Donör Nedir Sperm Donasyonu Için Donör Nasıl Seçilir?

Uzman SühaN

Administrator
Donör Nedir Sperm Donasyonu Için Donör Nasıl Seçilir?
sperm donasyonu nedir,sperm donasyonu donörü nasıl seçilir,sperm donasyonunda donör seçimi,sperm donasyonu hakkında bilgiler

s.jpg


sperm donasyonu için kullanılacak olan spermler sperm bankalarından elde edilmektedir. sperm bağışı yapan kişiler sağlık ve ruhsal kontrolden geçirilmektedir. sperm bankalarından spermler seçilirken gereken kurallara uyulmalıdır.

sperm donasyonu kimlere uygulanır?

Menisinde hiç sperm bulunmayan erkekler,
Menisinde sperm olup da yumurta dölleme yeteneği olmayan spermleri taşıyan erkekler
Genetik hastalığı olan ve bu hastalığını çocuklarına bulaştırma riski olan erkekler,
Mikrotesa yöntemi ile sperm bulunamayan erkekler
Evlilik yapmadan çocuk sahibi olmak isteyen bayanlar

sperm donasyonu için donör nasıl seçilir?

Daha önce gerekli tüm testleri yapılmış ve döllenebilirliği kanıtlanmış spermler dondurulup bankamızda saklanır. 6 aylık karantina sonrası tekrarlanan testlerde problem olmaması halinde kullanılır.

sperm donasyon’u nasıl uygulanır?

sperm donasyonu öncelikle alıcı çiftin eşinin yumurtalarının çoğaltılması işlemiyle başlar. Bu işlemi çiftler ikamet ettikleri bölgelerdeki kendi doktorları kontrolünde veya bizim önerebileceğimiz doktor tarafından takip altında yaptırabilir. Anne adayının yumurtaları belli büyüklüğe ulaştıkları zaman yumurtalar Kıbrıs’ta toplanır. Ve baba adayının özelliklerine uygun bir sperm bankadan alınarak mikroenjeksiyon yapılır. Elde edilen embriyolar 2-5 gün içerisinde anne adayına transfer edilir, ve 12 gün sonra hamilelik sonucu beklenir.

Alıcının bilgilendirilmesi

Donör spermle intrauterin sperm inseminasyonu(aşılama) kararı almak çiftler için oldukça güç bir karardır. Bu nedenle bilgilendirme seansı çiftlerin bu konuda aydınlatılması ve bu konuda fikirlerinin alınması ve tedavi hakkında yeterli bilgilenip bilgilenmediklerinin saptanması açısından önemlidir.
sperm donasyonu sonucu doğan çocuklar bu tedaviyi kabul eden çiftin çoçuklarıdır.
Alıcı çift tedavinin gebelik veya canlı doğumla sonuçlanmama olasılığı hakkında bilgilendirilmelidir. Çift vericinin uygun secildiği, tarama testlerinin yapıldığı ve kendilerine uygun vericinin seçildiğinden emin olmalıdır.
Çift, çoğul gebelik riski açısından bilgilendirilmelidir.

Alıcının değerlendirilmesi

Doktor ayrıntılı muayenin yanında annenin tıbbi ve aile öyküsünü araştırmalıdır. Ultrasonografik yöntem ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilmelidir. Hormon testleri istenmelidir. Kan grubu ve Rh durumu saptanır.
Donör sperm uygulamasında iki yaklaşım vardır, birincisi intrauterin inseminasyon(aşılama) , diğeri IVF' (Tüp bebek)' dir.

Alıcı için tarama testleri

Çiftlerin her ikisinden de HIV, hepatit B ve C gibi seksüel yolla bulaşan hastalıklar için testler istenir. Bayanın rubella ve sitomegalovirus açısından aşılanıp aşılanmadığı araştırılmalıdır.
 
Geri
Üst