Doğurganlık tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenler

Uzman SühaN

Administrator
Doğurganlık tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenler
Doğurganlık sorunları şaşırtıcı derecede yaygındır ve altı çiftten birinde görülür. Bir çok çift çeşitli sebeplerden ötürü çocuk sahibi olamamakla birlikte geri kalanı hiç bir çaba göstermeden doğal yollarla gebe kalabiliyor. İnfertilite bir kaç uygulama ve ilaçla tedavi edilebiliyor. Bu tedavilerin başarı oranı kişinin üreme ile sağlığının boyutu ile ilgili olmakla birlikte kişinin yaş faktörüde önemlidir. Klomen uzun yıllardır , kısırlık veya kısırlığa sahip üreme yaşındaki kadınlarda ovulasyonu indüklemek veya arttırmak için birinci basamak tedavidir. Bu makalede klomen tedavisi ile ilgili bilgilere yer vericez.


doğurganlık tedavisi.jpg





Bir çok kadın düzenli adet ve yumurtlama döngüsüne sahiptir. Bir kısmıda yumurtlama problemi yaşamaktadır. Bu hastalara yumurtlamayı sağlayan ilaçlar verilmektedir. En çok bilinen ilaç klomen dir.Yumurtlama problemi olan bayanların çoğunda bu tedavi ile gebelik sağlanabilmektedir. Daha önceki konularımızda gebeliğin sağlanması için bir yumurta ve bir sperme ihtiyaç olduğunu belirtmiştik. Yumurtlama genellikle adet döngüsünün orta noktasında gerçekleşir - tipik olarak 28 günlük döngüye sahip kadınlar için ovulasyon 14. Gün civarında gerçekleşir. Adet döngüsü kadından kadına değişebilir.

İnfertilitenin nedenini bulmak için çiftler birlikte araştırılmaktadır. Yumurtlamanın kontrol edilmesi (yumurtanın üretimi), kadının fallop tüplerinin açık olduğundan emin olmak ve sperm üretimini değerlendirmek için testler yapılır. Bunu takiben, bir çiftin infertilitesi için bir neden bulunabilir ve özel tedavi önerilebilir. Örneğin, tıkanmış fallop tüpleri için tubal cerrahi veya In-vitro Fertilizasyon (IVF). Bununla birlikte, herhangi bir ortakta bir sorun belirleyemeyebilir ve bunu açıklanamayan infertilite olarak adlandırırız.Açıklanamayan doğurganlığa sahip çiftlere veya fallop tüplerinin açık olduğu ve sperm sayısının makul derecede normal olduğu çiftlere alternatif veya ilave bir prosedür uygulanır.

Yumurtlama nedir?

Yumurtlama, her ay bir yumurta üreten doğal süreçtir. Gonadotropinler olarak adlandırılan hormonlar, yumurtalıkta bir folikül (yumurtalık içerisinde küçük bir kist benzeri yapı) üretilmesi için uyarırlar. Bu follikül fallop tüpüne salındığı zaman bir sperm tarafından döllenebilir bir yumurta içerir.



Yumurtlama tedavisi nedir?

Ovulasyon İndüksiyonu (Yumurtlama tedavisi) bir döngü sırasında üretilen yumurta sayısını artırarak gebelik fırsatını iyileştirmek için tasarlanmış basit bir doğurganlık tedavisidir. Bu, yumurtlamaya neden olan ve ovulasyonu düzenleyen ilaçları kullanarak başarılır.Yumurtlama İndüksiyonu genellikle icinsi münasebet veya suni dölleme yoluyla konsept geliştirme şansını önemli ölçüde arttırdığı için kadın doğurganlık konularında ilk seçenektir.


Yumurtlamada bir sorun olması durumunda , ya düşük hormon seviyelerinin ovulasyonu bozduğu durumda ya da tamamen bir ovülasyon olmaması durumunda genelde ilk seçenektir ve yumurtalıkları uyarmak için bir dizi ilaç (tabletin ya da enjeksiyonların) kullanılması gerekir.Bu tedaviyi kullanarak doğurganlıkta potansiyel iyileşme, kadının yaşı, tanısı ve ilk erkek sperması analizi gibi birçok faktöre bağlıdır.

Yumurtlama tedavisi için kimler uygundur?

Açıklanamayan infertiliteye sahip kadınlar,
Uzun, düzensiz veya nadir siklüslere sahip kadınlar,
Kendiliğinden yumurtlamayan kadınlar ( yumurtlamanın hiç görülmemesi gibi)
Erkek faktör infertilitesi olmayan çiftler.


Yumurtlama İndüksiyon tedavisi aşağıdakiler için önerilmez:

38 yaş üzerindeki kadınlar,
Tüp tıkanıklığı ve hasarı olan kadınlar,
Ciddi endometriozisi olan kadınlar
Düşük sperm sayımı veya zayıf sperm motilitesi / morfolojisi olan erkekler


Yumurtlama ilaçlarının yan etkisi

En önemli risk, fazla uyarılma riskidir. Kadınların küçük bir yüzdesi, doğurganlık ilaçlarına aşırı tepki verebilir ve Ovarian Hiperstimülasyon Sendromuna neden olabilir. Semptomlar şiddetli rahatsızlık, mide bulantısı, kusma, abdominal şişme ve dehidrasyon içerir. Birden fazla gebelik de ortaya çıkabilir ve Ovülasyon Tedavisi sırasında yakın izlem gereklidir.Tedaviniz sırasında bu semptomlardan herhangi biri ortaya çıkarsa derhal hekiminize bildirin.



Tedaviye başlamadan önce ovülasyon döngüsü belirlenmelidir. Bu, bir dizi kan testinde hormon düzeylerinizi ölçerek yapılır. Çoğu durumda, bir transvajinal ultrason yumurtalıklarda follikül gelişimini ve aynı zamanda rahim ağzının hazırlanmasını (döllenme ve implantasyon için) kontrol eder.Yumurtlamayı teşvik etmek için kullanılan bir takım ilaçlar var.Bazı ilaçlar tablet olarak ağızdan alınır. Genel olarak, bu ilaçlar yumurtalıklarda gelişmekte olan yumurtaları içeren folliküllerin büyümesini teşvik eder. Yumurtlama uyarımı boyunca, hormon düzeyleriniz ve foliküllerin gelişimi izlenir, böylece ilaç türünüz ve dozu, optimum sonuçlar için ayrı ayrı ayarlanabilir.Folliküllerin çapı 17 mm nin üzerinde olgunlaştığında cinsi münasebet önerilir. Bunun dışında aşılama yapılabilir.Yardımcı konsept yöntemlerinin başarı oranı, kadın eşin yaşına ve infertilitenin nedeni ve süresine bağlıdır. . Bu prosedür bazı çiftler için büyük bir girişim olabilir ve maalesef bekleme süreleri uzun olabilir.
 
İnfertilite ile mücadele ediyorsanız ve hamile kalmanıza yardıma ihtiyacınız varsa, bebek sahibi olma şansınızı artırabilecek fertilite tedavileri vardır. Sizin için en iyi seçenek kişisel durumunuza ve infertiliteye neden olana bağlıdır.Doğurganlık tedavilerine genellikle bazen küçük cerrahi işlemlerle kombine edilen hormonlar ve yumurtlamaya yardımcı ilaçlar dahildir. Hamilelik veya infertilite konusunda uzmanlaşmış bir doktorla konuşma, hangi tedavilerin sizin için en iyi olduğunun anlaşılmasına yardımcı olabilir.
 
Gerçekte, infertilitenin bir çok nednei olabilir . Hamile kalabilmek ve bebek sahibi olmak için mükemmel bir şekilde gerçekleşmesi gereken çok şey var . Yumurtlamayı teşvik eden hormonlar beyinde ve hipofizde yapılmalı ve düzgün şekilde bırakılmalıdır.Yumurta yeterli kalitede ve kromozomal normal olmalıdır. Yumurtanın olgunluğa kadar gelişmesi gerekir. Beyin, yumurta nihai olgunlaşmasını teşvik etmek için LH hormonunun yeterli bir yükselişini serbest bırakmalıdır. Sperm vajinadaki kısa ziyaretlerinde sağ kalmalı, servikal mukoza girmeli, fallop tüpüne yüzmeli ve yumurta ile birleşmelidir. Gebeliğin gelişmesi için mükemmel bir moleküler ve biyokimyasal olaylar vardır. İnfertilite süresi önemlidir. Zaman kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.
 
slm 8 aydır evliyiz bebeğimiz olmuyor kısırmıyım çok korkuyorum ne zaman doktora gideyim yardımcı olurmusunuz?
 
Merhaba, düzenli birlikteliğe rağmen 1 yılı aşkın sürede gebelik elde edilmezse o zaman bir problem olduğu düşünülür . Boş yere endişe yapmayın. Konu içinde yer alan bilgileri , linkleri inceleyin ve uygulayın. 1 yıl içinde gebelik elde edemezseniz kadın doğum uzmanına görünüp muayene olun..
 
Geri
Üst