Doğurganlığı pozitif etkileyen beslenme önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Doğurganlığı pozitif etkileyen beslenme önerileri
İnfertil bir çiftin tedavi öncesi değerlendirilmesinde, söz edilecek önemli konulardan birisi de beslenmedir. Gerek kadında gerekse erkekte doğurganlığı kesin olarak arttıran spesifik bir yiyecek veya içecek grubu yoktur.Vitamin ve mineraller açısından bilinmesi gerekli en önemli konu; bunların vücuda hap veya katkı formlarında değil, gıda halinde alınmalarının gerekliliğidir. Ayrıca bu maddelerin katkı olarak fazla alınımının yarardan çok zarar getireceği de unutulmamalıdır. Bu açıdan tek istisna gebelik planlayan kadınlar için folik asittir. Folik asitin gıdalara ek olarak hap formunda günde 800 mcg alınmasının nöral tüp defektli fetus doğması olasılığını azalttığı bilinmektedir.

Özellikle antioksidan etkili multi vitaminler ve bebekte oluşabilecek sinir sistemini ilgilendiren hastalıklara karşı koruyucu olan folik asit kullanımı tavsiye edilir. Vitamin kullanımı destekleyici tedavidir. Ancak vitamin kullanılması düşüğü tek başına engelleyemez…


Ama yine de, tüm sistemlere olduğu gibi üreme organları üzerinde de etkili olabilecek ve doğurganlığı olumlu etkileyebilen beslenme stratejilerinden söz etmek olasıdır.Öncelikle kadındaki obezitenin tüm infertilite tedavi yöntemlerindeki başarı şansını olumsuz etkilediği bilinen bir gerçek olduğundan, tedavi öncesi kadının kilosunun ideal değerlere getirilmesi için çaba sarf edilmelidir.


9.jpg





GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



İnfertil çiftlerde tüketilmesi gerekli vitaminler ve kaynaklarından söz edersek;

vitamin E (tüm buğdaygiller, brokoli, baklagiller, şaşlık, buğday tohumu, soya, yeşil yapraklı sebzeler)
vitamin A (brokoli, Brüksel lahanası, lahana, Çin lahanası, kara lahana, karnabahar)
vitamin C (Özellikle erkekler için- brokoli, Brüksel lahanası, portakal suyu)
vitamin D (Özellikle erkekler için-süt ürünleri, somon)
Kalsiyum (Özellikle erkekler için- brokoli, soya, süt ürünleri, somon)
Demir (Yeşil yapraklı sebzeler)
Çinko, (buğday tohumu, istiridye, soya)
Folik asit (Yeşil yapraklı sebzeler, öğütülmemiş tahıllar, buğday tohumu, soya, turunçgiller)
Esansiyel yağ asitleri(Hormon düzenleyici görev üstlenirler. Omega-3,omega-6. Tüm bitkisel yağlar ve yalancı safran yağı)

üreme organları üzerinde de tesirli olabilecek ve doğurganlığı pozitif etkileyebilen beslenme taktiklerinden söz etmek olasıdır.İlk olarak kadındaki obezitenin tüm infertilite tedavi yollarındaki şansını negatif etkilediği bilinen bir gerçek olduğundan, tedavi öncesi kadının kilosunun ideal değerlere getirilmesi için gayret sarf edilmelidir.

İnfertil çiftlerde tüketilmesi ihtiyaç duyulan vitaminler ve kaynaklarından söz edersek;
vitamin E (tüm buğdaygiller, brokoli, baklagiller, şaşlık, buğday tohumu, soya, yeşil yapraklı sebzeler)
vitamin A (brokoli, Brüksel lahanası, lahana, Çin lahanası, kara lahana, karnabahar)
vitamin C (Bilhassa erkekler için- brokoli, Brüksel lahanası, portakal suyu)
vitamin D (Bilhassa erkekler için-süt ürünleri, somon)
Kalsiyum (Bilhassa erkekler için- brokoli, soya, süt ürünleri, somon)
Demir (Yeşil yapraklı sebzeler)
Çinko, (buğday tohumu, istiridye, soya)
Folik asit (Yeşil yapraklı sebzeler,hububatlar, buğday tohumu, soya, turunçgiller)
Esansiyel yağ asitleri(Hormon tertip edici görev üstlenirler. Omega-3,omega-6. Tüm bitkisel yağlar ve yalancı safran yağı)

Vitamin ve mineraller açısından bilinmesi, ihtiyaç duyulan en önemli konu; bunların vücuda hap veya katkı formlarında değil, gıda halinde alınmalarının gerekliliğidir. Ayrı olarak bu maddelerin katkı olarak fazla alınımının faydadan çok zarar getireceği de unutulmamalıdır. Bu açıdan tek kural dışı gebelik tasarılayan kadınlar için folik asittir. Folik asitin gıdalara ek olarak hap formunda günde 800 mcg alınmasının nöral tüp defektlifetus doğması ihtimalini azalttığı bilinmektedir.
 
Geri
Üst