Doğum sonrası gebelik riski

Uzman SühaN

Administrator
Doğum sonrası gebelik riski
Yeni anne olan kadınların en büyük endişelerinden biri de kısa bir sürede yeniden hamile kalmak. Planlanmamış, hesaplanmamış gebelik ve onu takip eden doğumların ardından bu kaygı, istenen ve beklenen hamileliklere göre çok daha da fazla olabiliyor. Yeni doğum yapan bir kadının bebeğini emziriyor olması, ortalamada 6. aya kadar iyi ve doğal bir korunma yöntemi. Tabii bu koruyuculuk, bebeğe sadece anne sütü veriliyor olduğunda ( ek gıdaya geçilmediğinde ) daha da artıyor. Fakat bu, hamile kalmayacağı anlamına da gelmemeli. Emziren bir annenin hamile kalma riski yedinci haftadan itibaren başlayabiliyor. Bebeğini hiç emzirememiş kadınlarda ise, doğumdan doğumun ardından ortalama 5 hafta içinde adet kanamaları başlayabiliyor. Uzmanlar; doğumdan itibaren altıncı aydan sonra emizirme olsa da olmasa da korunma yöntemlerine başvurulmasını tavsiye ediyor.
















GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE


Doğumdan sonra 6 hafta cinsel yaşantıdan uzak durulması fikri tavsiye edilse de her zaman mümkün olmayabilir. Bebeğin doğumunu takip eden ilk haftalarda kadın eşiyle cinselliğe devam etmek isteyebilir ama peşpeşe hamile kalmak istemeyebilir. Bu durumda tek çare doğum kontrol uygulamaktır. Eğer bu dönemde bebek anne sütüyle besleniyorsa doğum kontrol seçiminde biraz daha dikkatli olmak gerekir.
Doğurganlığın ne zaman geri döneceğini tahmin etmek güçtür. Genelde, kadınlar doğumdan 6 ay sonra adet görmeye başlar ve doğurgan hale gelir. Fakat adet görmeye başlamak doğurganlığın kesin bir göstergesi değildir. Çünkü ovülasyon (yumurtlama) adetten önce de başlayabilir. Kadının olgunlaşmış yumurtasının yumurtalık kanalına düşmesi hamile kalabileceğine işarettir. Bunun için ille de adet görmek gerekmez. Ayrıca adetin doğumdan 6 ay sonra geleceğine dair bir genelleme yapmak da doğru değildir.



Öyleyse bebek doğurduktan hemen sonra hamile kalmak istemiyorsanız doğum kontrol yöntemlerinden birini seçmelisiniz. Eğer bebeğinizi emziriyorsaniz ve eşinizle cinsellik yaşıyorsanız doktor tavsiyesiyle doğum kontrol uygulamanızda yarar vardır.



Halk arasındaki yaygın inanışa göre emziren kadını süt korur. Bu düşünce kısmen doğrudur çünkü koruyuculuk sadece tam emziren anneler için geçerlidir. Tam emzirmek, bebeği gündüz (emzirmelerin arası 4 saatten fazla olmamak şartıyla) ve gece (emzirmelerin arası 6 saatten fazla olmamak şartıyla), hiç bir ek besin vermeksizin anne sütüyle beslemektir. Bu şartlar sağlanırsa 6 aya kadar süt korur. Bebek anne sütünün dışındaki gıdalarla tanıştırılmışsa, emzirme yoğunluğu azalacağından anne sütü yeni bir gebeliğe karşı tam koruma sağlamayabilir.


Hem bebek emziriyor, hem de kısa sürede yeni bir hamilelik istemiyorsanız doğum kontrolü yöntemini nasıl seçersiniz?


En doğrusu doktorunuzun tavsiyesine uymaktır. Çünkü doktor doğum kontrol yöntemi tavsiye etmeden önce kadının eşiyle ne kadar sıklıkta birlikte olduğunu, emzirip emzirmediğini, emziriyorsa yalnızca anne sütü verip vermediğini öğrendikten sonra aile planlaması tavsiyesinde bulunur.


Emziren kadınlar için doğum kontrol seçenekleri nelerdir?
Doğum Kontrol Hapı:

ABD Sağlık Bakanlığınca yayınlanan en son bildiriye göre kadınların doğumdan sonra ilk 3 hafta içinde doğum kontrol hapı kullanmaması öneriliyor. Bu süreden sonra doktor tavsiyesiyle alınabilecek doğum kontrol hapının sadece projestin içermesi gerekli ki anne sütünün verimine ve kalitesine etki etmesin. Buna örnek olarak mini-haplar verilebilir. Estrojen içeren doğum kontrol hapları anne sütünün verimini düşüreceğinden tavsiye edilmiyor.