydalı olur diye düşünüyorum ve sizden katılımlarınızı bekliyorum 🙂
 
Cevap: Düğün Öncesi Yapılan Hazırlıklar

Ah pasim elime geçme öldürcem seni:sinir:
Neden diyeceksin?
Söyleyeyim....

Kız ben evlenirken bana böyle işeyler almadılar yapmadılar:uhu:Çok duygulandım bunları görünce.Ya emeğine sağlık.Çok güzel bilgiler ve resimler paylaşmışsın.Şahsen evlenecek kızlar için çok iyi bir şey yapmışsın ve çok yardımcı olur bu konu onlara🙂

Ben küçük yaşta evlendiğim için annemin pek çeyiz hazırlığı olmamıştı.Yani hazırlıksız yakalandı.Kocaman bir sandığım vardı ama içi bomboştu😀

Gelinliğim eşyalarım herşeyim tamtakır ama çeyiz işi inanınki yoktu😀EEE erkenden evlilik için şaşarsam öle olur:D:D

Herşey güzel di ama işte tam değil di şahsen ben kendim genç kızlarımıza pek birşey tavsiye edemeyceğim sadece eşimin parası yok yazık kıyamam die acımasınlar.

Alın kızlar alın acımayın sonra iler de keşke dersiniz:D:D
 
Cevap: Düğün Öncesi Yapılan Hazırlıklar

cok haklisin mechulcüm, bende senin yazdigin ayni seyi yapior, aciyordum. ama artik yok :D:D😀 acima hissim yok artik :D:D😀

donuna kadar soyacam onu :D:D herseyi alacak 😀
 
Cevap: Düğün Öncesi Yapılan Hazırlıklar

Afferin sütlüçikolatacım devam et böyle erkeklere acımak yok.Pasim bizim evlenecek kızlarımıza çok güzel şeyler bilgiler sunmuş ve bizim de sunmamız istemiş.Şahsen ben sundum ama beni ciddiye alın kızlar:meçhul:yoksa sonra benim gibi taşlara vurursunuz kafanızı yazık olur canınız acır:D:D

Çikolatam bari donu kalsın kııızz😀:😀
 
Geri
Üst