Diyaliz nedir kimler diyaliz hastasıdır ?

Uzman SühaN

Administrator
Diyaliz nedir kimler diyaliz hastasıdır ?
Diyaliz, böbrekler düzgün çalışmadığı zaman kandaki fazla miktardaki sıvıyı ve atıkları çıkarmak için kullanılan bir prosedürdür. Başarısız veya hasarlı böbrekleri olan insanlar kandaki atıkları ve istenmeyen suyu gidermede güçlük çekebilirler. Diyaliz, bu işlemi gerçekleştirmenin yapay bir yoludur. Bu makale diyaliz,diyaliz nedir,diyalize girme, diyaliz tedavisi hakkın da bilgiler vermektedir.







Diyaliz, sağlıklı böbreklerin yaptığı bazı şeyleri yapan bir tedavidir. Kendi böbrekleriniz artık vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayamadığında gereklidir.Son aşama böbrek yetmezliğinde, genellikle böbrek fonksiyonlarınızın yaklaşık yüzde 85 ila 90 ını kaybettiğinizde diyalize ihtiyacınız vardır. Böbrekler ; Vücudunuzdaki atıkları ve fazla sıvıyı kaldırarak kanınızı arındırmaktan sorumludurlar. Böbrekler düzgün çalışmadığında, diyaliz böbreklerin işlevini yerine getirmek için kullanılır.Diyaliz olmadan, tuz ve diğer atık ürünler kanda birikir ve vücudu zehirleyecektir. Diyaliz, kanınızı temizlemenin yapay bir yoludur.

Kronik böbrek yetmezliği durumunda böbrek nakline uygun bir aday olmadıkça, böbrekler gelişmez ve insanlar hayatlarının geri kalanında diyalize ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte, bazı akut böbrek hastalığı tedavi edilebilir ve diyaliz sadece kısa vadede gerekli olabilir.Kronik böbrek hastalığı olan bireylerde, üre ve diğer atıklar kanda birikerek,şişme,kaşıntı,yorgunluk gibi septomlara nedne olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, semptomlar ciddi olabilir ve üre hatta ölüme yol açabilir.


Diyaliz ne yapar?

Diyaliz, kanı bir makine kullanarak filtreleyen ve arındıran bir tedavidir. Böbrekleriniz başarısız olduğunda, diyaliz vücudunuzu dengede tutar:
Atık, tuz ve ekstra suyun vücutta oluşmasını önlemek için atılması
Kandaki potasyum, sodyum ve bikarbonat gibi belirli kimyasal maddelerin güvenli bir seviyede tutulması
Kan basıncını kontrol etmeye yardım

Böbrek diyaliz böbreklerin normal işlevlerinin çoğunun yerine geçen bir prosedürdür.Diyaliz, böbrek yetmezliği olan hastaların verimli yaşamlarını sürdürmelerine olanak tanır .İki tip diyaliz vardır: hemodiyaliz ve peritoneal diyaliz.Her diyaliz tipinin avantajları ve dezavantajları vardır.Hemodiyaliz kan dolaşımından fazla atık ürün ve suyu çıkarmak için özel bir filtre kullanır. Peritoneal diyaliz, aşırı miktardaki atık ürün ve sıvıyı vücuttan atmak için hastanın karın boşluğuna özel bir plastik tüp yardımıyla yerleştirilen bir sıvı kullanır .Hemodiyaliz, kaşıntılı cilt ve kas kramplarına neden olabilir. Peritoneal diyaliz, peritonit (karınınızı çevreleyen ince zarın enfeksiyonu) gelişme riski altına sokabilir .

Böbrek yetmezliği kalıcı mı?

Genellikle, ama her zaman değil. Bazı akut böbrek yetmezliği tedaviden sonra daha iyi olur. Bazı akut böbrek yetmezliği vakalarında, diyaliz, böbrekler düzelene kadar kısa bir süre için gerekli olabilir.
Kronik veya son aşamadaki böbrek yetmezliğinde, böbrekleriniz iyileşmez ve hayatınızın geri kalanında diyalize ihtiyaç duyarsınız

Diyaliz nerede yapılır?

Diyaliz bir hastanede, bir hastanenin parçası olmayan bir diyaliz ünitesinde veya evde yapılabilir. Tıbbi durumunuza ve isteklerinize bağlı olarak, sizin ve doktorunuz hangisinin en iyi olduğuna karar verecektir.

Diyaliz hastaları kendini iyi hissediyor mu?

Çoğu hasta, tedaviler için gereken süre haricinde normal yaşıyor. Diyaliz genellikle kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar, çünkü böbrek yetmezliğinin neden olduğu birçok soruna yardımcı olur.Hastalar genellikle tedavi için haftada üç kez diyaliz ünitesine gider.Tedavi öncesi, hastalar tartılır, böylece son diyaliz seansından bu yana biriken fazla sıvı ölçülebilir.

Neden diyalize ihtiyacım var?

Böbrekleriniz düzgün çalışmıyorsa, örneğin ilerlemiş kronik böbrek hastalığınız (böbrek yetmezliği) varsa , böbrekler kanı düzgün şekilde temizleyemeyebilir. Atık ürünler ve sıvı vücudunuzda tehlikeli seviyelere kadar oluşabilir.
Tedavi edilmeden bırakıldığında, bir takım rahatsız edici semptomlara ve sonuçta ölümcül olmasına neden olabilir. Diyaliz, istenmeyen maddeleri ve sıvıları bu hale gelmeden önce süzer.Sıklıkla böbrek yetmezliği olan birinin böbrek nakline ihtiyacı olacaktır . Hemen bir böbrek nakli gerçekleştirmek her zaman mümkün değildir, bu nedenle uygun bir donör böbrek elde edilinceye kadar diyalize ihtiyaç duyulabilir.