Doğumdan sonra emzirme sorunu...

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Doğumdan sonra emzirme sorunu...
sütü gelmeyen anneler ne yapmalı doğum sonrası emzirme süt gelmesi için ne yapmalı sezeryan sonrası süt gelmemesi anne sütünün gelmemesinin sebepleri
Doğumdan sonra çoğu anne bebeğini emzirmede bazı sorunlar yaşar kiminin sütünün gelmemesi kiminin bebeğinin emmemesi yada farklı sorunlarla karşılaşabilinir..Peki emzirme sorunu yaşayan anne nasıl davranmalı bebeğine karşı?Emmesi için neler yapmalı?İşte işinize yaracak tüm bilgiler:tik:



Normal veya sezaryen, doğum şekli ne olursa olsun, emzirmeye doğumdan hemen sonra başlanmalıdır. Çünkü saatler süren doğum sonrası, bebek yorgundur ve acıkmıştır.

Her hamile kadının vücudunda, hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi için gerekli değişimler olmaktadır. Bu yüzden her anne emzirme yeteneğine sahiptir. Ancak, yine de doğum koşulları, annenin ve bebeğin sağlık durumu, sütün az gelmesi, emzirme konusundaki tecrübesizlik gibi nedenlerden dolayı pek çok yeni anne emzirme sorunlarıyla karşılaşır.

Yeni doğan bebeğin emmemesi veya annenin sütünüzün az gelmesi durumunda alınabilecek önlemler vardır:

Bebek emmez ise...
Yeni doğan bebeğin emmeyişi ya rahimde yeterince gelişmediğinden ya da erken doğmasındandır. Her iki durumda da bebek zayıftır. Dudak kasları memeden süt emecek güçte değildir. Bebek aç olduğu halde ememez. Anne gerçek sebebi bilmediğinden telaşa kapılır ve üzülür. Eğer günlerce bebeğin emmesini bekleyecek olursa maalesef sütü kesilir.

Ne yapmalı?
Bebeği zayıf veya erken doğan anneler daha ilk günden bebeğin emmediğini gördükleri takdirde elle veya elektrikle çalışan bir süt pompasıyla, sütünü çekip, steril bir bir kaba boşaltarak, kaşık veya deliği geniş açılmış bir biberonla bebeğe vermeliler.
Bebeği emmeye alıştırmak için yavaş yavaş biberon memesinin deliğini küçültmeli, yani deliği gittikçe küçülen başlıklar takmalıdır.
Ayrıca, bebek pamukçuk veya benzeri bir ağız içi yarasından rahatsızsa yine meme ememeyecek, rahatsızlığın uzun sürmesi halinde anne sütten kesilecektir. Bu durumda ağız yarası tedavi ettirilmeli, iyileşinceye kadar yine süt pompasıyla meme boşaltılmalı ve süt kaşıkla verilmelidir. (Biberon yerine kaşık kullanmak, bebeğin memeden emmeye kolay alışması açısından önemli)

Sütünüz az ise...
Bebeğiniz, düzenli bir şekilde emzirdiğiniz halde kilo almıyor, memeden sonra ağlamaya devam ediyorsa büyük ihtimalle sütünüz az geliyor demektir. Sütün az gelişi, beslenme yetersizliğinden kaynaklandığı gibi ruhsal durumunuzla da yakından ilgilidir.

Ne yapmalı?
Anne beslenmesine dikkat etmeli, mümkün olabildiğince ruhsal gerginliklerden uzak durmalıdır. Süt üretimini artırmak için bol bol sıvı tüketilmelidir.
Sütü az anneler, sütü az bile gelse bebeğini emzirmeye devam etmeli, geriye kalan eksikliği doktoruyla konuşup mama ile tamamlamalıdır. Mama, deliği küçük bir biberonla verilmeli ki bebek rahat emebilmekten dolayı biberona alışmasın.
Anne sütünün bebeğe faydalarını bilen anneler, bebeğin mamaya alışmasından korkarak mama desteğine sıcak bakamayabiliyorlar. Bebeğin memeden vaz geçmemesi için en iyi usul, iki emzirmeden sonra biberonla mama takviyesi yapmaktır.

Doğumdan hemen sonra süt gelmezse...
Normal şartlar altında doğumun hemen arkasından memelere süt gelir. Ancak, bazı durumlarda (örneğin, sezaryan ile doğum yapanlarda) sütün gelişi 3-5 gün, hatta iki hafta gecikebilmektedir.

Ne yapmalı?
Doğumdan hemen sonra sütü gelmeyen anneler telaşa ve hele üzüntüye kapılmamalı, sütü varmış gibi bebeğini emzirmeye devam etmelidir. Ancak, bu arada, bebeğin gerekli gıdayı alabilmesi için, deliği küçük açılmış bir biberonla mama ile beslenmelidir.
Süt olmadan emzirmek çok önemlidir. Çünkü, süt hormonları memedeki süt torbacıklarına sütün gelişini sağlar ve devam ettirir. Hormon salgılayan bezler, meme uçlarındaki sinirlere bağlı olduklarından bu sinirler tarafından uyarılmayı beklerler. Bu uyarı haberi ise, ancak bebeğin meme uçlarını emmesi ile doğar. Bebek uzun zaman meme emmediği takdirde, hormon salgılayan bezler hiçbir uyarıcı haber alamayacaklarından hormon salgılamayacaklardır, böylece süt üretmeyecektir. Dolayısıyla, süt gelmese de bebeğinizi düzenli bir şekilde emzirmeye devam ederek hem sütün gelmesini sağlayabilir hem de bebeğinizi emmeye alıştırabilirsiniz.

Emzirme, pek çok anneye göre doğum sonrasının en büyük zorluklarından biridir. Ancak, ilk günlerdeki sorunları halledip, emzirme düzenini oturtmak anneyi rahatlatır. Emzirme hem annenin hem de bebeğin duygusal ve fiziksel sağlığına büyük katkılar sağlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Emziren anneler bilirler, emzirecekler de yakında öğrenirler emzirilmeyen diğer göğüsten de süt akıntısı olur. Hatta ilk zamanlarda fışkırarak çıkış olur.Sonra bu hız yavaşlayarak azalır.

Her yönden zengin ve çok değerli olan kolostrum dahil akan her bir damla anne sütünü korumanın artık mümkün olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü Milkies Milk-Saver adlı bir ürün Türkiye'ye geldi.

Amerikalı bebek hemşireleri tarafından yaratılan Milk-Saver'ın kullanımı çok kolaydır.
Emzirilmeyen taraftaki sütyenin içine emzirmeye başlamadan önce ürün yerleştirilir. Milk-Saver,göğüsten serbestçe sızıp akan sütü saklayacaktır. Aynı biberonlar gibi bulaşık makinesinde yıkanabilir,hijyen amacıyla suda kaynatılabilir.Uzun ömürlü,dayanıklı ve ekonomiktir.

Göğüste emzirmekten oluşmuş yaraları bulunan hanımların meme uçlarının kuru kalmasına olanak tanımayan dolayısıyla iyileşme sürecini geciktiren göğüs pedleri yerine bu dönemde Milk-Saver kullanarak iyileşme süreci hızlandırılabilir.

Bunlar gibi anneleri emzirmeye teşvik etmek ve bu güzel süreci kolaylaştırmak için birçok yararı vardır.İşe başlayınca doğal olarak annelerin sütlerinde azalma görülmektedir.Pompalarla sağılan sütler saklanıp sonra bebeğe verilmektedir.Bu eşsiz ürün sayesinde hiç zahmetsiz anneler sütlerini depolayabilir,aksi halde göğüs pedleriyle atılıp gidecek olan extra süte sahip olurlar ve işe döndüklerinde yada emziremeyecekleri zamanlarda depolanmış olan sütlerinden kullanabilirler.

Sevgiler,
Esra
 
Birçok yeni doğum yapan annenin ortak sorunudur bebeğin emzirilmesi... Kimi bebek hiçbir sıkıntı yaşatmadan direk anneyi emmeye başlasada kimi bebek için aynı durum söz konusu değildir. Bazı durumlarda annenin sütü de geç gelebiliyor. Annenin sütünün daha verimli bir hale gelmesini sağlayacak öneriler ise şunlardır;

6a1bc451-6513-4f0f-a0b9-7baae1a32da9-0.jpg



Öncelikle anne sütünü en çok etkileyen strestir dolayısıyla anne stresten uzak tutulmalıdır.

- Annenin süt hormonlarının daha çok devreye girmesi için vücudunu dinlendirmeye ihtiyacı vardır, annenin deliksiz uyuması sağlanmalıdır.

- Anne sütü annenin vücudunu dinlendiren her koşulda artar dolayısıyla ılık duşlar anne sütünü çok arttırır.

- Anneye yapılan rahatlatıcı masajlar anne sütünü çok arttırır.

- Göğüs etrafına sıcak havlu konulup elle yapılan yumuşak masajlar süt bezlerini devreye sokar ve süt miktarı artar.

- Anne sütünün yüzde doksanı sudur dolayısıyla anne günde en az 3 litre su içmelidir.

- Doğumdan sonra anneye bol miktarda sıvı içirilir örneğin süt, ayran, kefir, hoşaf, meyve suyu, limonata, bitki çayları, maden sodası, loğusa şerbeti, sıcak çikolata, salep gibi.

- Süt arttırıcı özel çayların ya da içeceklerin tüketilmesi önemlidir, günde 3-4 bardak ılık suda hazırlanmış humana ya da farklı malt içerikli sıvılar içilmelidir.

- Rezenenin süt arttırıcı özelliği vardır, günde 3-4 bardak sıcak suda demlenmiş rezene içilmelidir.

- Şekerli besinler çok aşırıya kaçmadan tüketildiğinde vücutta sindirilip süt olarak bebeğe geri döner.

- Anne emzirme döneminde her zamankinden daha fazla kalori harcadığı için daha çok acıkır, yeterli derecede beslenmesi önemlidir.

- Anne mutlu olduğunda daha çok süt üretir dolayısıyla onu mutlu edecek her şey bebeğine verdiği süt miktarını arttırır.

- Müzik dinlemek anneyi dinlendireceği için sütünü arttırır.

- Süt sağma pompalarının yardımıyla memeleri boşaltıp yerine yenisini eklemek için vücuda alarm verip daha çok sütün üretilmesi sağlanır.

- Bebeği 2 saatte bir emzirmek yine süt üretme sistemini devreye sokup bebeğin giderek artan süt ihtiyacının karşılanmasını sağlar.

- Annenin bebeğine olan duygusal bağı sütünü arttırır, bebeğiyle temasa geçmesi, fotoğrafına bakması, kokusunu koklaması bile sütünün üretilmesine neden oluyor.

- Anne sütünü arttıran gıdalar arasında; dereotu, kimyon, sarımsak, susam, ceviz, yer elması, dut kurusu, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, çörek otu, incir en bilinenleri arasındadır.

- Annenin her türlü besin grubundan yeterli derecede beslenmesi, hem önce kendisini beslemesi sonra süte geçen miktar açısından oldukça önemlidir.

Bu durumda yeni doğum yapan annenin yanında mutlaka mümkün olduğunca ona yardımcı birilerinin olması gerekiyorki anne de sütünün olması için gereken dinlenmesini ve düzenli beslenmesini yapabilmeli...

Eğer annenin yanın da kimse yoksa o zaman bu görev babaya düşüyor ve babanında eşine karşı lohusalık dönemin de destek olması gerekmektedir. Hiçbir ek besin ve mama anne sütünün yerini asla tutamaz bebekler için en sağlıklı besin kesinlikle anne sütüdür. İlk altı ay özellikle bebeğinize sadece anne sütünü vermeye gayret etmelisiniz.
 
Geri
Üst