Uzman SühaN
Administrator
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?
Düdüklü tencereler bayanların mutfaktaki en büyük yardımcısı..Düdüklü tencereler buharın dışarıya kaçmasını önleyerek yiyeceklerinhem kısa sürede pişmesini hemde yiyeceklerin vitamininin içinde kalmasını sağlıyor.Yemekleri hızlı pişirmek için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışan düdüklü tencereleri bir çok bayan tercih etsede şahsen kendim korktuğumdan ötürü kullanmıyorum.Her ne kadar emniyetli olanları piyasada olsada..Düdüklü tencerelerdeki olası tehlikeleri bertaraf etmek için aslında nasıl kullanılmasınıda bilmek gerekiyor..Düdüklü tencere nasıl kullanılır,düdüklü tencere yiyecekleri nasıl çabuk pişirir,düdüklü tencere kullanmanın püf noktaları ile ilgili tüm detaylar yazımızda..
Özellikle pişmesi uzun süren yiyecekleri pişirmede rahatlıkla kullanılan ve pişirme süresini azalttığı gibi lezzetli yemek yapmanızı da sağlayan düdüklü tencere kullanımı oldukça kolay olmasına rağmen birçok kişi düdüklü tencereleri kullanmaya çekinmektedir. Gelin düdüklü tencere kullanımına hep beraber bakalım.
Özelikle et ve bakliyat yemeklerini çok kısa sürede pişirmenizi sağlayan düdüklü tencereyi kullanma önerileri:
Öncelikle yemeğinizi ister çiğ ister bir miktar kavurarak pişirebileceğinizi unutmayınız. Çiğ pişirecekseniz malzemelerinizi her zamanki gibi doğrayıp tencereye ilave ederek üzerini bir iki parmak geçecek kadar su koyarak işe başlayabilirsiniz. Eğer ben kavrulmuş severim diyorsanız normal tencerede pişirirken takip ettiğiniz sıraya uyunuz. Önce soğanları kavurun ardından diğer malzemeleri kavurun ve suyu ilave ediniz.
Malzemeleri tencereye koyduktan sonra suyunuzu soğuk ya da ılık koyabilirsiniz. Ancak çok su koymayınız. Üzerini bir iki parmak geçecek kadar yeterli olacaktır.
Bütün malzemelerinizi koyduğunuzdan emin olduktan sonra sıra geldi tencerenizin kapağını kapatmaya. Günümüzde otomatik olan düdüklü tencereleri kapatmak oldukça kolaydır. Klipsine göre farklı biçimlerde kapanan tencelerinizin kullanma kılavuzuna bakarak kapağını kapatınız.
İlk etapta kaynamaya başlayana kadar hava çıkışı için ateşin altı çok açık ve düdüğü de açık olsun.
Yemek kaynamaya başladığında düdükten ses gelecektir. Ses gelince düdüğünü kapatınız.
Ateşin altını 30 saniye kadar daha harlı bırakınız.
Bu süre sonunda ateşin altını kısınız.
Süre için eğer tencerenizin süre ayarı yoksa deneme yanılma ile zamanla tencerenizi tanıyabilirsiniz.
Genel olarak 50 dakika ile 1 saat arasında bakliyatlarınız pişecektir. Süre ayarı kullandığınız bakliyata göre de değişebilir. Bazıları çabuk pişerken bazı bakliyatlar daha uzun sürede pişer. Bu yüzden 50 dakika sonunda ateşin altını kapatın. Tencere soğuyup buhar çıktıktan sonra kapağı kaldırıp bakınız. Gerekirse bir 10 dakika kadar ancak tekrar sıkıca kapağı kapamadan altı açık ateşte kaynatınız. Bu işlem yemeğinizin suyunun da koyulaşmasını ve kıvam almasını sağlayacaktır. Suyu iyice azalmışsa bir miktar sıcak su ilave edip kaynatabilirsiniz. Her şeyi gayet güzelse tekrar kaynatmaya gerek yok.
Kapağı da hemen açmaya çalışmamalısınız. Bu durumda patlama riski olabilir.
Özellikle pişmesi uzun süren yiyecekleri pişirmede rahatlıkla kullanılan ve pişirme süresini azalttığı gibi lezzetli yemek yapmanızı da sağlayan düdüklü tencere kullanımı oldukça kolay olmasına rağmen birçok kişi düdüklü tencereleri kullanmaya çekinmektedir. Gelin düdüklü tencere kullanımına hep beraber bakalım.
Özelikle et ve bakliyat yemeklerini çok kısa sürede pişirmenizi sağlayan düdüklü tencereyi kullanma önerileri:
Öncelikle yemeğinizi ister çiğ ister bir miktar kavurarak pişirebileceğinizi unutmayınız. Çiğ pişirecekseniz malzemelerinizi her zamanki gibi doğrayıp tencereye ilave ederek üzerini bir iki parmak geçecek kadar su koyarak işe başlayabilirsiniz. Eğer ben kavrulmuş severim diyorsanız normal tencerede pişirirken takip ettiğiniz sıraya uyunuz. Önce soğanları kavurun ardından diğer malzemeleri kavurun ve suyu ilave ediniz.
Malzemeleri tencereye koyduktan sonra suyunuzu soğuk ya da ılık koyabilirsiniz. Ancak çok su koymayınız. Üzerini bir iki parmak geçecek kadar yeterli olacaktır.
Bütün malzemelerinizi koyduğunuzdan emin olduktan sonra sıra geldi tencerenizin kapağını kapatmaya. Günümüzde otomatik olan düdüklü tencereleri kapatmak oldukça kolaydır. Klipsine göre farklı biçimlerde kapanan tencelerinizin kullanma kılavuzuna bakarak kapağını kapatınız.
İlk etapta kaynamaya başlayana kadar hava çıkışı için ateşin altı çok açık ve düdüğü de açık olsun.
Yemek kaynamaya başladığında düdükten ses gelecektir. Ses gelince düdüğünü kapatınız.
Ateşin altını 30 saniye kadar daha harlı bırakınız.
Bu süre sonunda ateşin altını kısınız.
Süre için eğer tencerenizin süre ayarı yoksa deneme yanılma ile zamanla tencerenizi tanıyabilirsiniz.
Genel olarak 50 dakika ile 1 saat arasında bakliyatlarınız pişecektir. Süre ayarı kullandığınız bakliyata göre de değişebilir. Bazıları çabuk pişerken bazı bakliyatlar daha uzun sürede pişer. Bu yüzden 50 dakika sonunda ateşin altını kapatın. Tencere soğuyup buhar çıktıktan sonra kapağı kaldırıp bakınız. Gerekirse bir 10 dakika kadar ancak tekrar sıkıca kapağı kapamadan altı açık ateşte kaynatınız. Bu işlem yemeğinizin suyunun da koyulaşmasını ve kıvam almasını sağlayacaktır. Suyu iyice azalmışsa bir miktar sıcak su ilave edip kaynatabilirsiniz. Her şeyi gayet güzelse tekrar kaynatmaya gerek yok.
Kapağı da hemen açmaya çalışmamalısınız. Bu durumda patlama riski olabilir.