Dudakta karıncalanma neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Dudakta karıncalanma neden olur?
Dudaklarda meydana gelen karıncalanma dudaklarda dikenlenme yada iğnelenme şeklinde tarif edilebilir. Dudakların herhangi bir nedenle çatlaması, alerjik reaksiyonlar, yüz için kullanılan cilt bakım ürünleri yada soğuk algınlığı nedenlerden kaynaklanabilir. Yanı sıra dudak karıncalanması toksik maddeler, aşırı sıcak yada soğuktan meydana gelen sinir hasarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Nöropati, multipl skleroz gibi kronik durumlar yada hiperventilasyon sonucu ortaya çıkabilir.Dudaklardaki karıncalanma nedenine bağlı olarak, sadece dudaklarda veya vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilir. Dudaklardaki karıncalanma hissi tek bir belirti şeklinde ortaya çıkabilir yada buna ağrı ve uyuşma da eşlik edebilir. Karıncalanmasının süresi ve dudaklardaki etkilediği alan değişebilir. Nöropati nedeni ile oluşan karıncalanma yavaş yavaş gelişir, kalıcı olabilir ve zamanla kötüleşebilir. Alerji yada yaralanma nedeni ile meydana gelen karıncalanmada ise belirtiler ani başlangıçlıdır.










Dudak karıncalanması inme habercisi olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Şayet vücudun bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük, tepkisizlik, bilinç değişimleri ve şiddetli baş ağrısı gibi belirtiler derhal değerlendirilmesi gereken belirtilerdir.


BAŞKA HANGİ BELİRTİLER OLUŞABİLİR?


Nedenine bağlı olarak sadece dudakta yada vücudun diğer alanlarında farklı belirtiler oluşabilir.
Dudaklarda yanma duygusu, dudak çatlaması, dudaklarda kuruluk, uyuşma, dudaklarda ağrı, kızarıklık, sıcaklık ya da şişlik dudaklarda oluşabilme olasılığı olan belirtilerdir. Yanı sıra;


His değişiklikleri
Dokunmaya aşırı duyarlılık
Koordinasyon bozukluğu
Kas zayıflığı
Sinir ağrısı
Vücudun diğer bölgelerinde uyuşukluk veya karıncalanma gibi vücutta oluşan farklı belirtiler görülebilir.
Bazen dudak karıncalanması hayatı tehdit eden bir durumun göstergesi olabilir. Vücudun bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük ile birlikte ortaya çıkan ani dudak karıncalanması inme bir işareti olabilir. Böyle durumda acil yardım alınmalı/istenmelidir. Aşağıdaki belirtilere dikkat;

Bilinç veya uyanıklık düzeyinde değişim
Karışıklık, uyuşukluk, halüsinasyon görme, ani davranış değişikliği
Konuşma bozukluğu
Felç ya da bir vücut parçası taşımada yetersizlik
Ani görme değişikliği ya da göz ağrısı
Hayatınızın en kötü baş ağrısı


DUDAKLARDA KARINCALANMA NEDENLERİ NELERDİR?

Karıncalanma, dudaklar yada dudakları çevreleyen dokularda meydana gelen periferik sinir veya ciltteki bir hasar sonucu ortaya çıkabilir. Kimyasallar, besin ve güneş ışığı, sinirleri etkileyen sorunlar da dudaklarda karıncalanmaya yol açabilir. Genel görülen nedenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Gıdalara karşı alerjik reaksiyon gelişmesiDudaklarda Karıncalanma
Dudak çatlaması
Kimyasal yanıklar
Uçuk (herpes simpleks virüsü enfeksiyonu)
Aşırı soğuk ya da sıcağa maruz kalma
Dudak yaralanması
Güneş yanığı


Bunların dışında bazı kanser türleri, servikal spinal stenoz (boyun bölgesindeki omurgada bir bozukluk), Guillain-Barre sendromu (otoimmün sinir bozukluğu), multipl skleroz, zona, sistemik lupus eritematozus ve özellikle B12 vitamini dudaklarda karıncalanmaya neden olan diğer nedenlerdir.


Bazı durumlar ise kişinin hayatının sonlanmasına neden olabilir. Bunlar;
Kranial sinir travması
İnme
Geçici iskemik atak (Yaklaşan bir inmenin uyarı işareti olabilen geçici inme benzeri semptomlar)


DİKKAT!!! Dudaklardaki karıncalanma ciddi hastalıklara bağlı olabileceğinden böyle durumlar vakit kaybedilmeden değerlendirilmelidir. İhmalkarlık, tedavi edilmeme yada tedavide başarısızlık daha ciddi ve kalıcı şikayetlere neden olabilir. Tedavi edilmeme durumunda beyin hasarı (eğer dudaklardaki karıncalanma bir felç nedeniyle ortaya çıkıyorsa), kalıcı sinir hasarı ve enfeksiyonun yayılımına yol açabilir.