Doğumdan Korkuyor musunuz?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Doğumdan Korkuyor musunuz?
doğum korkusu
doğum korkusu nasıl yenilir





Sevgili melekler, bir bebek sahibi olmak, evlenen çiftlerin kendilerini hazır hissettikleri ilk anda istedikleri bir olaydır. Büyük bir heyecan içinde yaşanan gebelik sürecinin ardından anne adayı doğum korkusunu hissetmeye başlar. Bu korku kimisinde daha ilk aylardan hatta hamile kalmazdan evvel başlar, kimisinde de doğumun yaklaştığı dönemlerde görülür. Aslında bu korkuyla baş edebilmenin en iyi yolu yaşanılacak olayı iyice bilmek ve ona hazırlanmaktır. İşte Hamile Eğitmeni Esra Ertuğrul'un işinize çok yarayacağına inandığımız açıklamaları...






Kadın, öncelikle doğum esnasında çekilecek ağrının şiddetine dayanamamaktan korkuyor. Ayrıca yabancı bir ortamda yalnız ve çaresiz kalmaktan, bebeğin başına kötü bir şey gelmesinden, doktora ya da hastaneye ulaşamamaktan korkuyor. Ayrıca normal doğum olarak adlandırılan vajinal doğumun doğum sonrası cinsellikten zevk almayı olumsuz yönde etkilediği düşüncesi de endişeye yol açabiliyor.

Yalnız normal doğumdan değil bazen sezaryenle doğum yapmaktan da korkuyor kadınlar... Bu korkuları; anestezi korkusu, bilinci kaybettikten sonra kontrolün tamamıyla başkalarının elinde olması, ameliyat esnasında ve de sonrasındaki ağrılar, operasyon sonrası iyileşme döneminin uzun olması şeklinde sıralayabiliriz. "Ya bayılıp tekrar ayılamazsam? Sonuçta bu bir ameliyat ve her ameliyatın riskleri vardır! Kontrolü tamamen kaybedeceğim ve bebeğimi herkesten sonra ben göreceğim! " gibi düşünceleri olabiliyor kadının. Annelik kimliğinin yerleşmesinde doğum tecrübelerinin yeri büyüktür. Doktor ve hemşirelerle işbirliği içerisinde, ağrıya ya da paniğe yenik düşüp kontrolü kaybetmek sizin gerçekleşen başarılı bir doğum sonrasında kadının kendine güven duygusu artıyor, bununla birlikte annelik yetenekleri konusundaki özgüvenini de arttırıyor. Ve ne şekilde doğum yapmış, ne kadar acı çekmiş olursanız olun, aklınızda kalacak tek şey bebeğinizi kucağınıza aldığınız andaki heyecan ve mutluluğunuz oluyor. Aslında insan bilmediği şeyden korkar. Bu nedenle korkuyla başa çıkmada ilk adım yeterli bilgi edinmek olmalı. Onlara hamilelik süreci ve doğum hakkında bol bol okumalarını, kaygılarını ve korkularını ise doktorlarıyla aylaşmalarını öneriyorum.

Doğum korkusuyla baş edebilmek için;
*Sağlıklı bilgi edinin: Doktorunuzla mutlaka konuşun
*Fiziksel ve duygusal endişelerinizi ayırt etmelisiniz
*Doğum sonrasında hayatınızı dusunmeye çalışın: Doğuma sizinle kim gelecek, evde size kim destek olacak bunları doğumdan önce mutlaka planlayın.
*Kendinize vakit ayırın: Doğum öncesinde kendiniz rahatlatmak, stresini azaltmak için bir takım aktiviteler yapın.( rahatlama ve gevşeme egzersizleri buna bir örnek)
*Yardım almalisiniz: Doğum korkusu günlük yaşamınızı olumsuz etkilemeye başlarsa ve bunlarla tek başınıza baş edemediğinizi hissederseniz profesyonel yardım alın.

Özetlemek gerekirse doğum korkusuyla başa çıkmada ilk adım anne adayının kendisini en çok endişelendiren konuyu iyi bilmesi, bunu doktoruyla ya da doğum öncesi kurslara katılarak çözmeye çabalaması, çabalar yetersiz kaldığında bireysel bir psikolojik destek alması olmalıdır. Doğuma eşin katılımı özellikle yabancı bir ortamda (doğumhane) yalnız kalma korkusuna yardımcı olmaktadır. Bunun yanında doğum personelinin doğum sırasındaki pozitif ve destekleyici tutumları, anneyi doğum süresince bilgilendirmek ve bir sonraki aşamanın ne olduğunu anlatıp doğuma onun da katılımını sağlamak annenin kontrol duygusunu güçlendirecek ve korkusunu azaltacaktır. Korku azaldığında ağrı kesici ihtiyacı da azalmakta ve doğum süresi kısalmaktadır.

Ne şekilde doğum yapmış, ne kadar acı çekmiş olursanız olun, aklınızda kalacak tek şey bebeğinizi kucağınıza aldığınız andaki heyecan ve mutluluğunuz olacaktır.

Hamile Eğitmeni
Esra Ertuğrul
 
Cok guzel bi konu olmus titos tesekkurler🙂 1 kere dogum yapmis biri olarak herkese tavsiyem onun bunun sacma sapan doldurusuna, cekemeyerek anlattiklari korkunc dogum hikayelerine inanmasinlar!!! Bu bi anlik bisey katlanilmayacak hic bsy yok! Ayrica oyle korkunc zor dayanilmaz bsy olsa neden 2. - 3. -4. ... cocugu yapsinlar hangi kadin göze alirki böyle Kötü bir durumu !!! Allah herkese kolay hayirli dogumlar nasip etsin insallah 🙂